Smygande McCarthyism

Nu hettar det till omkring journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som sitter fängslade i Etiopien. Johan Hakelius skrev en krönika i Affärsvärlden häromdagen där han berättar vad han hört skvallervägen om Martin Schibbye. Smålandsposten hänger på idag med en artikel Den fängslade revolutionären där man upprepar för sin läsekrets exakt vad Hakelius redan berättat.

Att: Martin Schibbye varit redaktör för tidning Rebell, som ges ut av KP:s ungdomsförbund RKU (Revolutionär Kommunistisk Ungdom). Sedan radar han upp en rad demokratiskt tveksamma punkter i RKU:s politik och summerar till slut storsint att även sådana rötägg ska slippa fängslas för terrorism. Hakelius spelar indignerad över att ingen berättat det här. Som om det på något sätt skulle ha med saken att göra. Vad Johan och Martin har för politiska åsikter i allmänhet är fullständigt ovidkommande. Det är förstås därför som journalistkåren hittills avhållit sig från att skriva om det här.

Tänk om man skulle börja ifrågasätta våra mest uppburnas demokratiska pålitlighet på grund av “kommunistiska lik” i garderoben. Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund, bankdirektör Klas Eklund, chefen för Sveriges kontor i Afghanistan Anders Fänge och departementsrådet Katarina Engberg är några jag genast kommer att tänka på. De hade alla ett ungdomligt engagemang i “Kommunismen”. Själv hade jag också ett par år i det maoistiska SKP.

Den där krönikan skrev förstås inte Hakelius av något annat skäl än att reducera stödet och sympatierna för Johan och Martin. Nej i praktiken stöttar han Carl Bildt i hans allt känsligare position. Det är inget annat än McCarthyism.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

  10 kommentarer for “Smygande McCarthyism

 1. Bra, Knut, att du lyft fram detta sällsynt snuskiga exempel på angiveriverksamhet! Det som gör saken extra allvarlig är att Hakelius’ artikel faktiskt riskerar att skada det svenska engagemanget till stöd för Martin och Johan och därför också, om det vill sig illa, Martin och Johan — samt i ett vidare perspektiv även andra journalister som sitter fängslade just för att de utövat sitt yrke. Men det måste väl ha varit just det som var Hakelius’ avsikt. Annars skulle han knappast ha skrivit dessa giftdrypande rader …

 2. Bo Persson, Piteå skriver:

  Bra. Men vad är Sveriges kontor i Afghanistan?

 3. Knut Lindelöf skriver:

  Bo Persson! Svenska Afghanistankommitténs kontor – främst betalt av skattepengar. De gör ett bra jobb.

 4. Kjell Martinsson skriver:

  Den pompöse Hakelius, vars Chrounskougska texter i Aftonbladet är lätta att avstå från. Men så är det ofta “tomma tunnor skramlar mest”!
  Knut: Bra att du tog upp Hakelius falska spel!

 5. Bo Persson, Piteå skriver:

  Ja, jag misstänkte att du syftade på SAK:s Kabulkontor, men det kunde ju också vara så att han fått ett slags UD-jobb där, som jag inte kände till. Han är nämligen inte platschef på Kabulkontoret längre. I senaste numret av Afghanistan-nytt (2/3 2011) finns en intervju med honom av Lasse Bengtsson, tidigare TV 4 men numera informationssamordnare på just SAK:s Kabulkontor.

 6. Knut Lindelöf skriver:

  Fänge räknas i alla fall som vårt lands främste expert på Afghanistan efter 30 år av hjälparbete där. Pierre Schori hänvisade till honom på ABF i lördags t ex, som just vår främste …

 7. Bo Persson, Piteå skriver:

  Men han trodde ganska länge på ISAF… Där gjode vi i Afghanistansolidaritet en bättre analys. Vi har aldrig trott på ISAF. Och nu när inte ens ISAF tror på ISAF kan du väl ge också oss lite credit…

 8. Knut Lindelöf skriver:

  Afghanistansolidaritet är förstås bäst. Men det passade inte in i detta sammanhang.

 9. Henrik Persson skriver:

 10. […] till tals på Ring P1 i mejl till redaktionen, men inte via telefonen. Men den finns. Glöm inte Johan Hackelius sura krönika […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.