”Storebror”, illustration till George Orwells roman 1984

JAG VILL INTE bli en konspirationsteoretiker. Men det är inte jag som bestämmer den saken, den bestäms av ”Storebror” som numera alltid ”ser dig”.

Jag störs oerhört av att ingenting längre är självklart. Krig är fred, vänster har blivit höger och kultursidor hyllar sexism, kvinnoförakt och kriminalitet. Bakom kulisserna pågår aktiviteter som måste hållas dolda, så att olämpliga idéer hindras slå rot i vanliga människors sinnen. Assange (och Snowden) är det främsta exemplet just nu. USA (och Sverige) beter sig värre mot Assange än Weimarrepubliken och senare nazistregimen gjorde mot Kurt Tucholsky. Denne hade på 1930-talet tagit sin tillflykt till Hindås utanför Göteborg, där han fick en fristad. När hans tidning Die Weltbühne försvarade Carl von Ossietzky (som anklagades för landsförräderi 1929 och dömdes 1931 för spioneri efter att ha avslöjat olaglig tysk upprustning) begärdes han inte utlämnad till Tyskland från Sverige.

Det är så mycket som bara försvinner oförklarat in i den historiska dimman. Tänk efter: Kennedymordet, 911, IB-affären, Palmemordet, Estoniakatastrofen, U-båtsintrången (”Whisky om the rocks”), för att inte tala om alla skönmålningar av alla blodiga bombkrig för kvinnors rättigheter och till försvar av demokratin… Sanningarna begravs ambitiöst, vilket förstås främjar spekulationer och fantasifulla teorier. Man vet ju att verkligheten ofta överträffar dikten.

Det blir allt mer olustigt att — med från ”Storebror” avvikande uppfattningar – debattera offentligt. Så har det varit i flera år redan, men det känns som om snaran nu håller på att dras åt än mer effektivt. För ett par år sedan då jag exempelvis antydde tvekan om Sverige kunde hantera den stora invandringsvågen 2015 började gamla vänner vända mig ryggen. Den stämpeln hänger kvar, trots att alla nu är överens om att invandringsvågen 2015 orsakat omfattande problem. Häromdagen skrev jag att de islamistiska hoten mot Lars Vilks kunde ses som hot mot yttrandefriheten och blev åter bemött med högstämd brunvarning.

Som sagt, ingenting är längre självklart, världen vänds ut och in. ”Storebrors” kulturredaktioner hyllar våld och kriminalitet samtidigt som man avstår från att granska sambanden mellan vapenindustrin och barnens leksaker. Samhällets krånglande barn medicineras med amfetamin på grund av neuropsykiatriska störningar, medan de som ställer frågor om läkemedelsindustrins intressen eller om det sönderslitande samhällstempots påverkan på föräldrar och barn framställs som stollar. ”Storebror” accepterar att allt fler svenska flickor drabbas av könsdysfori och tillåter att deras underliv blir omskurna, samtidigt som han jagar muslimer som vill följa sina traditioner med kvinnlig omskärelse. Sambanden med den sexualiserade medievärlden är för ”Storebror” en ickefråga. Och ”Storebrors” bedövande informationsmatta om den annalkande klimatkatastrofen kväver allt stillsamt och noggrant granskande av de osäkra statistiska källorna. Den som finner motsägelser hängs omedelbart ut som ”konspirationsteoretiker”.

Eftersom ”Storebror” starkt ogillar konspirationsteorier eller ”alternativa fakta” gör han allt för att motverka sådant. Ett av hans främsta verktyg är idag Googles sökmotor. Med den kan han styra och ställa.

Denna sajt (lindelof.nu) har på ett år fått trafiken minskad med 25 procent samtidigt som antalet aktiva abbonenter ökat med c:a 100. Jag har tidigare berättat om Googles justering av sina algoritmer som missgynnat lindelof.nu. På något sätt – med ettor och nollor – ser Google till att bromsa trafiken till sajter med innehållsprofiler lika dennas. För några år sedan konstaterade jag att trafiken framför allt bestäms av antalet uppdateringar. Ju fler publicerade artiklar, desto mer trafik. Så var det fram till 2018. Sedan ökade trafiken ytterligare två år (2019 och 2020), trots att antalet uppdateringar (nya inlägg) minskade med ca 30 procent, men ännu ökade trafiken in från Google. Innevarande år (2021) ligger antalet uppdateringar på samma nivå som de två föregående, men andelen besökare (av all trafik till sajten) från Google minskade från 55,8 procent 2020 till 38,7 procent 2021. Det här har gjort att den totala trafiken detta år minskat med runt 110 000 besök, vilket motsvarar cirka 25 procent. Alltså, Google förminskar sajter som denna med en fjärdedel. Lägg därtill ”Storebrors” övriga styrverktyg (Facebook, Twitter, Instagram…) och ni får en aning om vår framtida sköna nya värld då all opinionsbildning kommer att vara digital.

Förr i tiden var ”Storebror” välkänd och alla kunde utan större svårighet genomskåda hans kopplade avlyssningstrådar, kortlåde- och arkivskåpsmetoder. Numera är hans verktyg för dataavlyssning, lagring, styrning av åsikter, opinioner och politik närmast obegränsade. Allt är flyttat från arkivskåpen och kartoteken upp i den digitala dimman bland molnen långt utom räckhåll för tredje statsmakten och därmed alla hederligt tänkande medborgare. Demokratin har inte längre en chans mot ”Storebrors” digitala ovädersmoln. Det här är ingen konspirationsteori.

Föregående artikelEtt frånvarande perspektiv
Nästa artikelDET HÄR ÄR STRATEGIN NÄR NASSARNA HYR IN DOGGE
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

6 KOMMENTARER

 1. Knut L!
  ”Storebror” består av två skilda delar: ”Storebror ser dig” och ”Storebror hindrar dig från att sprida åsikter och från att arbeta för förändring”.

  De två sakerna är ofta sammankopplade, men i princip väsensskilda. Storebror kommer inte automatiskt att använda sin kunskap om dig och mig till politisk repression.

  Den personliga integriteten kommer snart att vara helt förlorad. Svenska staten, stormakter och privata aktörer kommer snart att se allt. Det enda som kan räddas är den fria åsiktsbildningen och organisationsfriheten. Detta räddningsarbete består i sin tur av två delar. Först den formella, alltså att storebröderna inte gör saker som att förbjuda till exempel lindelof.nu, eller förfölja utgivaren så att lindelof.nu måste stängas. För det andra behöver folken kämpa mot det informella inskränkandet av den fria åsiktsbildningen, som sker på det sätt du beskriver i artikeln.

  Min slutsats är att det är fel att tala om problemet i termer av ”Storebror ser dig”. Det kan vi inte hindra, och att utmåla det som problemet leder tanken fel. Hotet är att Storebror använder sin allomfattande kunskap till repression och styrning. Det är på den fronten folket behöver kämpa emot.

 2. Exkludering är de små stegens tyranni och fungerar jättebra, folk väljer gammal vänskap hellre än riskera den med åsikter på tvärs. Det borde vara främmande för vänster, men finns där väldigt tydligt och strider mot intellekt och rimlighet.

 3. Jan Arvid G!
  Du kan ha rätt i att jag blandar samman övervakning (privat integritet) och kontroll (politisk repression). Privat integritet har alltid förknippats med demokrati (valhemlighet etc). Men när den fria åsiktsbildningen hotar ”Storebror” kommer han använda alla sina tekniska faciliteter (inkl big data) att kontrollera genom långsam strypning. Så nog hör det ihop.

 4. Knut L!
  Du har rätt att ”Storebror ser dig” och ”Storebror hindrar/försvårar yttrande- och organisationsfriheterna” hör nära ihop. Men det psykologiska problemet är att man känner mest obehag inför tanken att privata aktörer och statsmakterna i Sverige, Förenta staterna och Folkrepubliken Kina just nu samlar in uppgifter om vad jag skriver och gör. Det känns mindre påträngande att statliga och icke-statliga makthavare formellt och informellt minskar yttrande- och organisationsfriheten. (När det gäller informella inskränkningar skall man icke glömma den sociala utstötningen; du beskriver hur ”gamla vänner” inte begriper yttrandefrihetens väsen.)

  Därav min anmärkning att ”Storebror ser dig” inte fångar problemet på bästa sätt. Mycket av ”Storebror ser dig” är enligt min mening ett framsteg. Jag tycker att till exempel att Storebror skall se alla penningflöden och använda informationen till att bura in alla små och stora skurkar på obestämd tid.

  Den politiska kampen i informationssamhället handlar om att hindra att Storebröderna använder sitt oundvikliga och snabbt växande grepp om all världens personuppgifter och om annan information och om informationsflödena till att riva ner yttrande- och organisationsfriheterna.

  Ett exempel på att staten vill styra informationsflödena till förfång för yttrandefriheten finns i den aktuella lagrådsremissen, sidorna 6 och 8.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.