Fotomontage av redax (kyrkan lite flyttad för att illustrera sambandet)
Fotomontage av redax (kyrkan flyttad för att illustrera sambandet)

Alldeles intill vår vackra domkyrka (helgad åt St. Sigfrid) finns det nya domkyrkocentrumet och bakom skymtar (i ljust gul puts) Smålandspostens (Smp) lokaler, vars ledarredaktion påstår sig stå på kristen grund. Men nåt mer okristligt, omoraliskt än ledaren den 15/2 får man leta efter. Man kritiserar Fair Trade (FT) och ironiserar över att bland annat Svenska kyrkan står bakom detta.

Varför? Jo, därför att det ”i botten finns en kritik mot marknadsekonomi och konkurrens”. Här ser man verkligen klassintresset komma fram bakom alla fina ord; i valet mellan människans värde som Guds skapelse och människan som vara på en marknad är valet klart för ledarskribenten. Visst kan man kritisera Fair Trade för brister, kanske det inte är så bra i verkligheten som det låter, men det handlar ledaren inte alls om. Istället tycker man det är ”inte särskilt schysst” om Fair Trade-märkningen riskerar att skuldbelägga företag som inte är med. Häpnadsväckande resonemang; vart tog den kristna moralen vägen? Moral handlar ju om att kritisera/skuldbelägga ett felaktigt/skadligt beteende.

Ledaren påstår att Fair Trade går emot modernisering och storskalighet, men det handlar ju om schyssta arbetsvillkor. För övrigt har ju mycket av det moderna och storskaliga jordbruket medfört miljökatastrofer och är inte hållbart. Nu senast i Indien där konstgödning och växtgifter (modernt till skillnad från de gamla metoderna!) har förstört jord och grundvatten med fruktansvärda följder för befolkningen. Det är inte att sköta Guds skapelse!

När det gäller så väljer Smp:s ledarskribent helt klart att se människan som en vara och inte nåt med egenvärde.

I onsdags kväll lyssnade jag (och andra i Tankarnas Trädgård, på nye biskopen i Växjö stift Fredrik Modéus. Jag refererade då lite av Smp:s ledare för att få biskopens kommentar, men det kom ingen alls…

Föregående artikelSaudiarabien – terrorsponsor och ideologifabrik
Nästa artikelDen paradoxala tankefriheten

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.