Linde-Gropper-William
Domare och anklagad, William Gropper, Satirarkivet.se

Under mitt yrkesliv som elektronikingenjör var det självklart att söka orsaken till att en konstruktion inte fungerade när så inträffade. Vilket allt som oftast händer under utvecklingsarbete. Då hjälpte inte att rent allmänt klaga över tingens vrånghet och tro att man kunde lösa problemen genom att angripa symtomen i stället för orsakerna.

En annan grundläggande sanning är att det finns reella orsaker till de problem man stöter på. Orsaker som kan vara tidsödande att hitta och kanske omöjliga att kringgå med de kunskaper och de resurser man har. Men kännedom om orsaken är alltid grunden för de beslut man måste ta om det fortsatta arbetet.

Jag läser tidningar, lyssnar på radio och ser på TV och förundras över att diskussionen om orsaken till flyktingströmmarna helt lyser med sin frånvaro. Man tycks stå inför en naturkatastrof, kanske en straffdom av bibliska dimensioner. Nu talas bara om att medmänsklighet är vägen att lösa problemen. Inget om att hitta orsakerna och kräva ut ansvar av de ansvariga.

Inget om att världens stora problem inte kan lösas genom folkomflyttningar. Inget om att det grundläggande problemet för sjukvårdspersonal som flytt hit från Irak och Syrien är att de har tvingats fly. Inte att de får vänta för länge på att få arbeta i sina yrkesroller i Sverige. Det är ju i Irak och Syrien deras yrkeskunskaper behövs mer än någonsin. Inte här i det förhållandevis välfungerande Sverige.

Paradexemplet på tron att folkförflyttningar skall kunna lösa problem är staten Israel. Här har man trott sig lösa ett problem men inte gjort annat än skapat ett nytt.

Det finns naturkatastrofer som vi inte helt kan skydda oss mot. Men vi känner till mekanismerna som styr dem och kan vidta åtgärder för att lindra dess konsekvenser. Visst finns det orsaker till flyktingströmmarna och visst går det att hitta dessa. Men inte med skygglappar och tal om allmänt medlidande. Sök de ansvariga och kräv ut ansvar. Det är början på vägen ut ur kaoset.

Föregående artikelFlyktingtragedins orsaker
Nästa artikelAnders Borg om USAs krig och flyktingarna
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

7 KOMMENTARER

 1. BRA!
  Jag suger upp allt du skriver och försöker sprida dina kunskaper! Tyvärr får jag ingen respons och vet inte om protesterna når tidningar, Radio och TV!

 2. Henrik!
  Tack för vetenskapliga tankar. Det är ont om dem nuförtiden. I DN:s stora upprop i helgen blandas de goda författarna och skådespelarna med familjen Wallenberg och andra som inte haft något alls emot att länderna i västra Asien och Nordafrika bombats sönder och samman – inte så länge man fått sälja vapen i alla fall. Det blev ju ett herrans liv på herrar W när regeringen (s) försökte sig på ett försiktigt ställningstagande MOT vapenförsäljning ex i Saudiarabien. Det som bar oss framåt i DFFG 1965-1975 var vår starka paroll ’USA ut ur Vietnam’. Man ville ju att vi skulle ropa Fred i Vietnam – men vi ville vara tydliga med orsakerna! Vi ville utsäga att det fanns en angripare. (Vem har i Vietnam att göra!) Därför, Henrik, tack för att orsakerna kommer upp på agendan.

 3. Diskussionen på facebook efter länken till detta inlägg:

  GN: Äntligen får man läsa något vettigt!

  BÅ: Sök de ansvariga, skriver Henrik Linde utan att med ett ord ange någon/några som han själv anser ansvariga för människors flykt från Syrien i första hand. Är det så fruktansvärt svårt att se att folk flyr undan regimen Assads terrorbombningar av civila bostadsområden och marknadsplatser. Det är bara regimen som har flygvapen och är ensam om att släppa trotyltunnebomber på måfå över bostadsområden som regimen inte har militär kontroll över. Alla berättelser om flyktingarnas motiv som kommer fram från Europas alla hörn säger samma sak: – Vi flyr undan flygbombningarna.
  ”Assadregimens oljefatsbomber dödar civila urskillningslöst”svt.se

  HD: Vad är samarbetet för fredsplaner, och de som inte kan fly. När kommer de ansvariga skjuta till stålar som behövs för UNHCRs arbete?

  HJ: Saken är den att utan USA:s folkrättsvidriga krig mot Afghanistan, Irak och genom sina ombud Gulf-staterna och Turkiet beväpnade och finansierade ”rebeller” hade aldrig den katastrof vi nu ser i Syrien utlösts.

  JB: Allt stöd åt SAA som försvarar Syrien mot IS och andra angripare! All skuld på angriparna och deras finansiärer! Den propaganda som SVT och övrig maktmedia drog igång igår söndag, genom bl a Agenda, visar att Sverige på allvar valt USA-imperialismens sida i ambitionen att skapa totalt kaos i Mellanöstern mm.

  BÅ: Är det för att försvara Syrien som Assads flygvapen bombar civila bostadsområden med oljetunnebomber, med fasansfulla effekter för de som bor i områden utanför regimens kontroll? Det är kanske bara ”propaganda” eller är det andra som snurrar runt i luften med helikoptrar och mig-plan?

  HJ: Märkligt att blunda för den invasion av jihadister som svämmat in i Syrien med moderna västerländska vapen. Det är ju de som i praktiken är USA och EU:s bundsförvanter. Hur ska den av FN legitimerade statsmakten möta dem. Med blomsterkransar?

  BÅ: HJ, så USA (och alliansen) bombade skiten ur ISIS kring Kobane för att ISIS är USA:s och EU:s bundsförvant? Med sådana ”bundsförvanter” behöver ISIS inga fiender. Eller när de bombade 100-tals jihadister för att hjälpa Yésiderna fly undan ISIS? Däremot bombade aldrig Assads flyg ISIS tills helt nyligen. Det kanske du skulle fråga dig anledningen till? Följ Lindes uppmaning och leta orsaken.

  … forts 21:59 (7/9)
  DM: Assads Syrien var en polisstat och Assad har begått många vidriga brott. Hans armé har dödat med terrorbomber och fördrivit många. Saken har dock inte blivit bättre av att Väst beväpnade dessa medeltida ”heliga” krigare. Det har mångdubblat antal döda och fördrivna. Det har aldrig funnit någon annan lösning än diplomati. Jag har aldrig förstått delar av den svenska vänstern som vill beväpna och bomba syrianerna till fred. Libyen borde ha lärt en och annan om konsekvenser med sådan strategi. Det finns inga alternativ till förhandlingsbordet och alla bör vara med. Utgången kan mycket väl bli att gränserna får ritas om. Även ”kalifatets” wanebe prälater har oroliga mödrar någonstans i världen.

  BÅ: ISIS och andra miliser ”beväpnade av väst” har MÅNGDUBBLAT antalet döda. Vet du vad du pratar om? Upp med fakta på bordet. Av de kanske 250-300 tusen som dödats står regimen för den absolut övervägande majoriteten. Hur det har ”mångdubblats” av 35 000 jihadister är det bara du som verkar känna till

  DM: Nej det står inget om det i DN. Det så surrealistiskt att anföra en republikansk librtarian. Som senator borde han vara insatt:
  The Real Refugee Problem – And How To Solve Itronpaulinstitute.org

  KR: Syria Gas Attack: Assad Wrongfully Blamed – globalresearch.ca

  BÅ: Så DM, hur var det med ”mångdubblingen”? Att anföra en tomte som Ron Paul eller konspirationssajten Global Research som KR gör är verkligen svagt. Jag väntade mig bättre.

  DM: Global Research?… Vad är det? Ron Paul har visserligen många knasiga idéer om framtida samhällen baserade på österrikiska skolans villfarelser, men i utrikes- och säkerhetspolitiken anses han vara en av få sanningssägare. Han har aldrig blivit ifrågasatt därvidlag. Du får gärna exemplifiera motsatsen.

  KR: Min dräng hade också en dräng.

  BÅ: DM, den här lilla biten ur hans text säger allt:
  ”The Europeans share a good deal of blame as well. France and the UK were enthusiastic supporters of the attack on Libya and they were early backers of the “Assad must go” policy. Assad may not be a nice guy, but the forces that have been unleashed to overthrow him seem to be much worse and far more dangerous. No wonder people are so desperate to leave Syria.”

  Folk är desperata att lämna de delar av Syrien som bombarderas dagligen av Assads flyg. Nu kommer det också rapporter om folk som flyr från områden kontrollerade av Assad eftersom de känner att han inte kan kontrollera situationen längre och vet att så fort hans armé tvingas överge en stad eller ett distrikt utsätts det omedelbart för Assads flygvapen. Det finns hur mycket info som helst om flygterrorn mot civila, vilket liberalen Ron Paul inte verkar inse.

  DM: Med risk att upprepa mig. Ingen förnekar det Assad gör. Frågan är vad som kan hjälpa de i regionen. Mer vapen och utbildning av heliga krigare tillsammans med inflammerad läge efter anfallet mot Irak har inte medfört något positivt för civilbefolkningen. Vi har fått samma fanatism medeltida sedvänjor som i Afghanistan efter att Rambo hjälpte heliga krigare mot ”kommunister”. Visst var Afghanistan ryskt neokolonialt projekt men Rambos fiffiga presenter gjorde knappast Afghanistan till ett land att vilja bo i.

  BÅ: Ingen förnekar vad Assad gör , skriver du . Men om 75-80% av alla civila som dödats är Assads verk och de som flyr gör det för att komma undan flygets massakrer då går det inte att prata om andra saker för att ”balansera” ansvaret för massmorden. När folket reste sig i mars 2011 var det obeväpnat och möttes av dödligt våld. Där ligger roten till att folk beväpnade sig och att tiotusentals sunnitiska soldater i Assads armé deserterade och blev stommen i FSA. Det är enligt min mening helt felaktigt att tolka jihadisternas barbar som ett ”medeltida” fenomen. Det är i högtsa grad modernt och har mycket lite att göra med tolkniung av regligiösa skrifter och vanor.

  … fortsättning 21:00 (8/9)
  DM: Det är ingen som ”beväpnar sig” där nere. De blir beväpnade. De blir utbildade i modern vapenhantering. Det görs av dem som har intresse i regionen. Detta är ingen filantropisk verksamhet. Jag är ingen journalist/forskare och kan varken bekräfta eller dementera dina procentsiffror. En sak är klar. Just utländsk inblandning och den tunga beväpning av ”heliga krigare” ger Assads propaganda en förevändning att gå omänskligt brutalt till väga. Detta tycks vara ännu ett krig via ombud.

  Jag gör en tankeexperiment. Tänk om ryssarna beväpnade ANC under den grymmaste apartheid-perioden och USA stödde boernas massakrer mot ”utländskt beväpnade terrorister”. Jag ser framför mig stort lidande och oräkneligt dödande av civilbefolkningen i ett sådant scenario. Lidandet fanns men kunde leda till en fredlig resning. Många var vi att stötta ANC utifrån … utan några vapenleveranser.

  Scenariot vore ännu mer vidrigt idag. Dagens militära teknologi är långt mer dödlig och bombar sönder allt liv och infrastruktur för lång tid framöver. Vapen som lösning på politiska problem tror jag inte på. Våld legitimerar ännu mera våld. Stödet till våldsspiralen i Syrien/Irak som huserar hos delar av vänstern har förbryllat mig en hel del.

  Det finns inga alternativ till förhandlingsbordet. Alla aktörer bör vara med, även de vidrigaste. Detta är viktigt för Syriens barnrika befolkning. Syrien har varit en oas för folk från många konflikter genom många decennier i denna oroliga, oljerika, Israel-angränsande del av världen. Det är folk som har lidit nog.

  BÅ: Hjärnmos. De nio barn som torterades av Assads kusin i Deraa var inga terrorister och de massor av människor som gjorde uppror mot behandlingen av de nio pojkarna hade inget att göra med CIA:s planer. Steigen är helt enkelt ute och cyklar i ett uppdrag: sprida propaganda i regimen Assads favör. Beklagligt men sant.

  DM: Då så…

  BÅ: ?

  DM: ”hjärnmos” – QED. Det är meningslöst att spinna vidare denna tråd.

  BÅ: Min kommentar syftade på Steigans eviga prat om komplotter och ”färgrevolutioner” inte på ditt inlägg.

  fortsättning följer kanske …

 4. Jag läste tråden som återges från Knuts Facebook-sida, och noterade hur Benny Åsman totalt dominerade diskussionen med sakargument.

  Min fråga till Henrik L, som skrev gästbloggen: BÅ anger att 75-80% av alla civila döda i syrienkonflikten kan tillskrivas Assad-regimen. Håller du med om denna siffra, eller har du andra siffror som motsäger BÅ?

 5. Om man ska söka efter orsaker kommer man ingen vart med att utmåla den ena som ond och den andra som god. Det är ett religiöst förhållningssätt.

  När det gäller kollapsade stater är orsaken nästan alltid kollapsad ekonomi. Och det ska då märkas att kollapsade ekonomier är ytterst vanliga i länder utan industri, eller med mycket lite industri.

  Problemen i Afrika och Asien skulle kunna avhjälpas med industrialisering – men tyvärr är detta förbjudet. WTO stadgar nämligen att det är förbjudet att med politiska medel gynna industriell uppbyggnad. Bara ”marknadskrafter” är tillåtna. Och inget land har någonsin blivit rikt genom att helt underordna sig marknadskrafter!

  Alla länder som har blivit rika har blivit det genom protektionism i en eller annan form – dvs att på olika sätt stödja sin egen industri gentemot konkurrenterna. En intressant sammanfattning finns på paecon.net

  WTO:s idiotregler har trumfats igenom av The Quad – d v s USA, EU, Japan och Canada. Det var detta alla strider om ”globalisering” handlade om mellan ca 1990 och 2010. Nu ser vi resultatet. Det kommer att bli mer av sånt.

 6. JA, man ska arbeta hårt och investera mycket i att förebygga krig och naturkatastrofer.

  Men NEJ, man ska inte sätta detta emot att hjälpa offren för de krig som bryter ut och de naturkatastrofer som drabbar dåligt skyddade områden. Försvara således såväl katastrofbistånd som flyktinghjälp. Be inte katastrofoffer och flyktingar att vänta på de förebyggande åtgärderna, som vanligtvis tar tid att genomföra som de inte har.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.