Den här bilden möter Dagens Nyheters läsare idag (9 januari). Den målar bokstavligen i svartvitt upp hur man ser på oss som ifrågasätter Sveriges nuvarande säkerhets- och försvarspolitik och envisas med att hävda att hotet från Ryssland i allmänhet är överdrivet. Denna artikel borde stämma till eftertanke hos vanligen sansade svenska medborgare.

När sågs freds- och försvarsvänner bränna svenska flaggan? Det är oerhört grovt. Killen med plakatet AVGÅ! och de som ropar STOPPA KRIGET skulle mycket väl kunna vara jag. Dessutom har jag skrivit att Peter Hultqvists handlande kan ses som i det närmaste landsförrädiskt. Det gjorde jag i en artikel som lyfte fram Pierre Schoris och Sven Hirdmans kritik av den nya totalförsvarspropositionen, som just behandlas i denna DN-artikel. Jag känner mig – trots allt – i gott sällskap bland dessa personer, som nu betraktas som delar av främmande makts påverkansoperationer.

Men som sagt, Ryssland är inte vår fiende, de är USA:s fiende. Det är alltså USA (Nato) som utgör ett hot mot Sverige. Genom sina aggressiva positionsframflyttningar mot Ryssland på svensk mark blir Sverige till ett självklart förstahandsmål för det ryska försvaret.

Erövring
7 Fienden kan överraskande besätta viktiga områden i Sverige. Syftet är att bryta ner den svenska motståndsviljan och samtidigt hindra en tredje part att vidta motåtgärder och hjälpa oss.”

Så här kan det enligt DN se ut på Götaplatsen i Göteborg efter ett överraskande ryskt anfall för att hindra Nato (USA) att komma till vår undsättning. Men det är helt uteslutet med ryska blixtanfall med trupplandsättningar och stridsvagnar i Sverige så länge inte Ryssland anfallits av USA (Nato) från svenskt territorium. Det är ren skräckpropaganda.

Denna rent bisarra hotbild måste rimligtvis leda till debatt. Den är inte ägnad att minska spänningarna i vårt nordeuropeiska närområde, den är ren krigshets mot Ryssland. Flaggan på stridsvagnen kan inte missuppfattas. Är det ansvarsfullt? Är det rent av så att Sverige i realiteten nu förlorat sitt självbestämmande och blivit en integrerad del av USA:s ”säkerhetssystem”?

DN:s uppslag den 9 januari 2021

Vill någon ha ett krig? Är det verkligen ett säkerhetshot att vilja stoppa kriget?

Föregående artikelPolarisering
Nästa artikelSTEIGAN I KAZAKHSTAN
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

13 KOMMENTARER

 1. Rösslann på Götaplatsen?
  Naj, så här går de te när Natå har sektats vid Vinga.
  Eller, spräng öss i löfta te musik.

 2. Jovisst väcka debatt. Men någon sådan tillåts ju knappast i DN och övriga MSM. Det är det stora problemet som bara tycks bli värre. Vad göra?

 3. Javisst ser det mörkt ut. Men är det kanske de moderna vapnen som kommer att rädda freden. Ingen stormakt vill ha ett kärnvapenkrig.

 4. Om DN eller andra medier hade tillåtit en verklig debatt, så hade det visat på styrka. Den styrkan finns inte längre, och detta är mer och mer uppenbart för fler och fler. Styrka hade visat på ett klart kunskapsgrepp och analysförmåga. Ett exempel. När hustrun var inne och handlade dagen efter händelserna på Kapitolium satt jag kvar i bilen och lyssnade på ett samtal (i P1) med en expert på högerextrema idéer i USA.

  Två vanliga vanföreställningar har de, sade han. Den ena är att det pågår ett utrotningskrig mot den vita rasen. Den andra är att det finns en djup stat som egentligen styr. Om han åtminstone hade sagt att den senare ”vanföreställningen” också är vanlig bland vänsterfolk, ja även bland många med klart konservativa föreställningar och t ex före detta presidenter.

  Någorlunda sanningsenliga uttalanden i många politiska frågor kommer bara att släppas fram om de kommer från sådana som omedelbart kan klassas som fienden i en eller annan form. Om ens under dessa omständigheter.
  Om stora delar av arbetarklassen i USA ser Trump som ”en av oss”, så ligger det ett tungt arbete framför de i USA som arbetar med att förklara vad som verkligen pågår.

  I Sverige är det nog inte lika tungt – ännu. Till slut kvarstår frågan som Lennart Palm ställer ”Vad göra?” En sak är för mig alldeles klar. Vi måste höja rösten. Vi måste på alla vis arbeta med att vara folkbildare. Även om man som jag är 78 år så finns det saker jag kan göra. Hur gammal var Jan M när han hade sin sista skriftställning i FiB/K:s tidning? Det är för många som aldrig kommer längre än till att knyta näven i fickan.

 5. Bra att du uppmärksammar DN-artikeln Knut. Det finns mycket att diskutera:

  Jag har gett ett och ett halvt år av mitt liv till att öva mig i försvaret av vårt land Sverige. Det är jag stolt över. Jag har lärt mig försvara kustavsnitt i norra Uppland, skogar i Gästrikland, fjällmassiv i norra Jämtland samt förstås Kalixlinjen. Detta har jag gjort tillsammans med hundratusentals andra personer (mest män) från just de platser jag beskriver ovan. Visst har det knotats och svurits (på alla befintliga dialekter) över slit och släp och jävliga befäl. Men ingen, säger ingen, av alla som jag mött skulle komma på tanken att svika Sverige om det skulle anfallas. Därför färdades vi på cykel, på skidor, i bandvagnar, marscherandes kors och tvärs genom vårt land, med automatkarbin i en gevärsrem på magen och extra sockor i ryggsäcken.

  Hur skulle ett sådant marscherande se ut idag? Hur ser lojaliteten mot Sverige ut idag? Hur hanteras de hundratusentals svenskarna som har fler medborgarskap? Den delen av svensk beredskap vill jag också diskutera. Jag är döless på regeringens (Hultqvists) falska mantra: Georgien, Krim, Ukraina och nu det nya tillägget Belarus.

 6. En god vän ringde mig nyss på telefon. Han påpekade en mycket viktig sak. DN:s artikel är alldeles för grov. Det går inte hem. Skall man måla fan på väggen får han inte för mycket likna en billig, ja kanske skrattretande karikatyr. En stridsvagn på Götaplatsen i Göteborg, och rysk får vi förmoda? Vilka svenskar har sett ryska stridsvagnar utanför Ryssland? Möjligen i Syrien.

  Däremot har vi ALLA sett väldigt många vapenslag på väldigt många ställen på jorden, med ursprung i USA. Att få se en stridsvagn från USA på Götaplatsen är alls inte otroligt. Kanske nästa gång Sverige samövar med NATO. Flera är stationerade i Norge om jag inte missminner mig.

  Men om nu DN bestämmer sig för att som H Clinton tro att vanligt folk är dumskallar så blir det så här. Och det är väl tur?

 7. I en kommentar till Knuts artikel ”Sverige mitt i det kalla Huaweikriget” skrev Anders Persson: ”Jag undrar om Wallenberg tänker så kortsiktigt som antyds i artikeln.”

  Vi måste tänka sådana frågor. I vems intresse skriver DN den?

  Knut skriver ”Men som sagt, Ryssland är inte ’vår’ fiende, de är USA:s fiende.” Den kan över huvud taget inte vara skriven i det svenska kapitalets intresse. Sverige är en del av det globala kapitalistiska systemet och detta är tätt sammanvävt, om än med stora spänningar. Kapitalet vill inte ha ”onödiga” konflikter.

  På en annan del av det kapitalistiska/imperialistiska klotet. Varför drev f a Angela Merkel på för att EU och Kina äntligen skulle få till stånd en handelsöverenskommelse? I USA sas det ”Kunde ni inte väntat tills Joe Biden blivit tronsatt?” och ”Vi i Väst skulle ju under vår eminenta ledning ha en gemensam politik mot Kina. Varför gör ni på detta viset?”

  Ja i vems intresse skriver DN så korkat som man gör? Vi måste tänka noga.

 8. Om jag ska våga mig på en gissning skulle jag säga: De stora elefanterna inom det kapitalistiska systemet i väst blir allt mer delade i två läger. Den ena delen vill producera varor och tjänster medan den andra delen slutat med det. Den bara köper och säljer företag och andra finansielle institut och blåser upp finansielle bubblor som i ett gigantiskt pyramidspel för alla med överskott på pengar kan spela med. På detta tjänar de bara mer och mer och mer… tills bubblan spricker, vilket den gör ibland som vi vet. USA:s finansiella bubbla är mycket nära.

  Hur man får ihop det här med klimatkrisen är jag oklar över. Men den hejdlösa profitjakten är säkert den största drivkraften bakom den del av klimatkrisen som drivs av mänskliga aktiviteter. Överproduktion och överkonsumtion måste bromsas. Vad som sedan är överkonsumtion är inte helt enkelt att slå fast.

  DN står på finanskapitalisernas sida, de som tror att alla problem i världen beror på att en del människor plötsligt fått för sig att de ska bli högerpopulister och/eller faktaresistenta konspirationsteoretiker.

 9. Detta påminner om det tidiga 50-talets ”landsförrädar”-hets mot Stockholmsappellen i den s k ”anständiga” pressen, då anförd av Herbert Tingsten på DN. Är jag onödigt misstänksam när jag börjar undra om inte något är i görningen, t ex en svensk anslutning till Nato efter Joe Bidens tronbestigning i Washington DC?

  I likhet med bland andra Åke Kilander och Sven Hirdman är jag försvarsvän. Tillbringade två år i grönkläder (artilleriet), därefter krigsplacerad som värnpliktig fänrik (pluton- respektive stf kompanichef i krig).
  Sveriges försvarspolitiska doktrin från 1812 och 1834 – förtydligad i det s k marsbrevet 1943 – ”Alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig” var en ledstjärna för oss under 70- och 80-talen. På den tiden hade vi ett hyfsat avhållandee territorialförsvar baserat på allmän värnplikt samt ett fungerande civilförsvar. (Se mitt bidrag ”Försvara Gotland, jodå. Men hur?” i antologin ”Försvaret främst”, Celanders Förlag, 2015.) Bleve landet angripet, upphörde neutraliteten därmed. I dåtidens krigsplanering beräknades vår egen uthållighet till runt 6 månader. I ett sådant läge var det statsledningens plikt att söka militär och annan assistans där den stod att få. Dock utan att ingå formellt bindande alliansfördrag, så som Finland undvek att teckna med Tredje Riket 1941–44. Således: detta är något att sträva efter för oss försvarsvänner…!

  Som sakerna för närvarande står med den alltmer omhuldade ”Transatlantiska länken” samt den sedan åratal tilltagande säkerhetspolitiska hetsen mot Rysslands och Kinas cybersnokande – utan nästan inget som helst omnämnande av National Security Agencys (NSA) närmast heltäckande cyberspioneri – blir jag milt talat förbannad om vart vår försvars- och säkerhetspolitik är på väg. Nu senast NSA via Danmark mot allehanda svenska intressen, något som i stort sett mötts med tystnad bland våra medier och politiker.

  Till sist, 8/1 rapporterade Gotlands Tidningar om att Hemvärnet på Gotland och även på fastlandet sedan flera år samövat med enheter från ”De Gröna Baskrarna”, d v s USA:s 82:a luftburna division från Fort Bragg. En lika totalt överraskande som oroande nyhet. Ja, vi lär få se en hel del amerikanska tanks på vårt territorium framöver.

 10. Det är klart att man kan fortsätta att fråga hur det skulle bli att leva i de nya vapensystemens fredliga värld, som jag talar om. Och svaret på den frågan blir väl att det kommer att bli ungefär som det idag är att leva i Ryssland och Kina och USA inklusive dagens hultqvistska EU-Sverige. Inte speciellt uppmuntrande alltså, men under de senaste 75-åren har vi inte heller haft något storkrig.

 11. Har skrivit några elaka kommentarer till artikeln på DN debatt:

  Är inte det här krigshets? Jo naturligtvis är det krigshets och Hultqvist själv är det kanske största enskilda hotet mot svensk säkerhet sedan andra världskriget.

  Hotet från Ryssland däremot är ett rent påhitt, dvs. om inte vi säljer oss med hull och hår till USA och släpper in amerikanska vapen på svensk mark. Då blir hotet reellt, men helt skapat av Hultqvist och andra pentagonkramare.

  På bilderna står det att väst skall ”förhindra” rysk framflyttning. Vem är det som flyttar fram sina positioner? Jo USA och NATO. Vem är det som har 800 militärbaser utanför landets gränser och har krigat varje dag sedan WWII? Jo USA.

  Ryssland har ju inte gjort annat än backat sedan muren föll. På senare tid har dom börjat försöka stoppa USA:s framflyttning och nu börjar det bli svårt för USA att starta nya krig.

  Rysslands krig riktar sig i princip enbart mot muslimsk extremism. Så var det i Afghanistan och Tjetjenien och så är det idag i Syrien.

  I USA dominerar det militärindustriella komplexet en stor del av politiken, framför allt som det verkar i det demokratiska partiet. Detta komplex lever på krig och konflikter och måste ha hatat Trump, som inte startade några nya krig åt dom.

  Biden har nu valt ett kabinett bestående av påhejare till krigen i Irak och Libyen, plus en försvarsminister som jobbar för det privata krigarföretaget Blackwater.

  Det finns stor anledning till oro över stabiliteten i vårt närområde när vi släpper in USA. Annars kan jag inte se någon anledning till oro.

  Anders Åberg

  Vill ni läsa utan betalvägg så finns det lilla tillägget till Firefox. Bypass paywalls clean det fungerar utmärkt.

 12. Ingen av lindelof.nu:s skarpögda läsare har påpekat att det är Donald Trump som håller plakatet med texten ”AVGÅ”. Och ingen har försökt identifiera stridsvagnen. Är det en modifierad T-90?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.