Första gången Sven Hirdman mötte Putin gjorde ryssen inget större intryck. Det skulle komma att ändras. (Bild: Josefine Stenersen GP)

”På ett plan anser han [Sven Hirdman] att det är rimligt och rätt att bojkotta Ryssland för att tydligt visa avsky mot den ryska aggressionen och för att manifestera att Ukraina har omvärldens stöd. På ett annat plan ser han svårigheterna att efter det kunna inleda de diplomatiska samtal som är nödvändiga för att spänningarna inte ytterligare skall eskalera. Ryssland är en kärnvapennation och Hirdman påminner om att Vladimir Putin i sitt tal i måndags antydde att de skulle kunna användas. […] Hirdman är också emot svenskt vapenbistånd till Ukraina. Det strider mot beslutet i riksdagen att inte exportera vapen till krigförande nationer. […] Och Hirdman ser vissa likheter med den ryska invasionen av Ukraina med vinterkriget och Rysslands anfall på Finland under andra världskriget. Stalin uppfattade området kring Leningrad som utsatt och krävde att finländarna skulle ge upp Karelen. När det inte skedde gick Stalin till attack.”

Göteborgs Posten 26 februari 2022

Föregående artikelNOE VERDEN ALDRI HAR SETT FøR
Nästa artikelVREDENS DRUVOR PÅ SVT-PLAY

2 KOMMENTARER

 1. Jag delar Hidmans bedömning. Hur i hela friden skall Putin förmås sätta sig vid förhandlingsbordet, genom vapenhjälpen till Ukraina trappas läget upp, han låses in i sin position, lidandet förlängs. Jag känner en allt starkare oro. Inte dämpas den av vår nuvarande statsledning, tvärtom.

 2. OM GRALLIMMATIK. Synd att yngre journalister inte läser Sveriges klassiska litteratur, som Tage Danielssons Grallimmatik: Struntpratets fysiologi och teknik – vår bästa språkvetenskapliga bok. Gjorde de det bleve intervjuer roligare, eftersom de då kunde ställa bättre följdfrågor. Sven Hirdman har intervjuats igen, nu i DN.

  ”[Journalist:]
  – 2018 skriver du en debattartikel om att opinionsbildare och medier bidrar till en krigshysteri, och att du inte tror på premissen att Ryssland är en aggressiv stormakt som utgör ett säkerhetspolitiskt hot mot sina grannländer. Vad tänker du om den debattartikeln i dag?

  [Sven Hirdman]
  – Jag gjorde den bedömningen och den stämmer helt och hållet, bortsett från att Ryssland har invaderat Ukraina. Jag kunde inte tänka mig att det skulle ske. Det beror på att de motsättningar som har byggts upp är så starka mellan Ryssland och Ukraina.

  [Journalist:]
  ”Med undantaget Ukraina står han fast vid att Ryssland inte är en aggressiv stormakt”

  Den givna följdfrågan vore att hänvisa till Tage D:s utredning av begreppet ”undantaget bekräftar regeln”. Tage fastslog att följande utsagor vore sanna, eftersom de är behäftade med var sitt undantag:

  ”Sverige har världens bästa försvar.” (Undantag: andra länders försvar.)

  ”Kungen heter Axel Welling.” (Undantag: att han inte heter Axel Welling.)

  ”Idag är det vackert väder.” (Undantag: att det inte är det.)

  Jag citerar ur minnet, ity att mitt exemplar av Grallimmatik är kvar på norra halvklotet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.