Svensson tramsar

Fittja moské i Botkyrka är tillsammans med Karlskrona en av två moskéer i landet med böneutrop. ”Det är inte störande för någon, det pågår bara i tre minuter en dag i veckan”, säger Ismail Okur, ordförande för Fittja moské. Foto: Nicklas Thegerström (Bild och bildtext från DN 15 mars)

Jag brukar förespråka en hövlig ton i samtalet på nätet (och överallt annars, för den delen). Att i oträngt läge skrika förolämpningar är inte så bra, för då blir det ju inget samtal. Men jag är ju blockad av bloggaren trotskist-Svensson-som-inte-vill-kalla-sig-trotskist, så då blir det ju inget samtal. Då skriver jag att Svensson tramsar, Svensson vet inte vad han pratar om, Svensson är okunnig. Förmodligen vet han inte skillnaden mellan Kortedala och Långedrag heller.

Varför denna utgjutelse? – Jo, det är så att bloggaren Anders Svensson påstår sig tro att böneutrop bara har med ljudnivå att göra, att det finns en massa andra saker som låter i stan, och att därför “I det stora hela är böneutrop inget problem”.

Jo faktiskt, han tror att det bara har med några minuters skrikande från ett torn att göra. Och detta tror han i världens mest sekulariserade och individualistiska land (se undersökningarna från World Values Survey), i det ögonblick där ett antal pajsare som definitivt inte är sekulariserade individualister kommer in i landet och kräver alltmer utrymme. Därmed blir böneutropen som samlar de religiösa fanatikerna ett problem. De är inte jämförbara med kyrkklockorna hos en rörelse som går bakåt och har dåligt självförtroende. Här handlar det om en rörelse med aggressiva inslag som går framåt i västra Europa bland annat för att de liberala samhällena inte begriper hur man hanterar sådana människor och deras högljudda självförtroende. Eller möjligen i teorin begriper, men inte vågar gå till handling.

Man skulle ju kunna tro att en socialist skulle gilla sekularisering och åtminstone viss individualism, för det kan ju vara en kulturell förutsättning just för övergången från kapitalism till socialism, men inte: Svensson tillhör de skojarsocialister som står upp för islamisterna. Märkligt nog finns det en massa kvinnspersoner som gör det också, trots att de borde ha väldigt klart för sig hur muslimer tänker, och att de nog inte skulle tolerera samma tänkande och attityder från kristna grupper.

Om sådana som Svensson får som han vill ligger sekularisering och individualism illa till.

  29 kommentarer for “Svensson tramsar

 1. Arne Nilsson
  2018-03-24 kl. 17:45

  Björn N!
  1. Svensson avgör själv vem som får skriva på hans blogg.
  2. Kyrkklockor och utrop från minaret spelar i samma division. Bägge bör tillåtas på eller så bör bägge förbjudas. Det senare är ett uselt alternativ.
  3. Ditt sätt att argumentera lär endast ge islamister vatten på kvarn.

 2. Knut Lindelöf
  2018-03-24 kl. 19:04

  Jag är som vanligt lite ambivalent. Någon klar åsikt har jag svårt att krysta fram. Självklart är böneutrop från minareter udda inslag i ett svenskt kulturellt sammanhang. Men religionsfriheten är, om inte helig, så ändå helt nödvändig. Lika så är integrationen. Utan integration, ingen samhällsgemenskap ö h t.

  Ännu en komplikation är att Kristendomen i svensk kultur trots allt har en särställning. Trots att jag inte är troende betalar jag utan knot kyrkoskatt för att jag vill bidra till att värna och bevara alla våra fantastiska kyrkorum. Människor behöver rötter!

  Min slutsats tills vidare är, lös frågan om böneutrop lokalt. Är det stötande och störande får man stoppa dem. Min grundinställning är att inte lagstifta, för det kommer att öka spänningar och gynna islamistiska strömningar.

  Jag tog intryck av Håkan Holmberg (en god liberal) i UNT i denna fråga.

 3. 2018-03-24 kl. 19:08

  1. Jag har inte blockat Svensson, han är inte blockad av mig (ömsesidighet), men blockade mig för någon småsak. Hade det varit något stort borde jag ha kommit ihåg vad det handlade om.
  2. Nix. Jag har förklarat i inlägget varför det är olika saker.
  3. Islamisterna läser inte mig. Däremot kanske någon anti-islamist känner sig inspirerad. Och definitivt – hoppas jag – de som vill ha kvar Sverige som ett sekulärt och ganska individualistiskt land.

 4. Arne Nilsson
  2018-03-24 kl. 20:18

  En hund är inte en katt. Men en hund och en katt är fyrfota däggdjur.

  Ringande kyrkklockor är inte samma sak som utrop i en minaret, men bägge är en form av religionsutövning.

 5. Bo Persson
  2018-03-24 kl. 21:09

  Björn N!
  Men om vi gör det till en etnisk fråga hamnar vi då inte på SD:s planhalva? Då föredrar jag bloggredaktörens lösning.

 6. 2018-03-24 kl. 21:38

  Det handlar inte om decibel, det handlar inte om att alla religiösa yttringar är likadana för att de är religiösa. Det finns vad jag vet ingen märkbar opinion som säger nej till att de få buddhister, hinduer, sikher, judar etc. som vi har i Sverige skall få göra sina grejer. Det finns starka synpunkter på vad vissa afrikanska grupper kan ta sig till (våldsam häxutdrivning etc), men i övrigt inget. Men det finns en förståelig motvilja mot super-lättkränkta muslimer som hela tiden aggressivt skall flytta fram sina positioner. Att en del personer som skall vara “vänster” stödjer dem visar väl mest hur marginaliserad och förvirrad “vänstern” blivit.

 7. 2018-03-24 kl. 21:42

  Jag har inte gjort det till en etnisk fråga, ingen av de inblandade religionerna har en enhetlig etnisk bas. Men i Sverige råkar det finnas en svensk befolkning, vars flertal verkar vara mot böneutrop. Vilka som ropar (det blir väl högtalare och inspelade rop antar jag) är oberoende av etnisk tillhörighet.

 8. Anders Åberg
  2018-03-24 kl. 23:04

  Björn N!
  Sekulariseringen i Sverige påverkas knappast av böneutrop och nog verkar det rimligt att en såpass stor grupp som muslimerna skall få utöva sina religiösa traditioner även på det sättet.

  “hur muslimer tänker” skriver du. Har du verkligen tänkt igenom den meningen? Det är en oerhört grov generalisering av en stor grupp människor.

  Dom muslimer jag har träffat jobbade på min gamla arbetsplats. Dom flesta kom ifrån Bosnien och dom firade i stort sett bara Ramadan, annars levde dom som vilken svensk som helst och något kvinnoförakt lyckades jag aldrig spåra. Dom tänkte inte alls som galningarna som styr Saudiarabien, Iran eller olika jihadistgrupper. Jag har också träffat en del palestinier och inte heller dom stämmer in på den mallen.

  Jag gissar att muslimer i allmänhet är som folk är mest och att det precis som bland kristna finns ett mycket stort antal olika tänkesätt och förhållanden till religionen.

 9. Dennis Zackrisson
  2018-03-24 kl. 23:34

  Konstig diskussion. Självklart är “böneutrop från minaret” och “ringande i kyrkklockor” inte “samma sak”. De utgör heller inte “religionsutövning” om orden har någon betydelse. Däremot är dom uttryck för exakt samma sak, nämligen en församling kallar sina medlemmar till en sammankomst för att gemensamt idka “religionsutövning”. Är det något med s k “religionsfrihet” i ett land som bygger på lagar ska självfallet samma grundregler gälla för båda företeelserna. Att av något slags “kulturella” eller “historiska” skäl ha skilda regler leder inte till något annat än diskriminering åt ena eller andra hållet.

 10. Leif Stålhammer
  2018-03-25 kl. 7:48

  Frågan om böneutrop är alls inte en fråga som skall lösas lokalt. Det är en till synes bagatellartad fråga som innehåller en stor sprängkraft. Nämligen frågan om religionsfrihet. Den har vi haft sedan länge och den har rötter i en förgången tid. Den har inte varit svår att upprätthålla under den tid då endast en religion i praktiken funnits i Sveriges relativt homogena land. Vi har kunnat tolerera exempelvis synagogor och moskéer så länge deras medlemmar har varit i uppenbar minoritet.

  Nu är läget ett annat och Islam som är en missionerande religion expanderar åt vårt håll i samband med migration. Då det är uppenbart för de flesta att den religionen inte reformerats och sätter sin profet över det sekulära svenska samhället så måste man vara ganska naiv om man tror att detta inte kommer att påverka vårt hittills relativt homogena samhälle. Att jämställa kyrkringning med minaretutrop är med förlov okunnigt. Googla på t.ex klockringning!

 11. Leif Stålhammer
  2018-03-25 kl. 8:01

  PS. Den som är intresserad, kan lämpligen lyssna på förra lördagsintervjun i P1 med Ebba Busch-Thor som ganska bra redde ut frågan, grundat på föreliggande svensk lagstiftning. Ändra den, men gå då till val på frågan och kom inte dragandes med någon sorts “linje 2”. Och vänligen presentera inte en religionsfrihetsfråga som en fråga om störande buller, som stadsminister Löfven gör! Personligen är jag starkt för religionsfrihet och yttrandefrihet, på riktigt. Den som därtill en smula vill fördjupa sig i svenska kyrkans pastor Janssonstänkande kan reflektera över gamla psalm 169:s försvinnande ur psalmboken av idag.

 12. Gösta Lilja
  2018-03-25 kl. 9:26

  Håller med om att Håkan Holmberg på UNT har rätt i sin bedömning av frågan. Samtidigt måste journalisters trovärdighet bedömas utifrån flera perspektiv. Finns det dolda perspektiv bakom allt som skrivs i upplysningens tjänst och vem tjänar på det i så fall? En del av vad som skrivs i dagens MSM i frågan om problemen i Mellanöstern och återverkningarna här i väst berörs av Hesham Bahari i denna länk.

 13. Arne Nilsson
  2018-03-25 kl. 9:27

  Yttrandefrihet skall gälla för mig och mina gelikar likväl för mina meningsmotståndare. Religionsfrihet skall gälla för mitt trossamfund och alla andra trossamfund.

  På samma sätt som det finns kristna och kristna finns det muslimer och muslimer. Inom olika religioner finns handlingar som inte kan tolereras; exempelvis omskärelse. I skolan är det helt rimligt att förbjuda religiösa insignier som kippa, kors, slöja mm.

  Eftersom jag är ateist anser jag att det är en angelägen uppgift att påtala att religion är hokus pokus och utgör ett hinder för en förnuftig samhällsutveckling.

  Den avgörande skillnaden går mellan att uttrycka en åsikt, religiös eller politisk, och att utföra en handling, vare sig den har politiska eller religiösa förtecken.

 14. Anders Persson
  2018-03-25 kl. 10:04

  Leif S!
  Jag förstår inte varför du oroas av att islamiseringen kommer att “påverka vårt hittills relativt homogena samhälle”. Problemet är ju att den, i sin nuvarande form, undergräver den folkfrihet och demokrati som det tagit svenska folket några hundra år att tillkämpa sig. En massinvandring av amerikanska bokstavstroende från bibelbältet skulle utgöra ett motsvarande hot. Politiska rörelser med rötter i den borgerliga och senare revolutioner är ideologiska motståndare till all religion.

 15. Erik Skogh
  2018-03-25 kl. 10:04

  Återkommande institutionaliserade böneutrop var det uttryck Ebba BT använde som argument mot böneutrop. Detta försökte Lars Adaktusson uttala utan att staka sig i SVT:s Opinion Live. Mantrat och att det var en, till skillnad från klockringning, uttrycklig kallelse till bön var hans enda argument. Få av oss förstår arabiska och att 3 minuters “arabisk sång” varje fredag engagerar så är ett villospår. Det är som när kommunaderna spillde tid på att riva Vendômekolonnen!

  PS. För övrigt anser jag att Myndigheten för stöd till trossamfund ska läggas ner. DS.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.