Sluta tramsa om Palestina!

Gunnar Olofsson, en av Sveriges mest insatta och erfarna Palestinaktivister, nu ordförande i Borås Palestinagrupp, ger här en kommentar efter president Mahmoud Abbas´ besök.

Bild från AB, fotograf Björn Lindahl

Bild från AB, fotograf Björn Lindahl

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har varit på besök i Sverige. Ett resultat är att Sverige nu ökar sitt bistånd till Palestina med 50%, vilket är bra och behövligt. Mer problematiskt är att det politiska snömoset tycks fortsätta.

Gunnar Olofsson, ordförande i Borås Palestinagrupp

Gunnar Olofsson, ordförande i Borås Palestinagrupp

Den svenska regeringen betonar att val snart måste hållas i Palestina. Men senaste detta skedde – det enligt Carl Bildt dittills mest demokratiska valet i Mellanöstern någonsin – så svarade den dåvarande socialdemokratiska regeringen med utfrysning, blockad och terrorstämpling av den nyvalda palestinska regeringen. Så hur vill man ha det denna gång? Kommer man att respektera ett nytt valresultat? Och hur länge tänker man behålla valda palestinska politiker på sina terroristlistor?

Sveriges utrikesminister har också sagt att palestinierna måste ”avstå från våld” och ”bidra konstruktivt” till fred. Men varför stöder man i så fall inte det palestinska icke­våldsalternativet: att med ekonomiska och politiska sanktioner trycka på Israel att upphöra med ockupationen? Istället belönar man den israeliska regimen med fler och närmare samarbetsavtal. Det handlar om förmånliga handelsavtal, militärt samarbete, kulturellt, vetenskapligt och idrottsligt utbyte. Tvärt emot vad det palestinska civilsamhället hela tiden bett oss att göra. Om man på detta sätt saboterar den palestinska icke­våldskampanjen – vilken väg menar man då egentligen att palestinierna skall välja?

Och hur skall palestinierna ”bidra konstruktivt” till fred när de sista 22% av deras land nu varje dag bit för bit tas ifrån dem? När antalet illegala bosättare – i nuläget kring 600.000 – och militärer, murar och stängsel hela tiden ökar? När allt fler – även barn! ­ fördrivs, fängslas eller mördas av israelisk militär? Vad är det då palestinierna egentligen skall bidra med, som man inte redan gjort?

Det är dags att sluta tramsa om Palestina. Problemet är ockupationen, och stölden av palestinskt land,­ inte det ena eller andra valet eller korruption eller kvinnors ställning eller något annat palestinskt problem. Trycket måste helt och hållet läggas på Israel att upphöra med ockupationen och kalla hem alla bosättare och militärer. Först då kan det bli någon ordning och en fredlig och demokratisk utveckling. Varför kan/vill/vågar inte den svenska regeringen säga det?

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: 

  1 kommentar for “Sluta tramsa om Palestina!

 1. Ulla-Britt Niklasson Göteborgska skriver:

  Just det – varför kan/vill/vågar inte den svenska s k socialdemokratiska regeringen säga det?

  Med vilken rätt kallar dom sig för en socialdemokratisk regering?

  Mikael Damberg åker ner till Saudiarabien och knäböjer för den störste terroristen någonsin och fortsätter att leverera vapen. Vilka socialdemokrater stödjer fascister? För fascister och diktatorer är dom ju!

  Palme sa att Palestinafrågan skall lösas först av alla konflikter. Det var där allting började – nu måste det avslutas – vinner Hamas valet så är det enligt demokratiska regler dom som skall styra landet! Vid erkännandet väntade sig alla att nu kommer sossarna att föra en vänsterpolitik, att det var en gäng nya Nickedockor var en stor besvikelse!

  Förhoppningarna står nu till Grekland och den nye ledaren och hans ekonomiske talesman – slipslösa kommer dom att framträda i EU och protestera mot den inslagna vägen med nyliberalism och privatiseringar av hela samhällen! Släng av er slipsen alla ni som sympatiserar med Grekland.
  Hela det Svenska samhället krackelerar, radio och TV direktsänds från USA – hur infiltrerade är fascisterna i det svenska samhället? Är vi uppköpta av riskkapitalister?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.