Storbritannien & Co räddar sina Vita Hjälmar.

Från White Helmets propaganda-hemsida

Enligt ett pressmeddelande från brittiska regeringen (utrikesministern Jeremy Hunt och en annan minister) meddelas att de Vita Hjälmarna räddats ut ur Syrien den 22 juli 2018.

I uttalandet heter det:

“Efter en gemensam diplomatisk insats av Storbritannien och internationella partners har en grupp volontärer ur de Vita Hjälmarna och deras familjer kunnat lämna Syrien för och sätta sig i säkerhet.”

“De får nu hjälp av UNHCR i Jordanien i väntan på internationell omplacering. [att få resa hem /KL]”

“De Vita Hjälmarna har räddat över 115.000 liv under den syriska konflikten, och tagit stora risker för egen del. Många frivilliga Vita Hjälmar har också dödats under sitt arbete att försöka rädda civila som begravts under bombade byggnader, eller ge första hjälpen till skadade civila. Vita Hjälmarna har varit utsatta för attacker och med tanke på deras heroiska uppoffringar bedömde vi att volontärerna under dessa särskilda omständigheter skulle beredas omedelbart skydd. Vi vidtog därför nödvändiga åtgärder för att skydda så många av volontärerna och deras familjer som möjligt.”

“Vi hyllar det modiga och osjälviska arbetet som Vita Hjälmar-volontärer har utfört för att rädda syrierna på alla sidor i konflikten.”

Men vad är den djupare sanningen bakom detta? Varför hoppar plötsligt Storbritannien in och räddar hundratals Vita Hjälmar med familjer i ett läge då kriget håller på att ta slut? Varför måste dessa “volontärer” nu räddas, om de bara osjälviskt räddat liv och tagit hand om skadade civila – “på alla sidor i konflikten”?

Dessa frågor borde varje kritiskt tänkande journalist ställa sig. Men har vi sett något om detta? Nada!

Svaren på frågorna är nämligen ytterst pinsamma för de flesta västerländska medier. Det har ju länge stått klart att Vita Hjälmarna skapats av brittiska underrättelsetjänsten. Vita Hjälmarna har konsekvent befunnit sig i rebellkontrollerade områden och systematiskt hjälpt terroristerna/jihadisterna med propagandafilmer på ett raffinerat sätt, som sedan spritts via nätet över världen. De har varit mycket framgångsrika med detta. Syftet har varit att demonisera Assad-regimen.

Det här är väl känt och väl dokumenterat sedan länge. Men denna sanning har inte fallit västmedierna på läppen, utan stämplats som “konspirationsteorier”. Och läser man på Wikipedia framstår Vita Hjälmarna just på det sätt som framgår av det brittiska uttalandet. Där kan man för övrigt redan läsa om räddningsaktionen den 22 juli 2018. Denna artikel kommer att ses som ytterligare ett exempel på denna bloggs ruttenhet.

Nå, kriget gick nu inte som Storbritannien, USA och deras allierade tänkt sig. Och något fredspris blev det inte till Vita Hjälmarna. Bara en Oscar för bästa kortdokumentär 2017.

Så, när nu den syriska armén (med lagligt ryskt stöd) trängt samman jihadisterna i den lilla enklaven (kontrollerad av al Nusra och några andra liknande grupper) på gränsen till de av Israel 1974 ockuperade Golanhöjderna, är också alla Vita Hjälmar i fara och riskerar att ställas till svars för sina handlingar.

Därför bad Theresa May Donald Trump om hjälp att rädda dem. Eftersom Israel är fast beslutna att den syriska framryckningen inte skall överträda demarkationslinjen från 1974, så är det de som kontrollerar gränsen och kan släppa igenom vem de vill. USA har därför (efter en begäran från Storbritannien) via Israel utverkat att 422 Vita Hjälmar med familjer (av planerade 800) ska räddas den vägen och skicks till Jordanien. Den jordanska regeringen har i sin tur lovat ta hand om dem och skicka dem till Storbritannien, Kanada och Tyskland, som lovat ta emot dem – där de förmodligen hör hemma.

Nu har alltså organisationen Vita Hjälmarna kollapsat och uppdragsgivarna har tvingats rädda sina proselyter. Fakta talar ett tydligt språk. Alldeles säkert är de relativt välbetalda och inte alls några självuppoffrande “volontärer”.

Historien om de Vita Hjälmarna är historien om hur stormakternas underrättelsetjänster arbetar idag och om den okritiska nyhetsjournalistiken.

  4 kommentarer for “Storbritannien & Co räddar sina Vita Hjälmar.

 1. Anders Persson skriver:

  En utmärkt artikel där min enda lilla reservation är att jag inte kan hålla med om att “Wikipedia” är en “rutten blogg” bara för att deras engelskspråkiga version av “White Helmets” är propaganda. Mitt intryck är inte att Wikipedia är politiskt styrt.

  Men, som jag hade anledning påpeka på Pål Steigans blogg häromdagen finns det andra språk än engelska, t ex tyska.

  Och tyska Wikipedias utförliga artikel om “Weisshelme” är klart annorlunda än den engelska.

  När jag konsulterar Wikipedia för fakta till någon artikel jag skriver, t ex för lindelof.nu, kollar jag inte bara den svenska eller engelska Wikipediaversionen, utan också andra språk som jag begriper (t o m danska och norska). För “obegripliga” språk tar jag “Google Translate”.

 2. Bertil Carlman skriver:

  “Historien om de Vita Hjälmarna är historien om hur stormakternas underrättelsetjänster arbetar idag och om den okritiska nyhetsjournalistiken.”

  Så är det, och det är en bra historia, en historia som alla de som för sina vänner och bekanta vill förklara hur imperialism fungerar. I detta fall Nato-ländernas imperialism. En imperialism som Sverige deltar i, och som många ur “vänstern” mer eller mindre tydligt stöder.

 3. Knut Lindelöf skriver:

  Anders P!
  Jag menar inte att Wikipedia är en “rutten blogg”. Däremot tror jag att min artikel – av etablerade medier – “kommer att ses som ytterligare ett exempel på denna bloggs (lindelof.nu) ruttenhet.” Kanske var det här lite otydligt formulerat. Wikipedia är en enorm tillgång även för mig. Men man måste förstås vara på sin vakt även mot Wikipedia på alla olika språk.

 4. Björn Nilsson skriver:

  “Storbritannien & Co räddar sina Vita Hjälmar” motsvarar väl ungefär det gamla talesättet “Fan tar hand om de sina”. (Men gör Fan verkligen det, vad händer med de här människorna när de inte längre är användbara?)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.