Stig-Björn Ljunggren: Vi lever i förkrigstid

stig-bjorn-ljunggren

Stig-Björn Ljunggren

Nu har Uppsalabon Stig-Björn Ljunggren i sitt husorgan Piteå-tidningen lagt ut texten om läget i världen. Ljunggren är en före detta ytterkantskommunist, men numera etablerad statsvetare och konslutsosse. Han har länge varit nära lierad med sossetoppen, om än med synbar frihet att uppträda som (S)-tyckare i TVs viktigaste soffor. Han är uppskattad av redaktionerna eftersom han inte är tråkig. Han kan formulera sig med snärt och ställer helst av allt listiga motfrågor i debatter. Han säger sällan (nästan aldrig) att han inte vet.

Men för en tid sedan hände det – i något förbiflimrande sammanhang på Facebook – att han tvekade och sa att han faktiskt inte visste. Ja, han verkade faktiskt bekymrad och tveksam på fullt allvar. Det gällde läget i världen och hur man ska orientera sig i samtiden. Nu har en text om detta mognat fram. Den är intressant.

Vi lever i förkrigstid, säger han. Det kan smälla var som helst nu, nära oss eller långt bort. Krigen är gränslösa, världen multipolär till skillnad från under Kalla Kriget. “Det är inte längre nationer som krigar utan olika värdegrunder och intressen”, vilket kanske är ett bra sätt att förklara religions- och MR-propagandans ökade betydelse.

Den ökade konfliktnivån kryper också som sagt närmre Sverige. Vi har numer permanent trupp på Gotland. Och mer av den varan lär det bli. Kanske kommer vi till och med att få värnplikten återinförd i någon form.

I vart fall signalerar nu politikerna att vår säkerhetspolitiska inriktning numer åter handlar om att försvara Sverige, inte att bringa civilisationens ljus till hedningarna i Långtbortistan.”

Och vi går nu in i “en ny historisk sekvens”, en ordval som är värt att fundera över.

Vidare noterar han att USA är på reträtt, att EU vacklar, att Kina och Indien är på frammarsch, att nationalism, isolationism och handelskrig står för dörren, oljekrig, flyktingvågor… Så långt är det en bra sammanfattning av det som många gånger framkommit här på bloggen.

Men så kommer något nytt:

Tydligt är just konflikten inom nationer. De urbana befolkningarna blir mer sammanvävda med varandra över landsgränserna – och blir mindre intresserade av periferin i den egna nationen. Slitningarna ger näring åt tribalistiska partier, till populism och nederlag för de utåtriktade eliterna.

Det här är en originell reflektion, som säger mer än att att bara konstatera den ökade klyftan mellan stad och land. En allt större del av Stockholms (och andra metropolers) befolkning lever gränslöst numera och har mera kontakter i andra världsmetropoler än i landskapet där far- och morföräldrar odlade jorden. Banden till rötterna leder allt mer utomlands. Vad innebär detta? Jo till “tribalistiska partier”, ja ni vet vilka. Vad göra?

Så kommer han då till etablissemangets knäckfråga nr 1; Ryssland, och skriver så här:

Och ryssarna är på tå och släpper inte en jävel över bron. De har lärt av historien – omvärlden kommer att försöka kapa åt sig av deras intressesfär och kan komma att gå ännu längre om möjligheten ges. De har därför bestämt att vid nästa krig ska de inte vara tvåa på bollen, och det ska inte utspelas på rysk mark.

Rysslands mörka framtidsutsikter – med korruption, bristande tillit och nervös statsledning – bör göra att vi inte ger dem något skäl att tro att vi inte lärt oss läxan från Poltava. Men att vi också minns att de bränt våra byar en gång i tiden.

Vill vi ha fred ska vi rusta för krig.

Det här tolkar jag som en maning till försiktighet. Å ena sidan bör vi respektera Ryssland, förhandla och handla med dem. Fast å andra sidan ska vi inte ha några illusioner om att de inte kan bli farliga om de trängs för hårt.

En ganska klok konklusion av Stig-Björn Ljunggren med andra ord. Hoppas “vännerna” Löfvén, Hultqvist och Wallström läser artikeln.

  18 kommentarer for “Stig-Björn Ljunggren: Vi lever i förkrigstid

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.