En omfattande europeisk studie av tankesmedjan ECFR i januari i år visar att endast 10 procent av européerna i tolv länder tror att Ukrainas armé kan besegra Ryssland, medan dubbelt så många räknar med en rysk seger.

Sverige tillsammans med Polen och Portugal tillhör de mest optimistiska om Ukrainas chanser att vinna kriget, 17 procent av svenskarna tror detta. Medan 19 procent tror på rysk seger. Däremot är det 37 procent av svenska folket som tror att kriget kommer att sluta i en kompromiss.

Att endast 17 procent av svenskarna tror på ukrainsk seger i kriget är intressant. Detta skall då ställas mot det närmast dagligen uttalade mantrat att Ryssland inte får segra.

Det visar att svenskarna är klokare än alla de militära experter som uttalat sig om kriget i våra stora medier. Det har inte varit någon hejd på optimismen om Ukrainas möjlighet att knäcka ryssarna. Vi har fått höra om den dåliga moralen bland ryska soldater, deras usla vapen och att de har slut på ammunition med mera. Det skrevs om hur Ryssland plundrade hushållsmaskiner på datachips till sin krigsindustri.

Sveriges svar på Bagdad Bob överstelöjtnant Joakim Paasikivi har närmast dagligen framträtt och haussat Ukrainas militära förmåga.

Det är också intressant att se att så många som 37 procent tror på en kompromiss. Det visar också på ett förnuft bland svenskarna i synen på kriget.

Svenskarnas låga tro på Ukrainas möjlighet att segra i kriget är ju ett medialt nederlag. Det har inte hjälpt med beredskapsjournalistiken att få fler att tro på ukrainsk seger. Vad skall media och det politiska etablissemanget göra när Ukrainas nederlag och därmed också Natos nederlag är ett faktum? Hur skall de bortförklara detta?


Föregående artikelÄNTLIGEN DEBATT OM SVENSK SÄKERHETSPOLITIK I RIKSDAGEN
Nästa artikelPål Jonsson vs Elsa Widding, KG Hammar m fl om DCA
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.