Vinjettbild i SvD Donald Trump. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP
I Svenska Dagbladet skriver Janerik Larsson en intressant text (bakom betalvägg) om att Donald Trumps administration är i färd med att avskaffa amerikansk kapitalism i form av det börsnoterade och professionellt ledda företaget.
”I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet började amerikanska entreprenörer anställa professionella chefer för att öka effektiviteten i verksamheten. De sålde aktier till allmänheten för att öka företagets kapital. Detta blev med tiden en global mall för länder som ville imitera USA:s ekonomiska framgångar.”
Den mest högljudde kritikern av modellerna för företagande är Kevin Roberts, skriver Larsson. Roberts redogör för sina invändningar mot professionella chefsledda företag i sin nyutkomna bok Dawn’s early light: Taking back Washington to save America, skriver Larsson. ”Hans invändning gäller det centrala inslaget i managementkapitalismen: att äga och kontrollera skiljs åt. I dag styrs företagen av en företagselit vars lojalitet inte ligger hos något enskilt företag. Eftersom dessa chefer bryr sig mer om siffrorna än om det amerikanska folket, skickar de hänsynslöst jobb utomlands i jakten på billig arbetskraft.”
”Roberts lägger fram en rad radikala idéer för att avskaffa det företagsledda företaget från dess centrala roll i hjärtat av amerikansk ekonomi. USA bör lätta på regelbördan för småföretag och bryta upp jätteföretag som Google och BlackRock”, skriver Larserik Larsson.
Trump har i decennier hyllat och velat återgå till merkantilism genom att bygga tullmurar runt USA och att bedriva industripolitik för att hjälpa amerikansk tillverkningsindustri, vilket också var en bärande del av Joe Bidens politik, skriver Larsson.
Den amerikanska populismen är en revolt av familjekapitalism mot företagskapitalism. Donald Trump är en representant för att göra del av den företagarklass som har sina icke börsnoterade företag. Efter att ha haft både det republikanska och det demokratiska partiet på sin sida under 1990-talet har den amerikanska företagareliten nu mäktiga fiender i båda partierna. Onekligen en förändring, avslutar Janerik Larsson.
Jan F!
I Aftonbladet 8-9 Mars 2025 skriver: (Det vi ser är de rikas revolution Andreas Cervenka.)
”Äntligen kan de ta av sig masken och vara sig själva – och fylla sina fickor”
Donald Trump har planer att på att USA skall bygga upp ”en strategisk reserv” av kryptovalutor.
Elon Musk försöker montera ned den amerikanska statsapparaten. Men E M:s eget statliga kontrakt med Space X klarar sig. Och dom som utreder olyckor med Teslor får sparken. Represetanthuset i kongressen klubbade igenom en budget med besparingar med 4500 miljarder dollar dom närmaste 10 åren.
1987 ägde världens 140 rikaste miljadärer en samlad förmögenhet på 295 miljarder dollar. Idag äger Elon Musk mer än 20 gånger det beloppet.
Amazons ägare Jeff Bezos har beslutat att Washington Post, som han ägt sedan 2013, opinionssidan får bara hylla ”fria marknader och personliga friheter”.
Donald Trump vill börja sälja amerikanska medborgarskap för 5 miljoner dollar.
Andreas C hänvisar till filmen ”Wall street”
Först lite konsumentinformation:
Wall Street
1987 USA 126min IMDb
Den unge och ambitiöse börsmäklare Bud Fox lockas in i den
lukrativa men kriminella världen av företagsspioneri.
Den som lockar in honom är ingen mindre än Wall Streets
egen legend – Gordon Gekko. Snart upptäcker dock Bud
att priset för att nå de stora och snabba pengarna är
alldeles för högt.
Originaltitel Wall Street
Regissör Oliver Stone
Manus Oliver Stone, Stanley Weiser
Genre Drama, Kriminalare, 80-tal
Skådespelare Charlie Sheen, Michael Douglas, Martin Sheen,
Daryl Hannah, Hal Holbrook, John C McGinley, Terence Stamp,
James Spader, Sean Young, Saul Rubinek, James Karen,
Frank Adonis, Tamara Tunie
https://m.ok.ru/video/937015904793
Tal: engelska
Text: engelsk
Här kommer hela artikeln:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Oo2Xvl/andreas-cervenka-det-vi-ser-ar-en-omvand-revolution
Elon Musks förmögenhet uppskattas till ca 344 miljarder USD, alltså inte 20 x 295 miljarder. Men det är lätt att virra bort sig i alla nollor. Förmögenheten baseras på ett beräknat värde av aktier och kan rasa ihop snabbt.
Lennart P!
Jag citerade Andreas Cervenka. Skriv till AB och Cervenka.
Lennart P!
Förlåt mig jag, missade att i ena exemplet talas om miljarder kronor och i det andra miljarder dollar.
Men nu börjar det synas en spricka mellan Trump och Elon Musk. Intressant utveckling i Dollar-Demokratin.
Elon Musks vädjan till Trump – har förlorat 300 miljarder KRONOR