Svenska freds tror på folkomröstning om DCA-avtalet?

3

Onsdagen den 31 januari höll Svenska Freds och skiljedomsföreningen i Lund ett opinionsmöte om DCA-avtalet (Defence Cooperation Agreement) som regeringen slöt med USA den 5 december 2023. Det var ett välbesökt möte, över 100 personer fyllde lokalen på Lunds stadsbibliotek. Talare var Ingela Mårtensson och Tomas Magnusson från Göteborg.

De informerade om DCA-avtalet: USA får tillgång till 17 baser som de förfogar över, amerikansk personal lyder inte under svensk lag, inga garantier att de inte också lagrar kärnvapen.

Det är viktigt att vi talar med grannar, vänner och bekanta om detta avtal. Svenska freds tog upp att de planerar för att driva krav på en folkomröstning om DCA-avtalet. De tror att det skulle vara möjligt att driva igenom kravet om det fick stöd av partier i riksdagen.

Föregående artikelOtillbörlig påverkan
Nästa artikelDemokratins dekadens och ungdomars politiska apati
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

3 KOMMENTARER

 1. ”Svenska freds tog upp att de planerar för att driva krav på en folkomröstning om DCA-avtalet.” En folkomröstning idag, när Nato-anhängarna och Washingtons folk har det totala greppet om all etablerad massmedia, är det verkligen klokt. Svenska freds verkar också sätta sin förhoppning till icke nämnda riksdagspartier, vad skulle dessa partier bidra med.

  I samband med den Nato-stödda ansökningskuppen som socialdemokratin genomdrev fanns inget som helst motstånd hos de folkvalda. Vänsterpartiet föreslog visserligen en folkomröstning i frågan men statsministern, Magdalena Andersson bad dem i princip hålla käften när hon sa att frågan inte lämpade sig för något folkligt tyckande. Efter det har även Vänsterpartiet infogat sig i de stummas led.

  Ska kupptillkomna avtal makuleras så är det genom vårt folks aktiva motstånd, genom att svenska män och kvinnor, var och en och gemensamt i praktiken går till handling. Att börja med en namninsamling till stöd för en (icke beslutande) folkomröstning är att börja i fel ände, ett försök till genväg, och kommer bara att visa på under trycket från riksdagspartierna och massmedia hur litet och tunt motståndet mot att infoga vårt land i Förenta staternas sfär av vasallstater.

  Att nu hindra landsförrädarna från att genomdriva sina avtal med främmande makt ser svårt ut, deras namnteckningar får istället bli startpunkt på bildandet av en svensk frihetsrörelse där målsättningen är ett fritt, demokratiskt, neutralt och alliansfritt Sverige.

  Svenska freds idé om folkomröstning och diverse riksdagspartier är genväg och därmed senväg, och verkar mest tillkommen med hjärta och känslor. Vill vi ha fred och frihet så återstår en flera år långvarig kamp där folkupplysning och bildning står i centrum. Först därefter kan riksdagspartierna tvingas till något positivt i frågan.

 2. Curt Linderholm!
  Tack för din kommentar till artikeln på http://www.lindelof.nu av Jan Fredriksson, som var ett referat av min och Ingela Mårtenssons föreläsning om DCA-avtalet på stadsbiblioteket i Lund, arrangerad av Svenska Freds Skåne.

  Jag tror på Folkomröstning om ”DCA-avtalet, USA-baser och kärnvapen i Sverige”. När folkomröstningen lanseras om några veckor så kommer kravet också vara att det ska ges förlängd tid för diskussion och folklig debatt kring detta avgörande vägval för vårt land!

  Redan idag stöds folkomröstnings-kampanjen av många lokala grupper runt om i vårt land, och fler hör av sig varje dag!

  Du skriver att det istället behövs en svensk frihetsrörelse – ja, kanske kan folkomröstnings-kampanjen vara startpunkten på en ny frihets- och fredsrörelse i Sverige! Utgångspunkten är ju att inget av de åtta politiska partierna har sagt att dom kommer att rösta nej i riksdagen när avtalet om att stormakten USA ska få tillgång till 17 militära ”anläggningar och områden” i Sverige för att förvara krigsmateriel, t ex kärnvapen. (Det finns inget förbud att föra in kärnvapen i Sverige, och i avtalet med USA finns inte ett ord som förbjuder USA att lagra kärnvapen i Sverige)

  Regeringen vill snabbehandla frågan – remisshandlingarna som sänds ut är på nära 400 sidor, och remisstiden går ut 25 mars. Regeringen har aviserat att en proposition ska finnas i riksdagen 8 maj. Allt ska vara överstökat i vår, tänker man.

  Därför Curt Linderholm – den här frågan är förlorad om vi ägnar oss åt att kritisera konstruktiva förslag för att väcka opinion. Jag har varit aktiv i fredsrörelsen sedan kalla kriget, men har inget minne av så här stark vilja att mobilisera motstånd.

  Läget idag – inga partier planerar att rösta nej till avtalet med USA.
  Läget idag – en enda fredsorganisation är inbjuden att vara remissinstans – Svenska Freds, men man kan ju undra om det är för att man är intresserad av vad Svenska Freds kommer att säga, eller om det bara är för att få ett alibi: att fredsrörelsen har fått yttra sig. (utrikesminister Billström motiverade ju beslutet att Svenska Freds inte får något statsbidrag längre, det har föreningen haft i över 90 år, med att vi sagt nej till vapenexport till Ukraina. Så mycket är åsiktsfriheten värd i Sverige! Och därmed struntar Billström förstås i alla de protester och manifestationer som Svenska Freds arrangerat runt om i Sverige sedan invasionen 24 februari 2022 – i Göteborg genomförde Svenska Freds den första manifestationen utanför ryska konsulatet redan 26 februari 2022)

  Läget idag – om vi inte vill ge upp, och välkomna USA-baser runt om i Sverige, och en ännu kraftigare militarisering än den som Natomedlemskapet innebär, så är folkomröstnings-kampanjen ett konstruktivt alternativet.

  Välkommen som aktivist för folkomröstning – Curt Linderholm och alla andra!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.