Det anmälda bokomslaget (Riskerar jag en stämning från Beredskapsmuséet med denna publicering?)

Den 11 juni stegade Stockholmspolisen in på mediemannen, SVT-medarbetaren, ståuppkomikern och författaren Aron Flams kontor och beslagtog 2000 böcker, hela upplagan av hans nytryckta bok Det här är en svensk tiger. Omslagsbilden är en nyskapad satirvariant av den klassiska bilden ”En svensk tiger” från andra världskriget av Bertil Almqvist, Barna Hedenhös’ skapare. Orsaken till beslaget är en polisanmälan från upphovsrättsägaren till den klassiska bilden, det privata Beredskapsmuséet norr om Helsingborg.

Upphovsrätten till just denna klassiska ”En svensk tiger” har varit mycket omstridd. Upphovsmannen Bertil Almqvists två döttrar hävdade att de ägde bilden och överlät den i sin tur till det privata Beredskapsmuséet, som sedan processade mot Försvarsmakten i tio år om upphovsrätten – och vann! Systrarna och privatmuséet har därefter pressat ut många 100.000 kronor från Försvarsmaktens olagliga användning av bilden. Beredskapsmuséet har också lyckats stoppat region Skåne från att använda en randig tvättbjörn i en kampanj för att tvätta händerna.

Bilden är således en mjölkko för Beredskapsmuséet, som de gör allt för att tjäna pengar på. Detta är säker orsaken till stämningen.

Upphovsrättslagen säger att ett nytt verk kan anses skapat – med den gamla bilden som ett inslag – om den nya bilden (verket) når så kallad ”verkshöjd”. Då äger den nya bildskaparen upphovsrätten till den nya bilden (verket). Verkshöjden måste bedömas från fall till fall. I det här fallet är det ganska uppenbart att det är en helt ny bild med helt nytt innehåll med satirisk udd.

Upphovsrättslagen verkar vara på väg att utnyttjas av skrupelfria affärsidkare för att tjäna pengar. Jag har tidigare skrivit om Copyright Agent som simmar runt i Internethavet och snokar upp bland annat TT:s bilder på olika hemsidor och skickar sedan fakturor till hemsidesägarna på flera tusen kronor. Vi är många som råkat ut för detta. Men jag har, tack vare andra bloggare, insett att det är bara att bestrida fakturan och avstå från att betala. Någon stämning riskerar man knappast från TT.

Men bokbeslaget? Boken och dess omslag är redan vitt spridd, inte minst på nätet. Det ska bli mycket intressant att följa detta rättsfall. Jag har svårt att tänka mig att han blir fälld för detta och att han får tillbaka alla sina böcker. Boken lär få sig en ordentlig säljskjuts.

Dags att se över upphovsrättslagen. I det här fallet användas för att hindra spridningen av debattbok. Upphovsrättslagen blir allt mer en besvärande inskränkning på yttrandefriheten.

Föregående artikelSvenska skumraskaffärer (1)
Nästa artikel”SVENSK POLIS SKOLAS AV VÄNSTERRADIKALER”
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Här finns verkshöjd! Om inte så är det dags att bli än mer mörkrädd…

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.