Slog Mello med hästlängder

Andrea Geurtsen

Igår eftermiddag gavs konsert – Håll musiken igång – i Uppsala Missionskyrka. Storbandet Daylight med bland andra min gamle arbetskamrat P-U Svensson i trumpetsektionen var stabilt husband. En lång rad andra lokala artister framträdde också. Biljettntäkterna gick till en ny flygel till denna kyrksal, som idag faktiskt är en av stadens viktigaste musik- och kulturscener.

Claes Jansson

Enkelheten, musikglädjen, äktheten var gripande. När Claes Jansson framförde sina jazzstandards till Daylights stobandskomp vilade man behagligt i hans suveräna besjälade soulröst. Och när så den för mig helt okända Andrea Geurtsen tog ton till virtuost pianokomp rann tårarna ofrivillig fram bakom glasögonen. Det var det finaste jag hört och sett på länge. Vilken röst, vilken scennärvaro, vilket öppenhet.

Sannerligen en upptäckt. På google läste jag att hon är född 1979, f d friidrottsstjärna (två svenska rekord på 400 m…), nu skådespelare och sångare. Har spelat Mama Mia i Helsingfors bland annat. Gick rakt in i hjärtat! Varför har jag och säkert många andra inte sett eller hört henne förut?

På kvällen bjöds vi så på Mellos andra chansen. Ett kulturevenenmang för folket, med mediebranschens alla resurser bakom ryggen och några av Sveriges mest hajpade artister, som i en flåsig stämning för länge sedan växt till något ganska groteskt. Teknik och vulgoflås har helt tagit över och kvävt varje ansats till musikalisk äkthet.

Men som tur är finns Daylight, Claes Jansson, Andrea Geurtsen och alla lokala förmågor i världsklass, som drar sig fram på egna äkta uttryck och knappa resurser – i en sfär långt ovanför Mellos nivå. Musik ska beröra inte slå rekord.

... är läst 231 gånger!

(Visited 3 times, 1 visits today)

  2 kommentarer for “Slog Mello med hästlängder

  1. Enn Kokk skriver:

    Andrea Geurtsen, dotter till kulturnämndens i Uppsala förre ordförande Kees Geurtsen, har jag hört bland annat på Reginateatern (där jag för övrigt också har hört Claes Jansson). Hon är verkligen mycket begåvad och hörvärd.

  2. Kees Geurtsen skriver:

    Den här bloggen är ett bra komplement och alternativ till Uppsalas monopol-morgontidning. Det var en fantastisk konsert, där ingen av artisterna tog betalt och intäkterna går till en ny konsertflygel. Andrea är aktuell just nu i Teater C:s musikföreställning INGRID ANDREA på Köttinspektionen i Uppsala.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.