Gårdagens politiker med förebild (Montage: Redax)


Som en reaktion på Knut Lindelöfs text ”Vore det så som vi dagligen…”, skickade Jan Fredriksson denna kompletterande historia från 1800-talet.

Hur skall man förstå det svenska politiska- och mediala etablissemanget som så obekymrat sluter upp bakom Nato och det försvarsavtal med USA (DCA-avtalet), som ger USA tillgång till 17 baser över hela landet? Här finns ingen tvekan, inga reflektioner, utan man bara kör på. Det krävs ju inte mycket för att förstå att med Nato-medlemskap och DCA-avtal så blir Sverige en frontstat – USA:s frontstat mot Ryssland.

Å andra sidan är det inte första gången som de styrande uppträder som huvudlösa kycklingar. I boken Sverige vid avgrunden 1808–1814 skildrar, författaren och tidigare diplomaten, Dag Sebastian Ahlander, ett förvirrat och om omvärlden okunnigt svenskt etablissemang.

När Sverige 1809 var på väg att förlora kriget mot Ryssland och förlora Finland, genomförde svenska officerare en militärkupp och avsatte Gustav IV Adolf. Sverige stod vid avgrundens rand. Ryska trupper befann sig i norra Sverige och danska och franska trupper stod i Jylland och beredda att rycka in i södra Sverige. Det talades om att Danmark och Ryssland kunde dela Sverige vid Motala ström!

Efter kuppen, och under omröstningen den 10 maj 1809 om att uppsäga tro och lydnad till Gustav den IV Adolf, spreds nyheten att kejsare Napoleon just besegrat Österrike. Adeln började spontant hurra utan att förstå att de hurrade för den man som ockuperade svenska Pommern och uppmuntrade Ryssland och Danmark att stycka Sverige. De hade ännu inte fattat att det var Napoleon som låg bakom att Sverige förlorade Finland. Ahlander skriver ”att så här i efterhand ger det ett beklämmande intryck av okunnighet och naivitet inom den svenska eliten”.

Det är inte utan att man kan se likheter med dagens svenska etablissemang. Politikerna och mediernas underdånighet och blinda tilltro till USA är generande. De vägrar se hur USA är duktiga på att dra in andra länder i deras krig. När det går åt skogen drar de sig ur och seglar hem och lämnar sönderslagna länder och kaos efter sig som andra får reda ut. Afghanistan och Irak förskräcker. Skall Ukraina bli ytterligare ett exempel?

Föregående artikelVore det så som vi dagligen får oss serverat i DN, SvD och SR/SVT så…
Nästa artikelTUCKER CARLSON INTERVJUAR VLADIMIR PUTIN
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

2 KOMMENTARER

  1. Jan F!
    Du glömmer en viktig beståndsdel som imperialiststaten USA gör när dom ödelagt länder. Inbyggt i systemet har man en massa stora företag som anländer till ödeläggelsen och får omvärlden att betala återuppbyggandet.

    Som filmintresserad kan man se Charlie Chaplins film ”Chaplins pojk” där pojken krossar rutor och pappan står beredd runt hörnet beredd med nya rutor.

  2. Mycket bra inlägg! Pål Jonsons bakgrund är inte heller offentliggjord. Han är USA/Nato:s viktigaste verktyg i Sverige inför den stora omgörningen av Sverige. Om krumelurerna i riksdagis sväljer hela projektet blir vi en amerikansk koloni på riktigt.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.