HemkörtÄnnu är det som finast. Äppelträdet och syrenerna är förbi men Roslagsrosen står i sitt flor. De lediga dagarna i den gångna veckan börjar med frukost och tidning på förstukvisten. Lördag och söndag fick man söka skuggan redan vid 8-tiden. Jag tänker inte oja mig om klimatfrågan. Jag tycker det är skönt. Barfota i gräset är en del av det goda livet.

Barbro och jag vandrar omkring varandra mellan våra sysslor. Hon sätter sig en stund på eftermiddagen i en stol i lagom skugga, med korsordet, tidningen eller Håkan Nessers senaste. De bruna benen sticker fram och fångar de låga solstrålarna. Det ser rofyllt ut, ungefär som när en katt ligger och spinner i solen.

Själv dryper jag av svett efter alla gruslassen i skottkärran för stenläggningen av platsen under äppelträdet. Jag förmår inte anpassa tempot till sommarvärmen. Men jag njuter av att slita ont, glömmer allt annat för att få stenen i rätt läge.

Jag sätter mig i stolen bredvid Barbro och slukar girigt ett stort glas mineralvatten. Det svala vattnet rinner ut i mina armar och ben och lugnet infinner sig. Jag säger att Barbro är dekorativ där hon sitter, men hon ser bara förvånad ut över min oväntade kommentar. Hon har en sällsynt förmåga att passa in i den omgivning hon placerar sig. Det känns skönt att se att hon trivs.

Jag läser också morgon och kväll med ett särskilt lugn här på Stjärnudden. Kanske en stund på dagen också i stolen under äppelträdet. Har hittills avverkat Läckbergs två första deckare. Det blev två för att jag också trivs i Fjällbacka. Men fler blir det nog inte. HemkörtPredikanten var visserligen lite bättre skriven än Isprinsessan. Har ännu inte läst de omtalade böckerna av Stieg Larsson.

Vi köpte en liten tjock-TV för 1800 kr. Den duger för nyheter och kanske Allsång på Skansen längre fram i sommar. Bara den inte tar för mycket av min lästid. Datorn är inget problem i det fallet. Internet existerar bara som en liten skör spindeltråd via mobilen. Inga breda band här inte.

Så har jag kommit in i den gamla jordkällaren också. Men det kommer i nästa avsnitt, om det blir något. Jag har fått sommarjobb.

Föregående artikelTankelagar
Nästa artikelThe final solution?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.