en 30 maj i år påstod jag i ett inlägg här på bloggen att det det finns ett samband mellan ”den medvetet genomförda politiska utvecklingen och en ökande organiserad brottslighet av alla typer”. Detta är enligt Anders Svensson helt fel. På sin blogg skriver han att ”Lindelöfs okunskap om frågan gör att han hamnar rejält fel.”

Frågan är då om allt vi ser i medierna och läser i olika rapporter om brottsutvecklingen är fejk, eller en slags sensationspropaganda. Jag har hört det förr, att antalet mord enligt forskningen inte ökar etc.

Trots detta rapporterar Aftonbladet 30 jan 2019: ”Nytt dystert rekord: 45 sköts ihjäl 2018”. Många av skjutningarna har kopplingar till kriminella konflikter. Polisen ser att morden sker med skjutvapen i utsatta områden med organiserad kriminalitet och att helt oskyldiga drabbas. Häktena, fängelserna och de särskilda ungdomshemmen är fulla och man ser en oroande tendenser att väldigt unga människor håller på att tar över när de etablerat kriminella låses in. Skjutvapenvåldet drabbar även mindre städer som Eskilstuna, Örebro, Värnamo, Umeå och Borlänge.

Är detta inget att oroas över? Att vidarebefordra denna typ av uppgifter, är det att hamna rejält fel?

Måste tillstå att jag egentligen inte är särskilt intresserad av kriminologi eller brottsutveckling i allmänhet. Saknar därför – precis som Anders Svensson påpekar – djupa kunskaper på området. Annat är det med Anders Svensson. Han skriver mycket om brottslighet och kriminalitet. Han är något av en specialist!

Frågan är ändå om hans invändningar mot mina teorier är annat än knappologi? För visst f-n skapar den nyliberala utvecklingen ny typ och svårfångad brottslighet, från skjutvapenbestyckade pojkgäng till Swedbankstvätterier. På slutet skriver Svensson emellertid oväntat och något motsägelsefullt:

”Gängbrottslighetens ökning är utan tvekan kopplad till förändringar i samhället. ’Men inte på det sätt Lindelöf tror’. Och helt klart inte kopplad till ökade klyftor. Utan det som har betydelse är inhemska privatiseringar och avregleringar, utvecklingen bort från kontanter och onödigt hård polisiär repression och felaktig lagstiftning när det gäller narkotikabrott (eget bruk och innehav för eget bruk borde inte vara brottsligt).”

Alltså; ”Och helt klart inte kopplad till ökade klyftor”. Hur kan han påstå något sådant? Leder då inte ”inhemska privatiseringar och avregleringar, utvecklingen bort från kontanter och onödigt hård polisiär repression…” till ökade klyftor?

Nej, Svensson och jag är nog i grunden överens här, men han gillar inte att en ”en av myrdalskultens bloggare som normalt ägnar sig åt märkliga konspirationsteorier kring utrikespolitik”, och som dessutom är novis som jag trampar in i hans specialrevir.

Så det faktum att Anders Svensson ogillar Jan Myrdal styr hans läsande även av allt jag skriver.

Föregående artikelNYA BEVIS PEKAR MOT ATT KEMGASATTACKEN 2018 I DOUMA, SYRIEN VAR ISCENSATT
Nästa artikelStalin i Stockholm (9) – Resor och främmande språk
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

6 KOMMENTARER

 1. För det första Knut är väl det du skriver inte teorier i vetenskaplig bemärkelse, det är funderingar, du formulerar dina slutsatser av dessa. Och i allt väsentligt håller jag med dig i dessa slutsatser. Men min grund för det är kanske svag. Jag utgår från att eftersom vårt samhälle slits mer och mer isär (mycket väl uppbackat av fakta) så ökar klasskillnaderna… och så vidare. Att skriva ”att han (KL) hamnar rejält fel” är att hamna rejält fel. Det är klart att det är viktigt att inte förmedla den typ av brottsutvecklingspropaganda som SD, och andra med för den delen, bedriver. Men att, som på denna blogg, så korrekt som möjligt beskriva den fortsatt negativa utvecklingen i Sverige, det leder till ”att han (KL) hamnar rejält rätt”.

 2. En typ av organiserad brottslighet är internationell lastbilstrafik. Blev nyligen sidprejad av en sådan som ville förbi trots fartbegränsning (Norberg – Fagersta), en mycket hårt trafikerad sträcka. Körde till polisen i Fagersta, som stänger kl 1500 för att göra polisanmälan. Trots att stationen var öppen kunde man inte ta emot min anmälan; fanns ingen som hanterade den biten inne. Denna långtradartrafik sker med chafförer som har slavkontrakt och som tvingas bryta mot bestämmelser. Det råder ingen tvekan om att öppna gränser stärker den organiserade brottsligheten. Detta är politik beslutad av en elit som själv tjänar på den. För denna elit är brottslighet som drabbar vanligt folk inte viktig annat än när man ställer till med valcirkus.

  Samhället förvandlas snabbt i ”Den Europeiska Gemenheten”. Och det är ju meningen med föreningen; befria folket från makt och gör dem till konsumenter. Regionen Lövenien ligger som vanligt främst i denna modernisering. Rädde sig den som kan!

 3. Svenssons larmande om andras okunnighet, trams, inte fattar något etc. känns nästan som en parodi ibland. För några år sedan blockerade han mig för kommentarer på sin blogg. Minns inte varför. Men om man håller sig till frågan om att fatta saker så hade jag velat fråga honom om varför han dels hävdar att en stor del av brottsligheten utförs av yngre män, dels är en livlig förespråkare för att yngre män i stor skala skall släppas in i Sverige. För en mindre-vetande som mig låter det nästan som om han vill ha mer kriminalitet, i alla fall om han lägger ihop de två tankarna och funderar över konsekvenserna.

 4. ”För denna elit är brottslighet som drabbar vanligt folk inte viktig annat än när man ställer till med valcirkus.” Skriver Leif S. En bra sammanfattning.

 5. Undersöker man saken så finns det en vetenskaplig metastudie som visar en tydlig korrelation mellan ojämlikhet och mordfrekvens.

 6. Allt är ju kapitalismens fel! Låt oss göra revolution! Upp på barrikaderna mot utlänningar vid lastbilsrattarna! BRA!

  men…

  Var finns den organiserade kraften, som har möjlighet att ta över och styra (i vart fall det svenska till att börja med) samhället på rätt väg? Ser ni någonting sådant kamrater?

  Och till Martin G: Du har tydligen redan undersökt saken. BRA! Ge då oss andra referenser så vi också kan läsa den ”vetenskapliga metastudien” och bedöma vad som påstås där!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.