sin bok Ryska Posten – de ryska revolutionärerna i Norden 1906-1917 (Bonniers, 1985) hävdar Hans Björkegren, dock med viss reservation, att Lenin skulle ha anlänt, med sin hustru Krupskaja, med ångaren Bore från Åbo, redan torsdagen den 12 april. De hade därför tillsammans kunnat möta de ankommande ryska partikamraterna från Wellamo tio dagar senare, den 22 april.

Uppgiften verkar Björkegren bl.a ha fått från den sovjetiske journalisten och historikern Juri Dasjkovs bok U istokov dobrososeddstva (Vid grannsämjans gränser) från 1980. Lockelsen med datumet den 12 april kan vara att det skulle verka mera ”heroiskt” om Lenin anlände först och sedan mötte de ankommande vid kajen.

Mer troligen är att Dasjkov blandat ihop de ryska och icke-ryska tideräkningarna. Den ryska låg tretton dagar efter den västerländska. Detta är en vanlig sammanblandning som jag ofta stött på under mina forskningar. De kan ibland ge upphov till allvarliga historiska missförstånd.

Annons på sidan 4 i Dagens Nyheter 24 april 1906

Ankomstdagen den 26 april var enligt dåvarande rysk tideräkning den 13 april. Den 12 april var alltså avresedagen från Åbo, vilket motsvarar 25 april icke-rysk tideräkning. Dasjkov har sedan trott att det gick i ett nafs att ta sig till Stockholm och att Lenin och Krupskaja anlände samma dag. Men på den tiden avgick alla finlandsbåtar på kvällen och kom fram på förmiddagen dagen efter. Möjligen har Dasjkov, som givit ut fler böcker med motiv från Skandinavien, rest dagsturer med åbobåtar – men det kunde man inte 1906.

”En smula försenad”
I sin bok om Lenin slår Stefan Lindgren fast att den ”Ivan Federovitj Petroff” som steg inland på torsdagsförmiddagen den 26 april var Lenin. Detta stöds också av att hans hustru Krupskaja i sina memoarer ”Minnen av Lenin” skrev att de ”blev en smula försenade” till kongressen, som börjat måndagen den 23 april.

Förhörsprotokollet med Lenin alias ”Ivan Fedorovitj Petroff”. Här kan man ladda ner en mer lättläst kopia.

Om ”Petroff” fick polisen veta att han var en politisk flykting och till sin politiska åskådning socialdemokrat:

”Han har agiterat i Moskva för pressfrihet, församlingsfrihet och i övrigt för socialistiska åskådningar, samt som förut nämnts i smärre folktidningar skrivit uppsatser av socialistiskt innehåll. Han hade av polisen i Moskva eftersökts; och ha de jemväl gjort undersökning i hans omskrivna bostad, dock utan att finna något. Som han visste sig vara eftersökt och han anhölls, Ivan säkert skulle hava skickat till Sibirien, hade han därför flytt, åkande järnväg till Petersburg genom Finland och Åbo över till Stockholm”.

Persondossiern innehåller även en beskrivning av ”Petroffs” utseende, bl.a. får vi veta att han har ”mörkt hakskägg och mustascher” samt är ”något kal i hjässa”, vilket stämmer bra med Lenin.

Gästfritt mottagande
De ryska besökarna togs emot med stor gästfrihet av de svenska organisatörerna. Dock kunde bara ett fåtal erbjudas privat inackodering, de flesta fick bo på hotell, betald av de svenska socialdemokraterna. Eldsjälen var förutom ”Hinke” Bergegren två ungsocialister, den 25-årige Axel Holmström och den 24-årige Birger Svahn. De skulle senare bli journalister och publicister i den syndikalistiska rörelsen.

De tre som ”fixade” den ryska partikongressen 1906: Henrik ”Hinke” Bergegren, Axel Holmström och Birger Svahn

Lenin uppgav att han skulle bo på ”Hotel Bristol” på Klara Östra Kyrkogata 5. Men det var ett missförstånd eller så ändrades planern. Han inkvarterades istället på ”Pensionat Clara Larsson” på Birger Jarlsgatan 29 (ibland uppges adressen som Engelbrektsplan).

Birger Jarlsgatan 29 idag, där Lenin och Krupskaja logerade i april 1906.

Den som däremot inkvarterades på ”Hotel Bristol”, på Klara Östra Kyrkogata 5, var Josef Stalin tillsammans med en ung bolsjevik från Ukraina, Kliment Vorosjilov. De hade aldrig träffats förr, men nu blev de goda vänner – för livet.

Nästa avsnitt: Vorosjilov berättar

Föregående artikelFN:S TORTYRRAPPORT OM ASSANGE ÄR EN ANKLAGELSE MOT HELA VÅRT SAMHÄLLE
Nästa artikelVAD ÄR DET SOM SKA FÖRSÖRJAS?

1 KOMMENTAR

 1. Lenin på resa i Sverige.

  Med Lenins lokomotiv mot framtiden
  P1 OBS! Kulturkvarten. 9:42 min–tis 06 aug 2019
  Den 12 april 1917 påbörjade Lenin en resa genom Sverige, som skulle sluta i Ryssland och i en förändrad värld.

  Dan Jönsson reflekterar över resan och historiens obönhörliga framfart.

  Litteratur
  Catherine Merridale: Lenins resa – vägen till revolutionen 1917.
  Översättning Claes Göran Green. Historiska media.

  Stefan Zweigs ”Sternstunden den Menschenheit” utgavs med fem exempel i första upplagan.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.