Klipp ur Google Analytics statistikverktyg för lindelof.nu en månad tillbaka från idag (24/4). Staplarna visar varifrån besökarna kommer och hur många de är.

Något hände med besöksstatistiken på Googles egen statistiktjänst ”Analytics” den 11 mars*. Då föll antalet användare (per dygn) plötsligt till ungefär 1/3, från omkring 600 till omkring 200. Kollar man vilken kategori besökare (varifrån de kommer) ser man att det är fr a de ”mörkblå” som minskar. De sjönk från i runda tal 350 till 80, alltså 75%.

Den mörkblå kategorin kallas ”organic search”. Och vad betyder då det? Jo, det är – enkelt uttryckt – besökare som kommer efter att ha sökt på Google och hittat något må denna sajt. Alltså, det sökresultat (listan som visas) som Googles rangordningsalgoritm levererar på de sökord som skrivs in i det lilla sökfältet förändrades drastiskt. Vad är orsaken? Även trafiken från ”sociala medier” (Facebook), det näst ljusaste blå i staplarna, ser ut att ha minskat efter den 11 mars. Men det är en mindre andel, så det väger inte så tungt.

Google trimmar sin sökmotor för att leverera sökresultat som gynnar vissa intressen. Dels kanske de medverkar i kampanjerna mot ”fake news”, dels kanske de vill ha bort ”obcent material” och dels tvingas de följa husbondens (USA:s) röst. Förmodligen beror besöksfallet på att Google nedvärderade en del sökord som är viktiga för dessa sajt, vilket gjort att sajten hamnar längre ner i sökresultaten, varpå färre finner våra artiklar. Exakt vad som hänt vet jag inte, men något i denna stil är det. Kanske någon kan förklara?

Klipp från Jetpacks statsik tjänst en månad tillbaka från idag.

Jag har också en statistiktjänst från Jetpack, som dock inte visar samma sak. Den mäter också antalet besökare, men jag kan inte se att besöken från sökmotorer minskar där. Jetpack arbetar på ett annat sätt och koncentrerar sig på antalet sidvisningar, och inte heller de har visat några oväntade skutt, varken upp eller ner efter den 11 mars.

Frågan är nu om det vi ser på Google Analytics är ett uttryck för Googles anpassning och följsamhet till US-amerikanska intressen, eller om det är något helt annat. Jag ställer frågan, kanske någon vet mer?


* 11 mars är fel, det var 7-8 april som raset kom.

Föregående artikelJAN MYRDAL SVARAR BOSSE LINDQVIST
Nästa artikelLÅT 100 BLOMMOR BLOMMA OCH 100 TANKERIKTNINGAR STRIDA
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

6 KOMMENTARER

 1. Av illustrationen att döma ser tappet ut att ha intträffat den 7-8 april snarare än den 11 mars. Var där ett liknande hopp även i mars, bara inte åskådliggjort i det inklistrade diagrammet?
  Oavsett vilket vore det intressant att försöka utröna om andra sidor med för överheten misshagligt material sett liknande förändringar.

 2. Minskat antal besök borde också ha synts på WordPress egen tjänst (Jetpack), så jag misstänker att det är nåt fel på din installation av Google Analytics på din blogg. Det är i alla fall inget fel med din google-rank. och ingenting som Google gjort.

 3. Google: ”You are killing us softly!” Ja något sådant eller ännu värre är jag rädd att vi kan befara!

  Google för vem? För maktens män kanske. ”Storebror” ser dig, tack vare alla dessa mobiler bland annat. Men lugn, där finns bot! Svenska försvaret använder speciella egentillverkade inhemska börsnoterade satellittelefoner avlysningsfria. Önska dig en sådan förslagsvis i julklapp.

  Simsalabim och inga filter eller självaste Google kan se dig skrika ut ditt budskap i sociala etermedia längre!

 4. Knut L! Dina spamfilter (troligen FS-datas) på mejlen gör att jag inte kan skicka mejla till dig på lindelof.nu. Mina mejl avvisas. Du måste gör nåt för att jag ska kunna skicka mejl till dig på den adressen. Skickar jag till gmail fungerar det bra.

  Att du använder FS-Data kan vara orsaken till dina problem. När jag hade FS-data fanns det en mängd problem associerade med min sajt. Jag bytte till Loopia och sen dess har allt fungerat smärtfritt.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.