Sparande av dagsljus, hmm

Bengt Svensson i Kalifornien reflekterar över vad de kallar “Spring forward” respektive senhöstens “Fall back”.

I natt måste vi i USA flytta fram klockorna. “Spring forward” heter det (och på senhösten “Fall back”). Ett totalitärt skämt, som inte behöver någon motivering, eftersom det som sagt är totalitärt. Över land och hav och alla tidszoner, från Maine till Hawaii, från Alaska till Puerto Rico tvingas folk ta sig ur sängen en timme tidigare i morgon bitti. Annars kunde man ju tänka sig att folk gick till jobbet en timme tidigare på sommarhalvåret av alldeles egen fri vilja.
“Daylight saving time” kallas det här. Som att skära av ett stycke i början på repet och knyta fast det i slutet och påstå att repet blivit längre.

Men visst: Ära vare Gud i höjden, och frid på jorden, åtminstone mellan tre och fyra i natt, för då klockas inga brott, eldsvådor, slaganfall eller ambulansutryckningar.

Men om de nu måste skifta tiden, vill jag för Sveriges del föreslå Moskvatid hela sommaren. Då skulle turister och alla andra kunna se midnattssolen i Göteborg. Tänk så mycket energi vi skulle spara, om ingen längre behövde åka 100 extra mil norrut för att se den!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.