SvD har löst gåtan om giftet i Salisbury!

Putins listighet kan som bekant inte underskattas, i synnerhet inte av det alltid alerta Svenska Dagbladet. Denna tidning, alltid på jakt efter machiavelliska ryska ränksmiderier kunde klockan 07 i morse presentera följande förklaring: Putin har oroats, inte av att förlora valet, utan att valdeltagandet skulle bli lågt.

Vad gör han då? Jo, han ordnar så att en helt harmlös f d agent utsätts för ett giftmordförsök i England, väl medveten om att britterna – som vanligt – kommer att överreagera och ställa till ett djävla rabalder.

Bra, tycker Putin. Internationell kris och ett språkbruk mellan Ryssland och Storbritannien som stode de i begrepp att förklara varandra krig. Vad kan bättre än detta mobilisera den ryska folkopinionen att sluta upp kring sin ledare, vem han än är?

Märk väl att detta inte är någon konspirationsteori eller falsk nyhet; SvD har ju, liksom DN, UNT m fl på heder och samvete försäkrat att något sådant  håller de aldrig på med.

Bildbeviset!

  12 kommentarer for “SvD har löst gåtan om giftet i Salisbury!

 1. Björn Nilsson skriver:

  Jag tolkar Svenskan positivt: när ex.vis den ofta kloka och sansade Tove Lifvendal på ledarsidan skriver att hon är övertygad om att Putin sprider saringas omkring sig på ett annars obegripligt sätt, så är jag övertygad om att hon inte tror det, utan att det står en torped från tidningsägarna i ett skåp på redaktionen som sticker ut en lapp genom dörrspringan med order om vad ledarsidan skall vara övertygad om. För kan en normalt källkritiskt tänkande journalist köpa engelsmännens larmande rakt av?

 2. Lars Jansson skriver:

  Till Björn Nilsson!
  Jag vet inte vad som är värst. Att våra ledarsidor befolkas av ryggradslösa journalister som är så skraja för sin ägare att de är beredda att totalt kasta all intellektuell hederlighet överbord, eller att de är så indoktrinerade att de köper all smörja från de neokonservativa tankesmedjorna i USA. Tyvärr är våra politiska ledare i samma sits. Inte heller där finns det någon som vågar ifrågasätta denna rövarhistoria.

 3. Anders Persson skriver:

  Om man läser SvD:s notis mycket noggrant kan de tre första raderna tolkas som att när nu britterna börjar leva rövare, DÅ utnyttjar Putin det i sin kampanj. Alltså: Teresa May borde ha agerat diskretare för att inte Putin skulle utnyttja brittisk överreaktion.

  Men den sista meningen leder tolkningen tillbaka till att giftattacken var en rysk provokation för att provocera britterna.

  F.ö. skrev en (icke-putinröstande) rysk vän till mig: I don’t think that current crisis with the UK and all this spy story would add any votes to the turnout. I would rather think that the humiliation and shame Russia experienced at Winter Olympics (and prior to this) would do more. We felt our national identity at these Olympics was somewhat taken away. This card could have been played for the same purpose to get closer to the leader of nation when everybody around humiliates and blackens Russia and its people. So in a way, the situation at Olympics already gave some extra votes to Putin.

 4. Anders Persson skriver:

  Vidare forskning visar att nyhetsnotisen åtföljdes av en fem-minuters videodiskussion mellan Negra Efendic och Göran Eriksson (kallad Jan Eriksson av programledaren!). Men, sanningen att säga, lite ironiska spekulationer visar sig nu vara vad dessa “experter” faktiskt ansåg!

  Putin verkar dock inte ha lyckats speciellt bra med sin patriotiska mobilisering. I skrivande stund lär drygt 60% av de röstberättigade ha valt att delta i valet. Detta, hävdar nu SVT m fl, är ett dåligt resultat och ett nederlag för Putin. Men drygt 60% är ett typiskt värde för Ryssland, klart över det typiska valdeltagandet i USA – och då lär ju Putin ha mobiliserat alla sina tiotusentals “troll” i det amerikanska valet!

 5. Björn Nilsson skriver:

  Lars J, vi kan väl kompromissa och säga att allt är värst!

  En annan tolkning av viss journalism kan ju också vara positiv: genom att publicera en massa jubelidiot-tokjävel-grejor som torde väcka tvivel även i de trögare mediekonsumenternas skallar desarmerar journalisterna propagandan. Redan gamle ordföranden Mao påpekade att ett bra sätt att sabotera direktiv är att utföra dem till punkt och pricka utan hänsyn till konsekvenserna. I själva verket finns det kanske en massa justa journalister som dryper gift i tangentborden och fixar så att propagandan som de naturligtvis avskyr havererar för att den är helt verklighetsfrämmande.

 6. Crister Olsson skriver:

  I senaste valet till EU var valdeltagandet omkring 42%.

 7. Anders Persson skriver:

  Media gör nu väsen av att Putin är, näst Stalin, den ryske ledare som suttit längst. Dels räknar man då in perioden då han inte var president, dels glömmer man att Brezjnev satt 18 år 1964-82.

  Å andra sidan var ju Stalin georgier och Brezjnev ukrainare…

 8. Anders Persson skriver:

  Margot Wallström: “Valkampanjen i Ryssland riggad till Putins fördel”.

  Bert Sundström, SVT:s reporter i Moskva: “Att Putin är den överlägset mest populära presidentkandidaten och att han har vunnit rättmätigt det finns det ingen tvekan om.”

  En annan rysk vän epostade: “I voted for Mr Grudinin, and did it for several reasons:

  Firstly, he seems to be manifesting social-democratic ideas, unlike any other candidate in our political spectrum;

  Secondly, he was nominated by a joint left-wing association of parties, and while supported by Communist party, he is a joint left candidate;

  Thirdly, Putin apparently underestimate the guy’s perspectives, and there was enormous smear campaign to eliminate him, so I assume this is the person who could have the most noticeable damage to Putin’s ego.”

 9. Lars Jansson skriver:

  Till Björn Nilsson!
  Så du menar att den tappre soldaten Svejks anda skulle leva kvar i huvudstadens journalistkår. Jag hoppas att du har rätt men jag tvivlar. Jag har läst Mattias Göranssons bok Björnen kommer med underrubriken Om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag. Det finns visserligen många dråpliga inslag i boken, men de har nog aldrig varit avsiktliga från journalistkårens sida.

 10. Anders Persson skriver:

  Finländska media, som här svenska YLE har mer balanserad rapportering från ryska valet.

  Och, surprise, surprise, brittiska BBC tillhandhåller en i huvudsak positiv sammanställning här om “livet i Ryssland”.

  Men det beror delvis på att BBC, till skillnad från de enkelriktade svenska medierna, vet att på lång sikt uppehåller man tittares och lyssnares förtroende bäst om man är sanningsenlig.

 11. Björn Nilsson skriver:

  Bäste Lars!
  Som bekant är “hoppet det sista som överger människan”. Samt “finns det liv, finns det hopp”.

  Möjligen kan man tillägga att “tjo vad det var livat i holken i lördags”, med tanke på journalistkårens påstådda benägenhet att hinka i sig rätt stora mängder eldvatten. Det kanske behövs en eller ett par rejäla dragnaglar för den murvel som tyvärr tvingats bordlägga sina ungdomsdrömmar om att bli en riktig ‘muckraker’, och i stället åläggs att krysta fram någon absurditet om Puuuuuuuuutin?

 12. Anders Persson skriver:

  Äras den som äras bör, den som verkar ha kommit upp med idéen att Putin beordrat mordförsöket för att stimulera röstandet i presidentvalet var Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.