STEFAN LINDGREN: EFTER CHOCKEN ATT REGERINGEN BESTÄMDE ATT SÄLJA UT ALLIANSFRIHETEN

2

”Uppvaknandet efter chocken 18 maj då den svenska regeringen bestämde sig för att sälja ut Sveriges 200-åriga neutralitet för att få del av Nato:s kärnvapenparaply kommer att ta tid. Aldrig trodde jag att socialdemokratin skulle vara kapabel till ett sådant svek och dessutom i så kuppartade former.”

Stefan Lindgren på 8 dagar

Föregående artikelDet gäller inte diktatur eller demokrati, det gäller krig eller fred
Nästa artikelSmall talk inte Jan Myrdals favoritgren

2 KOMMENTARER

 1. När jag läser detta inlägg och rullar ner till kommentarfältet passerar jag ”Besläktade inlägg” och en bild av Mats Parner. Han är inte längre medarbetare på denna blogg. Däremot kan man läsa hans synpunkter på clartébloggen. Där skriver han mot slutet av inlägget följande: ”Det är Kremls monomana upptagenhet av fiendebilder jämte kraven på ryska säkerhetszoner utanför det egna territoriet som ligger bakom det fullskaliga angreppet på Ukraina. Sommaren 2020 offentliggjorde Vladimir Putin en artikel om upprinnelsen till andra världskriget i den amerikanska tidskriften National Interest. Där urskuldade han det rysk-tyska icke-angreppskontraktet av den 23 augusti 1939 – ’Molotov-Ribbentrop-pakten’ – och intygade att det var Polen som började kriget. Polen! I går Polen, i dag Ukraina. Låt oss göra vårt bästa för att justera Putins världsbild.”

  Bortsett från att Mats P, liksom flera clartéister, idag synes måna mer om att hjälpa Väst i dess svartmålning av Ryssland, än att klart ställa sig på det Globala Syds sida i kampen för en multipolär världsordning, har han nog fått en släng av hybris. Han avser att tillsammans med gelikar (”oss” vilka de nu är) ”justera Putins världsbild”. Även med deltagande från officiell svensk sida, pågår det redan ett stort arbete att inte bara justera Putins världsbild, utan hela Ryssland. Vad jag hittills sett har detta arbete hittills inte varit speciellt framgångsrikt trots att det utlovats av svenska politiker, ekonomer och militärer. Men vem vet? Mats Parner och hans hjälpare kommer kanske att lyckas?

 2. Trots att Sverige av sedvänja ställer sig i försvarsposition och vänder blickarna mot öst kunde jag aldrig tänka mig att vi skulle överge vår självbild som ett fredsälskande land. Och aldrig att Socialdemokraterna skulle ta intryck av en högröstad högeropinion i försvarsfrågor, väl understödd av särintresserade militärer, fanns heller inte på min kartbild.

  Eller! Jag borde inte bli förvånad med tanke på USA/Natos allt större inflytande i Europa, samt därtill att Sverigedemokraterna ställt in sin taktiska autopilot mot en plats i en högerregering, ty då fanns knappast förutsättningar till hands för att stoppa denna viljekraft bakom styrmekanismen.

  Vad som komma skall av denna brist på folkrörelsedemokrati, när Socialdemokraterna dessutom kör över sitt högsta beslutande organ, är svårt att spekulera om. I min värld befarar jag att en annan och mera toppstyrd ordning, står för dörren. Ett tydligt bevis på detta är när våra valda ombud alltmer omyndigförklarar folket som givit dem förtroendet att förvalta sitt uppdrag.

  När så det stora medieutbudet samfällt ställer sig bakom denna korta beslutsväg om Natointräde, då blir det inte enkelt att organisera en motkraft som kan förmå opinionen att vända.

  Inte ens FN som egentligen borde verka för en fredlig världsordning har kraft att agera vare sig vad gäller klimatet eller i övrigt få fram en plan för att långsiktig bekämpa fattigdomen i stora delar av världen.

  Kan verka som en ganska dyster framtidsbild som målas upp, till uppgift för kommande generationer att ta itu med.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.