Soffa för utsikt och insikt

Snickrande bloggare…

Har länge funderat på att bygga soffor till trädgården, där man kan slå sig ner och betrakta livet och växtligheten. Gjorde en soffa för ett par år sedan med extremt enkelt material och enkel (men listig) konstruktion. Fann beskrivningen i en trädgårdsbok jag fick i 60-årspresent. Den blev populär och har flyttats runt till flera platser på den långsmala tomten (cirka ett halvt tunnland). Alltså, fler soffor ska det bli.

Har därför granskat olika trädgårdssoffor i flera år vid det här laget. I Botaniska trädgården i Uppsala finns mina favoriter, men de är alldeles för stora och tunga. I Wij trädgårdar i Ockelbo hade de också fina soffor som jag fotograferade.

På skärtorsdagen fick jag så syn på en överbliven bit av en grov träplanka, som jag plötsligt såg skulle kunna bli ryggstolpar till en soffa. Det gjorde att tankarna började snurra och konstruktionen tog stegvis form i min skalle. Plötsligt var jag igång. Hade tänkt köpa virke, men det visade sig att allt jag behövde fanns bland överblivna bräd- och plankrester i det gamla virkeshuset.

Gavlarna bär soffan

Jag började alltså med ryggstolparna (soffans bakben). Tog sittmåtten från en bekväm pinnstol och var redan klar över att börja göra två gavlar, som sedan ska bindas ihop med sittbrädor och ryggbrädor. Brädor (120×22 mm) har jag efter ha räknat fel på ett ett trädäck jag byggde för ett par år sedan. Till allt övrigt duger stumpar av olika byggreglar (45×95 mm) som finns i överflöd.

Efter att ha provat och till slut bestämt formen på “ryggstolparna” gick utsågning av övriga gavelbitarna ganska enkelt. min gamla bandslip vände jag upp och ner och satte fast den i arbetsbänken med två skruvtvingar, vips funkade den som en bänkfast slipmaskin. Genast mycket lättare att putsa alla ytor och fasa av kanter på gavelbitarna.

Så skruvade (och limmade) jag ihop gavlarna och såg till att det blev ett stabilt upplag för sittbrädorna på varje sida. En extra stabilisering behövdes också under sittbrädorna för att undvika vinglighet. För dessa infästningar gjorde jag “infällningar” för att förbanden skulle få extra stabilitet, limning och skruv drog ihop bra.

När gavlarna var klara satte jag dit stabiliseringsbrädan. Och plötsligt satt soffan ihop. Därefter fäste jag in översta ryggbrädan med kraftiga skruvar, sedan de tre sittbrädorna och så såg soffan nästan klar ut.

Men då märkte jag att armstöden blivit för små. Hämtade nya regelstumpar, gjorde dem större och en lite rund avslutning där man ska vila händerna.

Nu återstår bara målning. Tänker mig en mörkbrun träskyddslasur. Även en sådan fann jag bland mina gamla färgburkar.

Så blev det en soffa som inte kostat mig en krona, bara en massa stimulerande tanke- och handarbete. Snart är är det varmt nog att sitta ute och spana.

Endast målningen återstår nu…

... är läst 289 gånger!

  1 kommentar for “Soffa för utsikt och insikt

  1. Anita Lindblad skriver:

    Vacker! Linoljefärg från Gysinge Byggnadsvård hoppas jag det blir?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.