”De flesta som verkar för en generös asylpolitik resonerar humanitärt, men nyliberalerna har ett annat motiv. Deras mål är att montera ner välfärdsstaten och i synnerhet att lagstifta mot facket. De hoppas att invandringen ska lägga en hårdare press på politikerna än vad enbart saklig opinionsbildning förmår. Deras allians med den humanitära asylopinionen är ohelig.”

Läs artikeln i Dagens Industri, 2016-02-26 av Svante Nycander; tidigare politisk chefredaktör på Dagens Nyheter, och som i dagarna utkommer med boken Liberaler i asylkrisen på Dialogos Förlag

Föregående artikelNotisen som kunde blivit ett ”scoop”
Nästa artikelDagens Nyheter levererar ren propaganda

5 KOMMENTARER

 1. Vad Svante Nycander skriver hade tills nyligen stämplats som ”konspirationsteori”!

  Dagens Metro publicerar en undersökning som visar att svenskarna inte betvivlar att människor har varit på månen, att mänsklig aktivitet påverkar klimatet, att USA:s regering förmodligen inte låg bakom 9/11 samt att kondensationsstrimmorna från flygplan inte innehåller gifter ditstoppade av myndigheterna för att påverka befolkningen.

  Däremot tror cirka hälften av svenskarna att det finns en icke-statlig elit som i hemlighet samarbetar för att styra världen. Är det konspirationstänkande? Har inte SVT visat oss bilder från VIP-mötena i Davos och Aspen? En fjärdedel tror att Staten i hemlighet styr vad svenska medier publicerar.

  Detta kallas av en professor Weibull att anta ett ”populistiskt perspektiv”: Att eliten har för mycket att säga till om och att de där uppe håller ihop.” Men att däremot tro att ryska hackers styr amerikanska, franska och andra val – det är inte ”konspirationstänkande!”

 2. Anders Persson!
  Svante Nycander skriver i sin artikel att 2013 anslöt sig såväl Moderaterna som Folkpartiet och Centerpartiet i sina respektive partiprogram till den nyliberala gränslöshetsvisionen.

  Idag kan jag säga att de måste ha vetat vilka politiska konsekvenser ett förverkligande av denna vision skulle få. Men om jag sagt det 2013 skulle jag ha kallats ”konspirationsteoretiker”. Är det det du menar?

 3. Bo P. mfl.!
  Det som Svante Nycander skriver hade stämplats som ”konspirationsteori” eftersom han analyserar de verkliga motiven hos det liberala etablissemanget. Sånt ska man inte göra, utan hålla sig till de motiv de själva uppger.

  Sedan är det ju klart att medan man kan vara 100% säker på vad en politiker sagt, kan man inte vara 100% säker på att den analys man gör av hans/hennes (eller hans/hennes partis) verkliga avsikter är korrekt. Men 70–80% duger bra för mig…

  Den brittiska seriösa skvallertidningen Private Eye gör ständiga jämförelser av politikers, ledarskribenters och kolumnisters pålitlighet genom att jämföra vad de skrivit vid olika tillfällen, med inte alltför stor tidsmellanrum.

 4. Det som blev accepterad sanning när Svante Nycander skrev om det var ännu 2014 högst kontroversiellt. Dock, det fanns modiga. I en kommentar till Benny Anderssons artikel skrev Björn Nilsson den 17 augusti 18:43:

  ”Det måste vara en framgång för Svenskt Näringsliv när man får vänsterpersoner att acceptera ett solklart recept för lönenedpressning, förslumning och avveckling av välfärdsstaten. En solidaritet som skall omfatta världens befolkning inklusive kapitalistklassens toppskikt i Sverige, men som utesluter flerparten av svenskarna, förefaller mig väldigt underlig. Men Jimmie tackar nog och tar emot gåvorna med glädje!”

  Sensmoral: Häng med på lindelof.nu om ni vill vara före er tid!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.