Dagens Nyheter avslöjar den 30 seeptember att svenska örlogsfartyg rört sig exakt i det område där Nord Stream-ledningarna sprängdes under torsdag och fredag före sprängningarna natten till måndag. Marinens presschef Jimmie Adamsson bekräftar efter frågor från DN att så är fallet, men vill inte säga mer och hänvisar till sekretess med anledning av det spända världsläget. Ingenting är därmed bevisat om eventuell svensk inblandning i sprängningarna, men ni alla Natoanhängare må förlåta oss som nu anar än mer ugglor i mossen.

DN 2022-09-30


Foto: Jonas Helmersson/Försvarsmakten

Föregående artikelJan Arvid Göteesson: Svar till artikeln ”Nord Stream-sprängningarna markerar en ny fas i kriget mellan Väst och Syd – även för oss”
Nästa artikelNej ”klicken”, vi utkämpar inte redan tredje världskriget
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

8 KOMMENTARER

 1. Knut L!
  Angående svenska marinens närvaro i området där gasledningarna sprängdes. Att den svenska marinen hade båtar i området när gasledningarna saboterades behöver inte betyda att de hade med sprängningen att göra som Lindelöf antyder. Men man kan fråga sig om marinen hade underrättelser att någon typ av sabotage på gasledningarna var på gång. Det var väl knappast en slump att de var i området just då. CIA hade ju tidigare varnat Tyskland för sabotage.

  SVT rapporterade den 7 november 2015 att en drönare med sprängämnen hittats intill en av gasledningen utanför Öland. Nordstreamföretaget som upptäckt den vid rutinkontroll av ledningarna kontaktade Sveriges militär, som då ska ha konstaterat att det rörde sig om en drönare för att spränga minor. Enligt uppgift var kabeln för att utlösa sprängladdningen avskuren och således var den ofarlig. Det gick inte att binda drönaren till någon nation i varje fall inte vid den tidpunkten. Efter att ha läst Mossbergs bok I mörka vatten så är dock min tilltro till marinen lite stukad.

  Natos närvaro och den upptrissade övningsverksamheten i Östersjön visar på ökade risker för den infrastruktur som är nedlagd på havsbotten. Om och när Sverige blir Natomedlem ökar naturligtvis riskerna med ökad militär aktivitet.

 2. Idag, 5 oktober, meddelas i nyhetssändningar i Sveriges radio att svenska regeringen just nu våndas över om man ska ge tillstånd till Gazprom att reparera Nord Stream 1 och 2. Man kan här lätt tänka sig de påtryckningar som nu kommer från USA för att förhala eller helt förhindra en reparation av gasledningarna, på det att man får sälja sin dyra LNG och skada rysk infrastruktur och ekonomi.

 3. Kan man inte fråga Hultqvisten? Han kanske har behov av att tala ut, efter allt elände och alla krumsprång. Sist såg han bekymrad ut, i alla fall.

 4. Estonia-vibbar: ja. Assange-vibbar: ändå mera ja, där svenskt åklageri nu åter står till tjänst för USA-imperialismen.

  Det blir alltmer uppenbart att Europa nu får bereda sig på Latinamerikanska förhållanden. Öppen statsterrorism alltså.

  För den som råkar ha sin barnatro på USA-imperialismen i behåll och inte kan tänka sig att herrarna i Washington skulle kunna företa sig något så lågt som att spränga olje-infrastruktur, låt mig citera Dick Emanuelsson, Honduras, som kommit över följande.

  Dmitrii Medvedev på Telegram:

  ”Nordstream 2022, Nicaragua 1983

  Idag hade jag ett samtal med Nicaraguas president Daniel Ortega. Samtalet handlade om politiskt samspel mellan våra länder och samarbete mellan parterna. Men här är vad jag tänkte på:

  För nästan 39 år sedan, den 11 oktober 1983, slog USA till mot en oljedepå i den nicaraguanska hamnen Corinto, där de sprängde fem oljetankar som innehöll mycket av landets oljereserver. Tre dagar senare, den 14 oktober, sprängdes en undervattensledning i hamnen i Puerto Sandino. Och mellan januari och mars 1984 minerades tre nicaraguanska hamnar; Corinto, Blufields och Puerto Sandino, av amerikanska marinstyrkor. Ringer det en klocka?”

 5. Aftonbladet rapporterar idag att Hultqvist överlägger med Storbritannien och Joint Expeditionary Force om insats vid gasläckan. Man kan verkligen undra på vilket sätt en JEF-insats skulle stärka svensk säkerhet. Ingen har hävdat att sprängningen av gasledningen var riktad mot Sverige. Istället innebär det risk för en konfrontation med Ryssland.

 6. Dennis Z!
  För länge sedan frågade du mig varför jag fällde vissa omdömen om artiklar och kommentarsinlägg av dig och Henrik Linde. Du upprepade frågan nån gång i maj eller juni kanske. De senaste månaderna har jag varit upptagen med demenssjukdom i familjen, så det kommentarsfältet där du frågade och dess publiceringsdatum har jag glömt, och kan inte finna diskussionen medelst sökningar. Precis vad jag skrev minns jag inte, men mina omdömen måste ha fallit inom något av dessa områden: konspirationsteoretiskt tänkande, osaklighet, bristande logik eller dylikt.

  Vad jag minns är dock varför jag avgav omdömen som du fann oacceptabla: jag skrev av omsorg om tidningen lindelof.nu!

  Jag tycker att vi som skriver här har ansvar att inte skrämma bort läsare. Orsaken till att jag svarar på din gamla fråga i just denna diskussionstråd är att du nyss skrev så här: ”Någon som känner ’Estonia-vibbar´?”

  Att antyda att några obesvarade frågor finns kring Estonia, eller om hur 7 World Trade Centre rasade, är ämnen som man inte skall ta upp. Det kan ge nytillkomna läsare anledning att stänga lindelof.nu och aldrig komma tillbaka.

  Ett annat exempel: Henrik Lindes artikel om Norra Krimkanalen, och hans svar i kommentarfältet, var så propagandistiska att de skulle kunna stöta bort läsare. Ja, nu har jag gett exempel på vad för slags skriverier jag syftade på.

 7. Detta är inte bra. Det ser ut som någon fullblods-psykopat i maktställning gör sitt bästa att åstadkomma en ny ”Estonia”.

  För fullblods-psykopater har människoliv inget värde. Människoliv är en förbrukningsvara.

  Boken ”Political Ponerology” är en lärobok i hur man som enskild individ kan sätta stopp för totalitarianism. Den är utgiven på flera språk och finns bl a för gratis nedladnning.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.