SUDANS MILITÄR AVSLUTAR GRANSKNING AV AVTAL OM RYSK MARINBAS VID RÖDA HAVET

2
674

AP meddelar den 11 februari att planer en längre tid funnits på en rysk flottbas i Sudan vid Röda havet. Här finns en möjlig orsak till de snabbt uppblossade striderna i landet. Läs originalartikeln här på ABC News. Här en snabb översättning till svenska.

KAIRO – Sudans styrande militär avslutade en översyn av ett avtal med Ryssland om att bygga en flottbas vid Röda havet i det afrikanska landet, sade två sudanesiska tjänstemän på lördagen.

De sa att avtalet väntade på bildandet av en civil regering och ett lagstiftande organ som ska ratificeras innan avtalet träder i kraft. Tjänstemännen sa att Moskva uppfyllde Sudans senaste krav, inklusive tillhandahållande av mer vapen och utrustning.

”De tillgodosåg alla våra önskemål. Affären har fått OK från den militära sidan”, sa en tjänsteman.

Tjänstemännen lämnade inga ytterligare detaljer och talade på villkor om anonymitet för att diskutera interna överläggningar. En talesman för den sudanesiska militären avböjde att kommentera.

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov sa också på torsdagen att avtalet fortfarande behöver ratificeras av Sudans ännu inte bildade lagstiftande organ.

Sudan har stått utan parlament sedan ett folkligt uppror tvingade fram det militära störtandet av den mångårige diktatorn Omar al-Bashir i april 2019. Landet har sedan dess varit i politiskt kaos sedan en militärkupp i oktober 2021 spårade ur ett försök till övergång till demokrati.

Frågan om en rysk marinbas, som dök upp i december 2021, är en del av Moskvas ansträngningar att återställa en reguljär marin närvaro i olika delar av världen väcktes under al-Bashirs regeringstid.

Avtalet tillåter Ryssland att upprätta en flottbas med upp till 300 ryska soldater, och att samtidigt ha upp till fyra marinfartyg, inklusive kärnkraftsdrivna, i den strategiska Port Sudan vid Röda havet.

Basen skulle säkerställa den ryska flottans närvaro i Röda havet och Indiska oceanen och bespara dess fartyg behovet av långa resor för att nå området, enligt Viktor Bondarev, den tidigare ryska flygvapenchefen.

I utbyte ska Ryssland förse Sudan med vapen och militär utrustning. Avtalet ska gälla i 25 år, med automatiska förlängningar i 10-årsperioder om ingen av sidorna motsätter sig.

I juni 2021 sa Sudans generalstabschef, general Mohammed Othman al-Hussein, till en lokal tv-station att Khartoum skulle se över avtalet.

I februari förra året förde general Mohammed Hamdan Dagalo, befälhavare för de mäktiga paramilitära snabbstödsstyrkorna, samtal med höga ryska tjänstemän i Moskva.

När han återvände från den veckolånga resan sa Dagalo att hans land inte hade några invändningar mot att Ryssland eller något annat land skulle etablera en bas på dess territorium eftersom det inte utgör något hot mot Sudans nationella säkerhet.

”Om något land vill öppna en bas och det ligger i vårt intresse och inte hotar vår nationella säkerhet, har vi inga problem med att ta emot någon, vare sig rysk eller på annat sätt”, sa han.

Föregående artikelSlavhandel med Afrikas flyktingar är nu enligt FN – tack vare EU-stöd – ”big business” i Libyen
Nästa artikelMitt politiska liv… (del 13) – Antiimperialismen (II)

2 KOMMENTARER

  1. Spontant känns läsningen deprimerande. Ryssland ligger långt efter USA:s 800 militärbaser, men inriktningen inspireras därifrån. Sudan byter vapenleverantör. Kriget har blivit affärside, där ”Wagner” (internationellt gångbart namn) framgångsrikt konkurrerar med USA-företag. Och krig? Numera heter det ”operation” si eller så. Även där har Ryssland lärt sig av sina mer erfarna kollegor i väster. Inget nytt under solen, alltså.

  2. Ska man tolka texten så att Ryssland får grönt ljus för sin marinbas?

Kommentera gärna, håll god ton, för- och efternamn krävs!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.