niinisto gullranda

”Ni svenskar hänger inte med er tid”. Dessa oförblommerade ord kommer, överraskande nog från Finlands president Sauli Niinistö. Det skedde på ett offentligt säkerhetspolitiskt möte på hans sommarställe Gullranda utanför Åbo.

De svenska deltagarna sades enligt finska Yle ha varit ”förbryllade” över att Niinistö inbjudit Putin senare i sommar. Hur detta formulerades kunde man höra 3.56 till 5.30 minuter in i SVT:s finska nyheter.

Karin Enströms undring framstår inte bara i formen som töntig, den tillhör också den typen av svenska ”pekpinnar” som lätt retar upp finländare. Niinistö verkar också ha blivit småförbannad, annars hade han kanske inte valt så nedsättande ord om Sverige.

Den finländske ambassadören René Nyberg drog egendomligt nog in Norge i sammanhanget:
– Norge och Finland, men inte Sverige, har en djup och komplicerad och viktig bilateral agenda med Ryssland.

Sedan koncentrerade hon sig på Finlands traditionella och realistiska linje:
– Att upprätthålla en dialog med Kreml har för Finland alltid varit viktigt och oersättligt. Det här är den finska linjen, den är välgrundad, inte bara historiskt och geografiskt men också substantiellt.

De svenska töntigheterna fortsatte:
– Jag kan förstå Finlands behov av dialog, det är rationellt, medgav den svenske ambassadören Mats Bergqvist. Men Putin vore inte välkommen i Stockholm.

Det var nu som Niinistö sade att Sverige inte riktigt hänger med i tiden:
– Till exempel USA för en aktivare dialog med Ryssland än vi utåt ser.

Han hänvisade också till att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker besökte det ekonomiska forumet i St Petersburg.

Min kommentarer:
Att Sverige ”inte riktigt hänger med” har visat sig tidigare när vi gick i spetsen för att förödmjuka Vitryssland. Det ledde till att landet sade upp de diplomatiska relationerna, vilket i sin tur fick till följd att Sverige inte hade ackrediterade diplomater på plats när Vitryssland för något år sedan av EU togs in från kylan.

Problemet med den svenska utrikespolitiken är att den är naivt och orealistiskt moralisk. Den går kanske hem i stugorna, men är livsfarlig utanför Sveriges gränser.

Tyvärr kan man inte bara skylla naiviteten på Margot Wallström och Socialdemokraterna. De borgerliga, även moderaterna, kör på samma moraliska spår. Jag oroas dessutom av att denna moraliska eller moralistiska syn har rötter i det svenska folkdjupet, i synnerhet bland många inom ”vänstern”.

Går det åt helvete så kan de svenska politikerna trösta sig med att de i demokratisk ordning hade stöd av folket…

Föregående artikelSverige anpassar sig till det nya Östeuropa
Nästa artikelBrexit?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.