scottland
Skottland på väg ut ur Storbritannien och in i EU?

Tre politiska bomber detonerade igår natt över Storbritannien:

  • Att det skotska nationalistpartiet SNP tog 95% av de skotska mandaten
  • Att de konservativa (Tory) etablerade en politisk hegemoni och marginaliserade Labour
  • Att allt detta i väsentliga avseenden kom helt oväntat

Det senare påminner de styrande om hur ”opålitliga” människor är. Om nu öppna enkäter kan ge så vilseledande resultat, hur mycket kan man då lita på vad CIA, NSA, FRA med flera får fram på ljusskygga vägar?

Tory dominerar nu helt den politiska scenen utanför Skottland. Den politiska debatten och de politiska meningsskiljaktigheterna utanför Skottland kommer nu att ta plats i n o m det konservativa partiet som har alltifrån högersossar till rena fascister. Folkomröstningen 2017 om EU kommer, utanför Skottland, till stor del att bestämmas av den inre debatten bland de konservativa i skenet av hur EU själv utvecklas.

Men det allt överskuggande är dock SNP:s (Scottish National Party) totala seger. Den politiska huvudmotsättningen blir med detta också nationell-geografisk. Det skulle kunna jämföras med om våra så kallade ”Norrbottenskommunister” fick 95% av rösterna i sin del av Sverige. Det ska bli intressant att se hur pass enad den ”skotska fronten” är. Alla skottar vill inte få självständighet, alla skottar är inte vänsterradikala, alla skottar bor inte i Skottland.

Skottland har en ännu längre och solidare tradition av självständighetskamp än någonsin Ukraina. Till skillnad från Ukraina har Skottland också en lång tradition i den demokratiska utvecklingen i Europa. Med omvända politiska förtecken kan Skottland kanske liknas vid ”Englands Ukraina”.

Om inte EU urartar alltför mycket kommer skottarna att rösta för medlemskap i EU. Om övriga Storbritannien röstar för utträde står vi inför en delning av riket. Fantasin sätts i rörelse: tänk om skottarna en morgon kungör att från och med inte längre är en del av ”Det Förenade Kungadömet” – som Ukraina 1991 gjorde med Sovjetunionen, ”Den Förenade Socialistiska Rådsrepublikerna”.

Föregående artikelKriget tog egentligen aldrig slut …
Nästa artikelKan FiB bli något igen?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.