STORBRITANNIENS ROLL SOM PÅDRIVARE FÖR KRIG

“För den politiskt aktiva generationen idag är det lätt att tänka på USA och Storbritannien som helt och fullt samordnade. Lite äldre människor vet dock att så har det inte alltid varit, och förmodligen är det mycket mer konflikter under ytan i “deras speciella förhållande” än man vill att vi ska tro. Foreign Office har aldrig tagit till sig att det brittiska imperiet har brutit samman. Och de har inte givit upp försöken att försöka styra Washingtons politik in på spår som gynnar britterna.” (Översättning: KL)

Det gäller att också förstå att mellan de till synes enade imperialistiska vapenbröderna i världspolitiken finns gamla och nya motsättningar. Denna artikel påminner oss om detta på ett bra sätt.

Pål Steigan på steigan.no >>

  2 kommentarer for “STORBRITANNIENS ROLL SOM PÅDRIVARE FÖR KRIG

  1. Björn Nilsson skriver:

    “War Plan Red” hette det på USA-sidan, planerna för ett eventuellt krig mot Kanada och därmed mot det brittiska imperiet (inklusive giftgasangrepp). Kanadensarna hade en motsvarande plan. Hur allvarligt detta var tänkt kan man ju undra, men planeringen bör ha hållit stabsofficerare sysselsatta på 1920-30 talen. Trotskij spekulerade på sin tid i ett US-UK-krig.

  2. […] Newsvoice eller hit, samt har öppna kommentarsfält åt folket, likt Newsvoice, Global Politics, Lindelöf, Nyhetsbanken och Jenny Piper. Refuseringar eller förslag på ändringar innan publicering göres […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.