valsedel-s
Top 4 på Uppsalas S-riksdagslista inför 2014.

Det mest iögonenfallande med det förslag till S-riksdagslista för Uppsala län, som idag offentliggjorts, är att Lena Sommestad hamnat på plats 4.

Tre S-ledamöter har idag plats på Uppsalabänken i riksdagen. Dessa är Agneta Gille, Pyry Niemi och Lena Sommestad (som under mandatperioden ersatt Thomas Östros). Ett nytt namn har plötsligt trängts in på första plats; Ardalan Shekarabi. Han sitter nu på Stockholmsbänken, men har flyttat sin bostad till Knivsta och måste därför få en säker plats på Uppsalalistan. Han är nämligen oumbärlig för dagens S-topp. Vad Shekarabi står i frågan om vinster i välfärden skrev jag ganska utförligt om för ett år sedan. Han är helt på partiledningens linje.

Agneta Gille och Pyry Niemi har båda varit med länge och visat obrottslig lojalitet uppåt och aldrig driva en fråga emot S-överheten, därför får de sitta kvar. Den som petas är den självtänkande och frispråkiga Lena Sommestad, som just i fråga om vinster i välfärden drivit en självständig linje mot partiledningen men med en medlemsmajoritet i ryggen. Därför är hon omöjlig. Om S i Uppsala län inte gör ett sensationellt bra val åker Lena Sommestad ur riksdagen.

Niemi var förresten den som förra året på distrikskongressen stoppade den motion (om att ta hem soldaterna från Afghanistan) som jag skrivit och som Lena Sommestad (bra motionssvar) och Uppsala AK antagit. Han agerade där som partiledningens lydiga torped.

Om däremot Shekarabi fått plats 2, så hade Gille fått plats 1, Sommestad plats 3 och Niemi plats 4 – eftersom man hävdar principen om varannan man/kvinna. Då hade Niemi åkt ut och Sommestad kommit in, vilket ur S-ledningsperspektiv var synnerligen oönskat. Men, med Shekarabi på 1:an så ramlar Sommestad ut snyggt och prydligt enligt principen ”varannan man/kvinna”. Jag hörde faktiskt den politiska skvallervägen för flera månader sedan att Lena Sommestad skulle petas. Hon anses nämligen alldeles för akademisk för ja-sägande påläggskalvar i partiet. Uppifrån utnyttjar man dylika latenta antiintellektuella strömningar, som förstås finns i ett stort och gammalt arbetarparti. Sådant här kan bli mycket obehagligt i skärpta lägen.

Och till sist, här är lydiga gänget (valberedningen): Pia Wårdsäter (sammankallande) Sverre Ahlbom (Enköping) Carina Schön (Heby) Lars-Göran Bromander (Håbo) Claes Litsner (Knivsta), Gunilla Styf (Skutskär/Älvkarleby), Jonas Nyberg (Tierp), Annika Lindh (Uppsala), Margareta Widén-Berggren (Östhammar), Per-Olof Widell (Tro och Solidaritet), Inga-Lill Sjöblom (LO), Lena Hartwig (S-kvinnor), Erik Spånberg (SSU) och Josefin Pasanen (Laboremus).

Tillägg 16 oktober kl 23.04:

I Uppsala genomfördes ett provval till riksdagslistan. Här är resultatet av det:

provval riksdagLena Sommestad låg alltså i topp.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelKampen om de sista råvarona
Nästa artikelSommestad nerpetad … (2)
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

19 KOMMENTARER

 1. Viktig och upprörande läsning. Tack! Har du någon uppfattning om hur realistiskt det kan vara att kryssa in Lena Sommestad?

 2. Hoppsan!

  Detta inlägg träffade uppenbarligen mitt i en mycket öm del av Socialdemokratin och dess omgivning. Igår lästes inlägget från sen eftermiddag fram till midnatt av 684 besökare och 08.36 idag på morgonen har det redan lästs 202 gånger. Har aldrig haft så kraftig trafik.

  Vill även meddela att min formulering ”lydiga gänget (valberedningen)” var illa valt. Jag har nämligen upplysts om att alla personer i valberedningen inte bara följt husbondens röst, utan några har reserverat sig mot beslutet att peta ner Lena Sommestad till plats 4. Heder åt dem! Och jag hoppas de nu vågar framträda och öppet försvara och förklara sin reservation. Protokollen lär finnas …

  Så här skrev Daniel Suhonen sent igår kväll på facebook med en länk hit:

  ”Lena Sommerstad, professor i ekonomisk historia, en briljant skribent, idégivare, tidigare ordförande för S-kvinnor, statsråd, lokalt aktiv i S-förening. Hon har avstått toppjobb för politiken.
  Hon skulle kunna vara partiordförande. Men platsar nu inte på valbar plats i Uppland vilka hon nu företräder i Riksdagen.
  Hon sköter sitt uppdrag mycket väl vad jag förstår.
  Detta parti som talar om högt i tak, intresse av idédebatt, vilja att aktivera akademiker, ja man vurmar så för medelklassen att andra kan ta titeln arbetarparti. Men denna utmärkta, slitstarka, kloka, erfarna kvinna, – ur medelklassen med brett stöd i partiet – ja henne ratar man. Jag tar mig för pannan och önskar att medlemmarna ändrar detta.”

 3. Du vet inget om hur valberedningen arbetat. Du vet inget om hur enskilda ledamöter i valberedningen agerat eller vilka ställningstaganden de gjort till inkomna nomineringar. Ditt påstående att jag skulle vara ett lydigt redskap för en viss uppfattning gör mig både besviken och upprörd. En ursäkt från dig vore på sin plats.

 4. På ett sätt beundrar jag att du försöker Knut. Men visade inte kuppen mot vald ordf att partiet är just korrupt och att en delning av partiet till sist är enda utvägen?

  Hursomhelst blir det en strid medelklassen får utkämpa inbördes – M eller S. För oss längst ner i samhället finns inte längre någon räddning att vänta genom en röst på S. Tyvärr kommer detta faktum att stärka SD, men den logiken har ju Sjuklövern bäddat för själva, genom att låtsas som att det inte längre finns samhällsklasser.

  Medelklass ja: Löfvén har ju klargjort att alla som tjänar upp till 60.000 kr/mån skall slippa högre skatter. SEXTIOTUSEN! För en vanlig löntagare är denna summa ouppnåelig men för de hundratusentals vuxna svenskar som nu sorteras ut ur samhällsgemenskapen, blir ett sådant Löfvénskt löfte en makalös provokation.

 5. Lena!
  Jag har redan backat och beklagat formuleringen om ”lydiga gänget”. Det var olyckligt. Flera ledamöter lär ju ha reserverat sig mot nedflyttningen av Lena Sommestad till plats 4. Protokollen finns väl som kan bekräfta detta. I detta läge är det faktiskt viktigt hur enskilda personer agerat i valberedningen. Klart att man vill veta vilka som reserverat sig, för att veta vem man ska kryssa i valet 2014. En majoritet står under alla omständigheter för valberedningens förslag, ett förslag som hotar partiets sammanhållning. Förstår du inte det?

 6. Det är bedrövligt. Sommestad borde ha toppat listan.

  Sätt i gång en personvalskampanj vetja.

  I Västerbotten kryssade vi in Sören Vibe till riksdagen då när det begav sig. Han blev iofs väldigt illa behandlad av kollegorna men in i riksdagen kom han och gjorde ett bra jobb.

 7. Just nu har fler än 1000 läst detta idag. Den här frågan har stort genomslag. Får se om den nu får en fortsättning. Gonatt!

 8. Tack för din frispråkighet! Själv har jag valt att inte förnya medlemskapet i partiet. Det är alldeles för mycket fult spel bakom kulisserna.

 9. Varför skall man vara med i en organisation där ledningen oavbrutet kränker medlemmarna och där flertalet av (de kvarvarande) medlemmarna tycks acceptera detta? Är inte detta sektbeteende? Att stanna kvar där måste ju betyda att man legitimerar ledningens busfasoner även om man deklarerar att det man själv står för är ”det äkta”. Är det något att stå efter och tycka är bra? Är det inte bättre om alla som har vettiga synpunkter flyttas till icke valbar plats så att folk inte behöver ha några illusioner om vad dagens socialdemokrati står för?

 10. Många funderar i dessa dagar på om sin anknytning till S är förenligt med ens heder. Men ännu finns några ledningsnära (Göransson, Suhonen, Sommestad, Gustavsson …) som håller emot och tror på möjligheten att vända på steken i partiet, d v s återupprätta partidemokratin och ta tillbaka makten till medlemmarna. Ytterligare ett skäl att stanna kvar i S är att partiet är det enda (av betydelse) som har sina rötter i vår demokratiska arbetarrörelsehistoria och därmed möjligen kunde vara ett litet ljus i dagspolitikens kompakta mörker. Men nu har ju Reinfeldt tagit över även den som det verkar. Jag medger att det kanske också finns ett mått av nostalgi med i spelet.

  Nå, det där om att det kanske är bäst att flytta alla ”socialdemokrater” till icke valbara platser kommer nog att ske hur som helst, såvida inte …

 11. Även om jag inte delar Knuts förhoppningar har jag viss respekt för hållningen. Splittring är inget bra medel innan alla möjligheter är uttömda. Dessutom ÄR ju SAP det enda stora partiet med rötter i arbetarrörelsen.

  Samtidigt har väl alla sagor ett slut och nu har den sorgliga processen pågått i trettio år, utan att ett enda steg i rätt riktning tagits. Då – för trettio år sedan – gick Timbrohögern ut och beskrev helt öppet hur de ville att samhället skulle se ut nu (2013). Några vakna skribenter försökte förgäves varna rörelsen för vad som var på gång – till dessa hörde Mikael Nyberg, som ändå fick ganska mycket mediautrymme. Till mitten på nittiotalet hade tillräckligt många ledande socialdemokrater anammat Timbros idéer, för att förändringarna skulle kunna slå till med full kraft. Bolagiseringar, utförsäljningar och privatiseringar av allmänna tillgångar fick vi. På den tiden arbetade jag mycket fackligt (järnvägen) och jag minns hur funktionärerna skruvade på sig. När man tyckte att detta var en livsfarlig utveckling, hette det att ”vi måste anpassa oss till den nya tiden”. Så istället för att ta politisk strid anpassade sig facken till ”den nya tiden” och därför är idag fackföreningarna mest ett särintresse som bl a struntar blankt i de kamrater som sparkats ut ur samhällsgemenskapen.

  Trettio år är en ganska lång tid för ”att vända på steken” och därmed torde sagan vara slut. Juholt var sista rycket. Ny folklig organisering behövs och det finns säkert många goda krafter till en sådan. Initiativet kanske behöver komma från sådana som försökt och försökt inom SAP.

 12. Hej Knut! Ni har fler problem i S-leden, då en framträdande S-politiker i Landstinget Västmanland Denise Norström uttalat hot på Facebook mot Statsministern genom uttalandet att hon skulle ”skjuta valacken” – Skrämmande!! Nu höjs röster med all rätt om att hon borde avgå!

  Rättning i leden Socialdemokrater!

 13. Denna strid om plats på riksdagslistan är ju typisk för socialdemokratisk aktivitet. Inga ideologiska eller idémässiga utan personstrider.

  Håller med alla som anser SAP som ett parti som gått från folkrörelse till en organisation som i första hand mobiliserar dom närmast sörjande inför valen vart 4:e år liknande amerikanska presidentval.

  Inför nästa års riksdagsval kommer många att stå inför problemet att rösta rödgrönt för att få bort Alliansen eller att lägga allt krut på att kritisera SAP och därmed riskera att Alliansen blir kvar med dess förnedring av i första hand dom 100-tusentals i arbetarklassen som inte befinner sig inne i värmen.

  Om dagens opinionssiffror varar till augusti nästa så tror jag inte Alliansen kommer att utesluta ett samarbete med Sverigedemokraterna för att behålla makten. 2 år efter Utöja sitter rasisterna på taburetterna tillsammans med Höyre. Bland medborgarna i Sverige finns det ytterligare dom som inte tycker rösta är någon mening då alternativen är lika dåliga.

  Saken kommer ju i en annan dager om man tvingas leva på 3000 kr/mån, detta fantastiska välfärdssystem som omhuldas av dom flesta, troligen också Lena Sommestad.

  Enligt Aftonbladets ledarsida 17 Oktober så har Sveriges dollarmiljonärer under 2012 ökat med 100000 till totalt 500000. Fantastiskt, kan inte dessa personer sponsra dom 500000 som befinner sig längst ner i välfärdsbygget?

  Inför valkonferensen 23 november tycker jag Sommestad skall föreslå att alla svenska dollarmiljonärer skall förklara för alla med 3000 kr/mån på bästa sändningstid i TV varför och hur dom skaffat sig dessa rikedomar. Då tror jag hon blir populär inför Uppsalaborna och konferensdeltagarna.

  Detta stora socialdemokratiska projekt, trygghetssystemen, summorna var ju likadana under perioden 1994-2006. 3000 kr/må är att leva på 1800-talsnivå. Till alla läsare av denna blogg, gör ditt livs största utmaning, försök 1 månad i ditt liv att leva på denna summa efter att hyran är betald. Teori och siffror är en sak, insikt är bättre enligt min erfarenhet.

 14. Tommy har såklart rätt här. Det är uppenbart att de flesta ännu inte har förstått hur det är att leva utanför det officiella välfärdsverige. Men det kan ju bero på att han/hon ser ut som alla andra, än så länge. Man skryter inte gärna med att man inte haft en endaste krona i fickan de senaste tre veckorna. Man håller skenet uppe så länge det går. Men om du känner någon som inte längre hänger med på fredagsölen, bion eller fotbollsmatchen längre, så kan det vara just denne.

  Löfvén har inte stått upp en sekund för alla dessa nu utanförställda. Dessa som för något eller några år sedan, troget gick till jobbet för att ”göra rätt för sig”. Eller alla dessa ungdomar som aldrig fått ett arbete men som istället förnedras å det vidrigaste av Arbetsförmedlingen. Däremot har S-ledningen gladeligen lovat fortsatt grön kvist åt dem som tjänar bizarra 60 000 kr/mån.

  En riksdagsledamot tjänar just ca 60 000 kr/mån. Alldeles oaktat kopplingen till Löfvéns utfästelser: Hur skall denne på något sätt kunna sätta sig in i konsekvenserna av att bara få in en tiondel av denna summa – före skatt!?

  Det enda denna – än så länge tysta – massa har kvar, är sin rösträtt och det vore ju märkligt om de under nuvarande omständigheter skulle rösta på Socialdemokraterna.

 15. Min erfarenhet är att arbetarungdomar som blivit myndiga, 18 år och dom närmaste åren har det värst. Utkastade i djungeln skall dom nu skaffa arbete som inte finns, dom skall skaffa bostad, utan förmedling och efter en skolgång som inte har gett dom kunskapen hur man överlever i djungeln.

  Har man då som den person jag haft kontakt med växt upp med 8 syskon och bara en förälder, därtill en medfödd
  skada ”hängande lillhjärna” som ledde till vräkning och boende på vandrarhem
  efter en kort period som timanställd
  inom sjukvården där storasyster arbetade.

  Försökte få en journalist att skriva om
  denna upprörande behandling, men
  ingenting har hänt utan allt rullar på
  med reportage om människor som
  har en positiv utvecklingskurva istället.

  En fråga som inte har belysts tillräckligt
  är vilka frågor Lena Sommestad tänker
  driva om hon blir riksdagsledamot.

 16. I Göteborg skall Kronprinsessan af Göran Johansson tá över – eller ta ett skutt rakt in i riksdagspolitiken!! Tystlåten och alltid lika leende leende leende! Hur kan äpplet falla så långt från trädet?

  Göran J gillade aldrig Göran P men i Mut-Göteborg kan allt gå för sig!

  Var kommer hon ifrån? Vilka avtryck har hon gjort i Göteborgs-politiken? Noll och ingenting!! Vad tycker hon i den största valfrågan? Vinster i Välfärden? Ingenting!

  Förrädaren, godsägaren och EU-lobbyisten Persson kan ju inte locka
  några kvinnor! I Anna Johanssons fall är det tydligen Tomas Bodström som charmar flickorna – också en man som fallit långt från trädet – Lennart Bodström var ju ingen ja-sägare, inte när det gällde Ryska U-båtar i svenska vatten!

  Det krävs en revolution inom partiet (S)! Det krävs utrensningar av förrädarna Persson, Bodström, Rosengren, Östros och inte minst han förre fackpampen Östergren eller Västergren som avsatte Juholt!

  Det krävs avslöjanden, någon måste våga utmana förrädarna om hur uttagningarna till Riksdagsplatserna.

  Jag frågar som Tommy Sjöberg: Vilka frågor tänker Lena Sommestad driva om ho blir riksdagsledamot?

 17. En person som döljer sig bakom pseudonymen ”Eine kleine sosse” och uppger http://www.socialdemokraterna.se som sin hemsida har skrivit en kommentar. Jag har försökt mejla för att få reda på personens namn, men uppgiven e-postadress är falsk. Någon sitter förmodligen på S-kansliet i Uppsala och skriver fegt anonyma mejl. Varför hen absolut vill förbli anonym, även för mig som administratör, är riktigt dystert ur demokratisynvinkel.

  Så här skriver hen:
  ”Shekarabi har stort stöd i distriktet. Det är inte konstigt att valberedningens förslag speglar detta. Jag betvivlar att Sommestad åtnjuter samma stöd. Att hon är populär i Uppsala AK betyder inte i sig att hon bör ges en framskjuten position på riksdagslistan.

  Hänvisningen till provvalet är av det skälet också mycket märklig. Shekarabi ingick såvitt jag minns inte i det och det är därför inte ett mått på hans popularitet ens inom Uppsala AK.

  Spekulationerna om att valberedningens arbete skulle ha varit styrt av partiledningen är just spekulationer. Jag tror att de flesta som är aktiva i distriktet, möjligen Uppsala AK undantagen, var förberedda på att listan skulle komma att se ut så här.

  Gör inte kärvanden inom Uppsala AK till ett problem för distriktet. Lös de problemen internt istället.”

 18. Lena Hartwig, jag har ingen aning om hur valberedningen arbetar. Berätta gärna!!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.