Sommestad nerpetad under strecket …

Nu har vi socialdemokrater fått förslagen till S-valsedlar som ska fastställas av 100 ombud den 23 november på en valkonferens i Uppsala län.

valsedel-s

Top 4 på Uppsalas S-riksdagslista inför 2014.

Det mest iögonenfallande med det förslag till S-riksdagslista för Uppsala län, som idag offentliggjorts, är att Lena Sommestad hamnat på plats 4.

Tre S-ledamöter har idag plats på Uppsalabänken i riksdagen. Dessa är Agneta Gille, Pyry Niemi och Lena Sommestad (som under mandatperioden ersatt Thomas Östros). Ett nytt namn har plötsligt trängts in på första plats; Ardalan Shekarabi. Han sitter nu på Stockholmsbänken, men har flyttat sin bostad till Knivsta och måste därför få en säker plats på Uppsalalistan. Han är nämligen oumbärlig för dagens S-topp. Vad Shekarabi står i frågan om vinster i välfärden skrev jag ganska utförligt om för ett år sedan. Han är helt på partiledningens linje.

Agneta Gille och Pyry Niemi har båda varit med länge och visat obrottslig lojalitet uppåt och aldrig driva en fråga emot S-överheten, därför får de sitta kvar. Den som petas är den självtänkande och frispråkiga Lena Sommestad, som just i fråga om vinster i välfärden drivit en självständig linje mot partiledningen men med en medlemsmajoritet i ryggen. Därför är hon omöjlig. Om S i Uppsala län inte gör ett sensationellt bra val åker Lena Sommestad ur riksdagen.

Niemi var förresten den som förra året på distrikskongressen stoppade den motion (om att ta hem soldaterna från Afghanistan) som jag skrivit och som Lena Sommestad (bra motionssvar) och Uppsala AK antagit. Han agerade där som partiledningens lydiga torped.

Om däremot Shekarabi fått plats 2, så hade Gille fått plats 1, Sommestad plats 3 och Niemi plats 4 – eftersom man hävdar principen om varannan man/kvinna. Då hade Niemi åkt ut och Sommestad kommit in, vilket ur S-ledningsperspektiv var synnerligen oönskat. Men, med Shekarabi på 1:an så ramlar Sommestad ut snyggt och prydligt enligt principen “varannan man/kvinna”. Jag hörde faktiskt den politiska skvallervägen för flera månader sedan att Lena Sommestad skulle petas. Hon anses nämligen alldeles för akademisk för ja-sägande påläggskalvar i partiet. Uppifrån utnyttjar man dylika latenta antiintellektuella strömningar, som förstås finns i ett stort och gammalt arbetarparti. Sådant här kan bli mycket obehagligt i skärpta lägen.

Och till sist, här är lydiga gänget (valberedningen): Pia Wårdsäter (sammankallande) Sverre Ahlbom (Enköping) Carina Schön (Heby) Lars-Göran Bromander (Håbo) Claes Litsner (Knivsta), Gunilla Styf (Skutskär/Älvkarleby), Jonas Nyberg (Tierp), Annika Lindh (Uppsala), Margareta Widén-Berggren (Östhammar), Per-Olof Widell (Tro och Solidaritet), Inga-Lill Sjöblom (LO), Lena Hartwig (S-kvinnor), Erik Spånberg (SSU) och Josefin Pasanen (Laboremus).

Tillägg 16 oktober kl 23.04:

I Uppsala genomfördes ett provval till riksdagslistan. Här är resultatet av det:

provval riksdagLena Sommestad låg alltså i topp.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

  19 kommentarer for “Sommestad nerpetad under strecket …

 1. Lasse Karlsson
  2013-10-16 kl. 21:40

  Viktig och upprörande läsning. Tack! Har du någon uppfattning om hur realistiskt det kan vara att kryssa in Lena Sommestad?

 2. Knut Lindelöf
  2013-10-17 kl. 7:48

  Hoppsan!

  Detta inlägg träffade uppenbarligen mitt i en mycket öm del av Socialdemokratin och dess omgivning. Igår lästes inlägget från sen eftermiddag fram till midnatt av 684 besökare och 08.36 idag på morgonen har det redan lästs 202 gånger. Har aldrig haft så kraftig trafik.

  Vill även meddela att min formulering “lydiga gänget (valberedningen)” var illa valt. Jag har nämligen upplysts om att alla personer i valberedningen inte bara följt husbondens röst, utan några har reserverat sig mot beslutet att peta ner Lena Sommestad till plats 4. Heder åt dem! Och jag hoppas de nu vågar framträda och öppet försvara och förklara sin reservation. Protokollen lär finnas …

  Så här skrev Daniel Suhonen sent igår kväll på facebook med en länk hit:

  “Lena Sommerstad, professor i ekonomisk historia, en briljant skribent, idégivare, tidigare ordförande för S-kvinnor, statsråd, lokalt aktiv i S-förening. Hon har avstått toppjobb för politiken.
  Hon skulle kunna vara partiordförande. Men platsar nu inte på valbar plats i Uppland vilka hon nu företräder i Riksdagen.
  Hon sköter sitt uppdrag mycket väl vad jag förstår.
  Detta parti som talar om högt i tak, intresse av idédebatt, vilja att aktivera akademiker, ja man vurmar så för medelklassen att andra kan ta titeln arbetarparti. Men denna utmärkta, slitstarka, kloka, erfarna kvinna, – ur medelklassen med brett stöd i partiet – ja henne ratar man. Jag tar mig för pannan och önskar att medlemmarna ändrar detta.”

 3. Lena Hartwig
  2013-10-17 kl. 12:28

  Du vet inget om hur valberedningen arbetat. Du vet inget om hur enskilda ledamöter i valberedningen agerat eller vilka ställningstaganden de gjort till inkomna nomineringar. Ditt påstående att jag skulle vara ett lydigt redskap för en viss uppfattning gör mig både besviken och upprörd. En ursäkt från dig vore på sin plats.

 4. Janne Bjernfeldt
  2013-10-17 kl. 13:51

  På ett sätt beundrar jag att du försöker Knut. Men visade inte kuppen mot vald ordf att partiet är just korrupt och att en delning av partiet till sist är enda utvägen?

  Hursomhelst blir det en strid medelklassen får utkämpa inbördes – M eller S. För oss längst ner i samhället finns inte längre någon räddning att vänta genom en röst på S. Tyvärr kommer detta faktum att stärka SD, men den logiken har ju Sjuklövern bäddat för själva, genom att låtsas som att det inte längre finns samhällsklasser.

  Medelklass ja: Löfvén har ju klargjort att alla som tjänar upp till 60.000 kr/mån skall slippa högre skatter. SEXTIOTUSEN! För en vanlig löntagare är denna summa ouppnåelig men för de hundratusentals vuxna svenskar som nu sorteras ut ur samhällsgemenskapen, blir ett sådant Löfvénskt löfte en makalös provokation.

 5. Knut Lindelöf
  2013-10-17 kl. 14:27

  Lena!
  Jag har redan backat och beklagat formuleringen om “lydiga gänget”. Det var olyckligt. Flera ledamöter lär ju ha reserverat sig mot nedflyttningen av Lena Sommestad till plats 4. Protokollen finns väl som kan bekräfta detta. I detta läge är det faktiskt viktigt hur enskilda personer agerat i valberedningen. Klart att man vill veta vilka som reserverat sig, för att veta vem man ska kryssa i valet 2014. En majoritet står under alla omständigheter för valberedningens förslag, ett förslag som hotar partiets sammanhållning. Förstår du inte det?

 6. Britta Sethson
  2013-10-17 kl. 22:24

  Det är bedrövligt. Sommestad borde ha toppat listan.

  Sätt i gång en personvalskampanj vetja.

  I Västerbotten kryssade vi in Sören Vibe till riksdagen då när det begav sig. Han blev iofs väldigt illa behandlad av kollegorna men in i riksdagen kom han och gjorde ett bra jobb.

 7. Knut Lindelöf
  2013-10-17 kl. 23:05

  Just nu har fler än 1000 läst detta idag. Den här frågan har stort genomslag. Får se om den nu får en fortsättning. Gonatt!

 8. Kristoffer
  2013-10-18 kl. 17:13

  Tack för din frispråkighet! Själv har jag valt att inte förnya medlemskapet i partiet. Det är alldeles för mycket fult spel bakom kulisserna.

 9. 2013-10-19 kl. 9:19

  Varför skall man vara med i en organisation där ledningen oavbrutet kränker medlemmarna och där flertalet av (de kvarvarande) medlemmarna tycks acceptera detta? Är inte detta sektbeteende? Att stanna kvar där måste ju betyda att man legitimerar ledningens busfasoner även om man deklarerar att det man själv står för är “det äkta”. Är det något att stå efter och tycka är bra? Är det inte bättre om alla som har vettiga synpunkter flyttas till icke valbar plats så att folk inte behöver ha några illusioner om vad dagens socialdemokrati står för?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *