Sven Hirdman och Rolf Ekéus – två erfarna svenska diplomater – gör den 12 december i tidskrifter Kvartal en översiktlig genomgång av Sveriges nu rådande synnerligen äventyrliga säkerhetspolitik. De skriver bland annat följande:

”Eftersom Ryssland nu en gång för alla utgör det svenska säkerhetspolitiska problemet – Ryssland är den stat med vilken vi under århundraden haft krig och fred – bör vi se över vår Rysslandspolitik. Den påklistrade meningen i totalförsvarspropositionen att ”Sverige bedriver en tvåspårspolitik gentemot Ryssland, som innebär att vi fördömer ryska folkrättsbrott samtidigt som vi håller öppet för samarbete på områden där det finns gemensamma intressen” innebär i sak att vi ska fortsätta kritisera ryssarna och att de ska vara tacksamma om vi vill samarbeta på något område som intresserar oss. Det är inte en konstruktiv och framgångsrik politik.

Liksom Finland bör vi upprätthålla politiska förbindelser med Ryssland. Det är viktigt att vi förstår vilka bevekelsegrunder som finns på rysk sida och att de förstår svenska politiska målsättningar. Ett bilateralt och regionalt samarbete med ryssarna i Östersjöregionen främjar avspänning och gemensamma intressen. Exempel är sjöräddning och distansregler för militära flygplan och fartyg. I ett europeiskt sammanhang vore genomförande av visumfrihet och frihandel mellan EU och Ryssland efter decennier av förhandlingar mycket positiva och avspänningsbefrämjande åtgärder.”

Läs hela artikeln i Kvartal.

Föregående artikelMänskliga eller medborgerliga rättigheter?
Nästa artikelSVERIGE SKA INTE HA ETT SANNINGSMINISTERIUM

1 KOMMENTAR

  1. Sedan lång tid tillbaka vet ryssar, kineser, iranier, venezuelaner, syrier, kubaner m fl att Imperiet fullständigt ignorerar normala mellanstatliga förhållningssätt. De vet också att Imperiet ständigt kommer dragande med anklagelser om folkrättsbrott, demokrati och så vidare, samtidigt som Imperiet självt ständigt bryter mot alla de värden som det säger sig stå för. Ryssar, kineser, iranier, venezuelaner, syrier, kubaner m fl vet också att Sverige i stort sett, och helt utan något tvång, ställer upp som lydrike till detta nu alltmer ruttnande imperium. Den ruttna lukten har blivit tydligare nu under pågående pandemi.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.