Svamprapport julen 2019

När vi bodde i  England kunde jag ibland skryta med att ha klippt gräsmattan på julafton. Tillbaka i Sverige kan jag ibland  skryta med att ha plockat fin-fin matsvamp på Juldagen. 

Som alla vet gäller det att hitta den första svampen för att kunna kalibrera ögat att urskilja dem från allt brunt, gulbrunt och gult löv som ligger på marken. När det gäller trattkantareller gäller också regeln att har man hittat en så finns det säkert en hel del in den omedelbara omgivningen – ja man kan till och med av misstag ha ställt sig på en eller annan.

Så här års gömmer sig trattisarna ofta ner i vegetationen. Så hittar man en gäller det att på vildsvinsmanér börja böka i marken för att hitta fler.

Några andra svampar såg jag inte. Så därmed avslutas rapporten från skogarna i Storvreta norr om Uppsala.

... är läst 517 gånger!

(Visited 1 times, 1 visits today)

  1 kommentar for “Svamprapport julen 2019

  1. Erik Göthe skriver:

    För svampdårar finns det knappt någon vinter. Kul att inte bara jag är en sådan. Trattkantarellerna står lika friska lång tid i frosten. Om jag har prövat? Visst! Det låter “pling!” i korgen för varje svamp och de tinar och blir lika mjuka och fina igen. Även gul kantarell och blek taggsvamp har jag skördat frusna. De finns under snön också. Man kan lära sig hur snön ser ut där de finns.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.