Socialmoderaterna (SM), snart är vi där

veronica-engelmann

Veronika Engelmann Foto: Klas-Herman Lundgren

I socialdemokratiska studentförbundets idépolitsiska tidskrift Libertas framträder Veronika Engelmann med en glasklar uppgörelse med sitt parti sedan åtta år tillbaka. Hon förmår inte längre gunga med högerut i den nyliberala politiken. Med lojalitet mot Löfvén & Co kunde hon gå hur långt som helst, men hon valde alltså att lämna partiet. Flera kommentatorer välkomnar henne till Vänsterpartiet, men hon svarar att ”Kommunismen är en ond ideologi kantad av flera massmord.” Hon blir nu politiskt hemlös.

Hon är typisk för unga socialdemokrater – som tänker själva. De gör sitt förnuftiga val. Tiden är för dyrbar idag för att ödsla på att tröska i en vänskapskorrumperad organisation, som helt saknar öron mot marken för att lyssna in tidens ålder. Det är sent och det brådskar. Man kan inte längre vänta på Sociademokraterna.

Jag känner flera personer i partiet som tänker som jag. Ändå sluter de nu upp och håller truten. Varför? Jo för att lojaliteten (och karriären) efter fattade beslut kräver detta. Även dessa personer förlorar nu en stor del av mitt – och säkert många andras – förtroende. Hur de bär sig åt för att orka svassa med i det som nu sker är mig obegripligt. Att vara lydig kan aldrig vara viktigare än att stå för sina socialdemokratiska ideal. Att skriva detta gör dem upprörda. Men jag har inget val.

Det fanns en ljusglimt i Lena Sommestad, som kontrasterade från övriga superlojalister på riksdagslistan i Uppsala län. Hon kan möjligen bli vald igen, men det kräver att alla tvivlande S-medlemmar böjer nacke och blundar för partimyglet. Men, jag känner leda och avsmak för det som nu spelas upp av partiets propagandaapparat, som Veronika Engelmann.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: ,

... är läst 598 gånger!

  12 kommentarer for “Socialmoderaterna (SM), snart är vi där

 1. Tove skriver:

  Alltså, förlåt, men det var ju inte Veronika som skrev den där kommentaren om kommunism?

 2. Bror Kajsajuntti skriver:

  Mode och demo har samma bokstäver. För flera år sedan skrev jag om de nya partinamnen: Socialmoderaterna eller Socialmodekraterna. Det är ditåt det går, nu när Löfdén inte kan skilja på höger och vänster. För ett halvt sekel sedan skrev Tingsten om att ideologierna redan var döda. Vad hette japanen som skev om att även historien var död?

  Det finns även inom Socialdemokratin fortfarande människor som kan skilja mellan höger och vänster, men som lojalt följer partilinjen. Sannolikt kommer även fler avhoppare att gå över till Moderata Sverigedemokraterna som kan ta över M:et från M:väljarna.

 3. Knut Lindelöf skriver:

  Så kan det gå Tove när man inte vill framträda med namn.

 4. Kristina Henriksson skriver:

  Jag förstår inte riktigt din sista mening: ”Men, jag känner leda och avsmak för det som nu spelas upp av partiets propagandaapparat, som Veronika Engelmann.”
  Menar du att det är Veronika Engelmann som är partiets propagandaapparat?
  Jag hoppas jag har missförstått och att du förklarar mig hur du tänker här.

 5. Jan Wiklund skriver:

  Partier är kompromissorgan mellan folkliga rörelser och det bestående/staten/kapitalet. Organisatoriskt sett är de snarast utväxter på statsapparaten. Finns inga folkliga rörelser så har partierna inget att sätta emot eller ens något att referera till.

  Besvikna sossar borde följaktligen engagera sig i oberoende folkmobiliseringar istället. Endast sådana kan få s-strategerna att vända på sig.

  Ilskan över välfärdens nedmontering gror, men få har lust att organisera den. Varför inte ni?

 6. Olof Öberg skriver:

  ”Så kan det gå Tove när man inte vill framträda med namn”? Vad menas? Tove påpekade att det inte var Veronika Engelmann som skrev ”Kommunismen är en ond ideologi kantad av flera massmord”, som du skriver ovan, utan att det står i en kommentar (av signaturen ”E”). Kanske vet du, Knut, något vi andra inte vet när du menar att ”E” är Veronika själv, men jag skulle icke taga det för givet.

 7. Anders Romelsjö skriver:

  Det är fantastiskt att S får sådant stöd, så långt åt höger som partiet ställer sig i olika frågor. På Socialistiskt Forum i Stockholm i lördags kunde Suhonen på ett seminarium konstatera att V står för det reformistiska socialistiska alternativet, med instämmande av V:s deltagare.

  Då det gäller massmord så ligger det demokratiska USA långt före tidigare så kallade kommunistiska stater (som var och kallade sig socialistiska av viss, diktatorisk, nu förlegade typ). Det sades att 20 miljoner dödats under de brutala utrensningarna i Sovjet, medan arkiven visade 700 000, i skuggan av antalet dödade i Sydostasien och Korea av f.a. USA, och fler än som dödats i Irak särskilt om man medtar de olagliga sanktionerna.

  Vi har en selektiv information i våra klassamhällen. Och i Kina ökade medellivslängden väldigt 1949-1980 enligt WHO så att många tiotal miljoner livs ”räddades” jämfört med Indien som hade ungefär samma medellivslängd 1949. Personligen tycker jag det är klart visat att den reformistiska, även tidigare, bättre socialdemokratin (som V tycks ha lagt rabarber på) tyvärr inte inskränkt kapitalets makt nämnvärt.

  Vi behöver program och arbete för en socialistisk värld med ökad demokrati, med solidaritet och folkets ägande av väsentliga produktionsmedel och kontroll över jordens resurser! ”We are the 99 %” som Occupy Wall Street korrekt informerade. Men en sådan måste vara beredd på motstånd, hårt motstånd. Det behövs en stark, medveten massrörelse i befolkningen som kopplar klimat- och miljöfrågan till det ekonomiska systemet. Jag tror att Jan Wiklund är inne på åtminstone delvis liknande tankegångar som de jag utvecklat i dagens inlägg på min blogg.

 8. Knut Lindelöf skriver:

  Jag känner leda liksom Veronika Engelmann. Lite oklart uttryckt, ursäkta.

  Jag fick för mig att E stod för Engelmann, men det var uppenbart inte så. Bättre att skriva sina namn, så undviker man dylika missförstånd.

 9. Jan Wiklund skriver:

  En så osannolik person som Göran Greider är i Dalademokraten 2013-11-21 också inne på var felet ligger, i brist på organisering.

  Han skulle dock aldrig erkänna att den socialdemokratiska kompromissen på 30-talet bäddade för just detta, genom sitt faktiska förbud mot konflikter på medlemsinitiativ. Egentligen var det fantastiskt att det höll så länge som det gjorde.

 10. Ulla-Brit niklasson Göteborgska skriver:

  Äntligen någon son VÅGAR protesterar mot vad som händer inom Socialdemokratin! Förhoppningsvis är det fler som hoppar över till Vänsterpartiet!

  Att kommunismen är en ond ideologi kantad av flera massmord är väl Carl Bildts ord, eller kommer det också från det nya Moderata Sverigedemokratipartiet – lobbyisterna och förrädarna Persson, Bodström och Rosengren med anhang?

  Det är dags att fler talar om vad de tycker om dagens Socialdemokrati! ”FY SKAM! Det är för djävligt!” som Karin Jämtin sa efter ett besök på Västbanken. Det är ännu djävligare idag! Varför tiger hon?

 11. Veronika Engelmann skriver:

  Ha, ha ja jag blev lite förvånad när jag såg ”mitt” citat. Kul ändå att se att artikeln skapar debatt, det är precis meningen med den. Och att få göra något slags avslut efter mitt engagemang i arbetarrörelsen. Jag kommer nog inte engagera mig partipolitskt igen, inte än på ett tag i alla fall. Jag tycker att det är mycket med partipolitiken som stinker, oavsett parti. Svårt att säga i dagsläget hur det skulle kunna funka annars, men sanningen är att det i dagsläget är utomparlamentariska politiska grupper som driver idépolitiken framåt. För de har ingen makt att sträva efter och ingen partipiska att böja sig under.

 12. Bror Kajsajuntti skriver:

  Jag säger som Joe Hill skrev i sitt testamente, översatt till svenska: ”Sörj inte! Organisera!”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.