Sommestad nerpetad under strecket …

Nu har vi socialdemokrater fått förslagen till S-valsedlar som ska fastställas av 100 ombud den 23 november på en valkonferens i Uppsala län.

valsedel-s

Top 4 på Uppsalas S-riksdagslista inför 2014.

Det mest iögonenfallande med det förslag till S-riksdagslista för Uppsala län, som idag offentliggjorts, är att Lena Sommestad hamnat på plats 4.

Tre S-ledamöter har idag plats på Uppsalabänken i riksdagen. Dessa är Agneta Gille, Pyry Niemi och Lena Sommestad (som under mandatperioden ersatt Thomas Östros). Ett nytt namn har plötsligt trängts in på första plats; Ardalan Shekarabi. Han sitter nu på Stockholmsbänken, men har flyttat sin bostad till Knivsta och måste därför få en säker plats på Uppsalalistan. Han är nämligen oumbärlig för dagens S-topp. Vad Shekarabi står i frågan om vinster i välfärden skrev jag ganska utförligt om för ett år sedan. Han är helt på partiledningens linje.

Agneta Gille och Pyry Niemi har båda varit med länge och visat obrottslig lojalitet uppåt och aldrig driva en fråga emot S-överheten, därför får de sitta kvar. Den som petas är den självtänkande och frispråkiga Lena Sommestad, som just i fråga om vinster i välfärden drivit en självständig linje mot partiledningen men med en medlemsmajoritet i ryggen. Därför är hon omöjlig. Om S i Uppsala län inte gör ett sensationellt bra val åker Lena Sommestad ur riksdagen.

Niemi var förresten den som förra året på distrikskongressen stoppade den motion (om att ta hem soldaterna från Afghanistan) som jag skrivit och som Lena Sommestad (bra motionssvar) och Uppsala AK antagit. Han agerade där som partiledningens lydiga torped.

Om däremot Shekarabi fått plats 2, så hade Gille fått plats 1, Sommestad plats 3 och Niemi plats 4 – eftersom man hävdar principen om varannan man/kvinna. Då hade Niemi åkt ut och Sommestad kommit in, vilket ur S-ledningsperspektiv var synnerligen oönskat. Men, med Shekarabi på 1:an så ramlar Sommestad ut snyggt och prydligt enligt principen “varannan man/kvinna”. Jag hörde faktiskt den politiska skvallervägen för flera månader sedan att Lena Sommestad skulle petas. Hon anses nämligen alldeles för akademisk för ja-sägande påläggskalvar i partiet. Uppifrån utnyttjar man dylika latenta antiintellektuella strömningar, som förstås finns i ett stort och gammalt arbetarparti. Sådant här kan bli mycket obehagligt i skärpta lägen.

Och till sist, här är lydiga gänget (valberedningen): Pia Wårdsäter (sammankallande) Sverre Ahlbom (Enköping) Carina Schön (Heby) Lars-Göran Bromander (Håbo) Claes Litsner (Knivsta), Gunilla Styf (Skutskär/Älvkarleby), Jonas Nyberg (Tierp), Annika Lindh (Uppsala), Margareta Widén-Berggren (Östhammar), Per-Olof Widell (Tro och Solidaritet), Inga-Lill Sjöblom (LO), Lena Hartwig (S-kvinnor), Erik Spånberg (SSU) och Josefin Pasanen (Laboremus).

Tillägg 16 oktober kl 23.04:

I Uppsala genomfördes ett provval till riksdagslistan. Här är resultatet av det:

provval riksdagLena Sommestad låg alltså i topp.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

  19 kommentarer for “Sommestad nerpetad under strecket …

 1. Tommy Sjöberg
  2013-10-21 kl. 9:17

  Min erfarenhet är att arbetarungdomar som blivit myndiga, 18 år och dom närmaste åren har det värst. Utkastade i djungeln skall dom nu skaffa arbete som inte finns, dom skall skaffa bostad, utan förmedling och efter en skolgång som inte har gett dom kunskapen hur man överlever i djungeln.

  Har man då som den person jag haft kontakt med växt upp med 8 syskon och bara en förälder, därtill en medfödd
  skada “hängande lillhjärna” som ledde till vräkning och boende på vandrarhem
  efter en kort period som timanställd
  inom sjukvården där storasyster arbetade.

  Försökte få en journalist att skriva om
  denna upprörande behandling, men
  ingenting har hänt utan allt rullar på
  med reportage om människor som
  har en positiv utvecklingskurva istället.

  En fråga som inte har belysts tillräckligt
  är vilka frågor Lena Sommestad tänker
  driva om hon blir riksdagsledamot.

 2. Ulla-Britt Niklasson
  2013-10-21 kl. 22:39

  I Göteborg skall Kronprinsessan af Göran Johansson tá över – eller ta ett skutt rakt in i riksdagspolitiken!! Tystlåten och alltid lika leende leende leende! Hur kan äpplet falla så långt från trädet?

  Göran J gillade aldrig Göran P men i Mut-Göteborg kan allt gå för sig!

  Var kommer hon ifrån? Vilka avtryck har hon gjort i Göteborgs-politiken? Noll och ingenting!! Vad tycker hon i den största valfrågan? Vinster i Välfärden? Ingenting!

  Förrädaren, godsägaren och EU-lobbyisten Persson kan ju inte locka
  några kvinnor! I Anna Johanssons fall är det tydligen Tomas Bodström som charmar flickorna – också en man som fallit långt från trädet – Lennart Bodström var ju ingen ja-sägare, inte när det gällde Ryska U-båtar i svenska vatten!

  Det krävs en revolution inom partiet (S)! Det krävs utrensningar av förrädarna Persson, Bodström, Rosengren, Östros och inte minst han förre fackpampen Östergren eller Västergren som avsatte Juholt!

  Det krävs avslöjanden, någon måste våga utmana förrädarna om hur uttagningarna till Riksdagsplatserna.

  Jag frågar som Tommy Sjöberg: Vilka frågor tänker Lena Sommestad driva om ho blir riksdagsledamot?

 3. Knut Lindelöf
  2013-10-24 kl. 10:01

  En person som döljer sig bakom pseudonymen “Eine kleine sosse” och uppger http://www.socialdemokraterna.se som sin hemsida har skrivit en kommentar. Jag har försökt mejla för att få reda på personens namn, men uppgiven e-postadress är falsk. Någon sitter förmodligen på S-kansliet i Uppsala och skriver fegt anonyma mejl. Varför hen absolut vill förbli anonym, även för mig som administratör, är riktigt dystert ur demokratisynvinkel.

  Så här skriver hen:
  “Shekarabi har stort stöd i distriktet. Det är inte konstigt att valberedningens förslag speglar detta. Jag betvivlar att Sommestad åtnjuter samma stöd. Att hon är populär i Uppsala AK betyder inte i sig att hon bör ges en framskjuten position på riksdagslistan.

  Hänvisningen till provvalet är av det skälet också mycket märklig. Shekarabi ingick såvitt jag minns inte i det och det är därför inte ett mått på hans popularitet ens inom Uppsala AK.

  Spekulationerna om att valberedningens arbete skulle ha varit styrt av partiledningen är just spekulationer. Jag tror att de flesta som är aktiva i distriktet, möjligen Uppsala AK undantagen, var förberedda på att listan skulle komma att se ut så här.

  Gör inte kärvanden inom Uppsala AK till ett problem för distriktet. Lös de problemen internt istället.”

 4. Jan Leo
  2014-07-28 kl. 9:16

  Lena Hartwig, jag har ingen aning om hur valberedningen arbetar. Berätta gärna!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.