Sverige hänger inte med

niinisto gullranda

“Ni svenskar hänger inte med er tid”. Dessa oförblommerade ord kommer, överraskande nog från Finlands president Sauli Niinistö. Det skedde på ett offentligt säkerhetspolitiskt möte på hans sommarställe Gullranda utanför Åbo.

De svenska deltagarna sades enligt finska Yle ha varit “förbryllade” över att Niinistö inbjudit Putin senare i sommar. Hur detta formulerades kunde man höra 3.56 till 5.30 minuter in i SVT:s finska nyheter.

Karin Enströms undring framstår inte bara i formen som töntig, den tillhör också den typen av svenska “pekpinnar” som lätt retar upp finländare. Niinistö verkar också ha blivit småförbannad, annars hade han kanske inte valt så nedsättande ord om Sverige.

Den finländske ambassadören René Nyberg drog egendomligt nog in Norge i sammanhanget:
– Norge och Finland, men inte Sverige, har en djup och komplicerad och viktig bilateral agenda med Ryssland.

Sedan koncentrerade hon sig på Finlands traditionella och realistiska linje:
– Att upprätthålla en dialog med Kreml har för Finland alltid varit viktigt och oersättligt. Det här är den finska linjen, den är välgrundad, inte bara historiskt och geografiskt men också substantiellt.

De svenska töntigheterna fortsatte:
– Jag kan förstå Finlands behov av dialog, det är rationellt, medgav den svenske ambassadören Mats Bergqvist. Men Putin vore inte välkommen i Stockholm.

Det var nu som Niinistö sade att Sverige inte riktigt hänger med i tiden:
– Till exempel USA för en aktivare dialog med Ryssland än vi utåt ser.

Han hänvisade också till att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker besökte det ekonomiska forumet i St Petersburg.

Min kommentarer:
Att Sverige “inte riktigt hänger med” har visat sig tidigare när vi gick i spetsen för att förödmjuka Vitryssland. Det ledde till att landet sade upp de diplomatiska relationerna, vilket i sin tur fick till följd att Sverige inte hade ackrediterade diplomater på plats när Vitryssland för något år sedan av EU togs in från kylan.

Problemet med den svenska utrikespolitiken är att den är naivt och orealistiskt moralisk. Den går kanske hem i stugorna, men är livsfarlig utanför Sveriges gränser.

Tyvärr kan man inte bara skylla naiviteten på Margot Wallström och Socialdemokraterna. De borgerliga, även moderaterna, kör på samma moraliska spår. Jag oroas dessutom av att denna moraliska eller moralistiska syn har rötter i det svenska folkdjupet, i synnerhet bland många inom “vänstern”.

Går det åt helvete så kan de svenska politikerna trösta sig med att de i demokratisk ordning hade stöd av folket…

  27 kommentarer for “Sverige hänger inte med

 1. Anders Persson
  2016-06-25 kl. 10:48

  Jan W!
  Av vad Lars Wiklund och jag skriver framgår inte att vi anser den svenska utrikespolitiken är moralistisk speciellt visavi Ryssland, utan generellt. Problemet med att dela in världen i “goda” och “onda” (i st f “bra” och “dåliga”) är att ehuru en “god” kraft inte behöver vara 100% “god”, så kan en “ond” kraft inte vara annat än 100% “ond” – förbli “ond”.

  Medan “bra” och “dåligt” relaterar till något relativt, t ex Sveriges aktuella behov, är de moralistiska “god” och “ond” absoluta och låser alla politiska möjligheter.

  Medan EU först klassade Vitryssland som “dålig”, när det hade nära relationer med Ryssland, kunde de sedan ompröva sin hållning och klassa det som “bra” när det distanserade sig från Ryssland.

  Sverige som ansåg Vitryssland som “ond” och såg de avbrutna diplomatiska förbindelserna som en moralisk seger, hade sedan svårt att “hänga med”.

 2. 2016-06-25 kl. 15:17

  Anders P!
  Däri håller jag alldeles med. Hela det offentliga samtalet i Sverige är stöpt i Hollywoods kategorier. Föreställningen att handlingar har konsekvenser tycks stendöd. Förmodligen på grund av konsumistkulturen – vi har sen femti år indoktrinerats i att vi inte behöver handlingar, det räcker att handla i butik.

 3. 2016-06-28 kl. 17:06

  Att svenska presstituerade journalister ägda av Wall Street och politiker beroende av god publicitet agerar som de gör är alls inget märkligt.

  Det är en konsekvens av den politik som förts i Sverige efter att individer med walkie-talkie i Norrmalmspolisen förmodligen utförde mordet på vår socialistiske statsminister, yttermera genomförde Novemberrevolutionen (film av Dan Josefsson), där Sverige sattes i skuld medvetet av nyliberalerna Kjell-Olof Feldt och Bengt Dennis, vilka på så vis förberedde Sverige för EU-medlemskapets fria handlande och vandlande med vår välfärd.

 4. Anders Persson
  2016-07-02 kl. 17:59

  I min ungdom fanns det en rysslandsexpert Sven Wallmark som satt i Härnösand och lyssnade på Radio Moskva och lusläste Pravda och Izvestija för att ur små detaljer och bestydelseförskjutningar avläsa de politiska konjunkturerna i Kreml.

  I fredagens Rapport 18.00 rapporterade Hasse Svens från Putins besök i Finland att “Sverige ifrågasatte” besöket, varpå följde snutten där Karin Enström framför sin kritik på Gullrandamötet.

  Omedelbart efter inslaget sköt dock nyhetsläsaren Ted Wigren in en rättelse. Ifrågasättandet hade inte kommit från “Sverige” utan från “moderaternas talesperson”.

  I 19.30 sändningen hade Rapport uppenbarligen kallat in Hasse Svens för att göra en ny intalning, ty nu berättade han att man ”från svenskt håll ifrågasatt” besöket.

  Hur ska detta tolkas vad gäller de politiska konjunkturerna på Rosenbad? Tyvärr gick Sven Wallmark bort 1988…

 5. Anders Persson
  2016-07-03 kl. 19:39

  ”Det har jag erfarit genom hela mitt yrkesliv, att man måste ha dialog och man måste prata med människor, särskilt om man vill att de ska förstå varför du tycker att de gör fel på det ena eller andra sättet. Det är en usel strategi att slänga igen dörren på folk och stå och skrika utanför att de ska ändra på sitt beteende. Det leder inte till någonting. Det leder inte till något bra för Sverige, och det leder inte till något bra för det land man vill påverka. Det är kanske de länderna som vi tycker har mest problem med demokrati, som vi ser det, som vi borde ha ännu mer dialog med.”

  EU- och handelsministern Ann Linde (S) i en längre intervju med SvD om – gissa – Saudiarabien!

 6. Erik Skogh
  2016-07-04 kl. 22:34

  Inom juridiken används ju begreppet proportionalitetsprincip. Många länder har begått (och begår) övergrepp mot folkrätten där “straffen är försumbara om ens några”. Saudiarabien i Jemen och Israel till exempel.

  Det finns ju uppenbarligen en tyst överenskommelse mellan västpolitiker åtminstone sedan G 20 i Australien att få Ryssland på knä. Krim är bara en provocerad förevändning. Det som förvånar är att så få journalister ser det orimliga i sanktionernas proportionalitet och vågar ifrågasätta! De drabbar ju även EU-länderna, t ex svenska mjölkbönder som Annie Lööf nämnde i P1.

  Polletten om att det handlar om något annat än Krim borde ju trilla ner hos någon med kurage nog gå djupare än mantrat “angrepp på Ukraina”.

 7. Anders Persson
  2016-07-05 kl. 8:26

  Vad som kanske förvånar är att USA, när det gäller Krim, inte fällt krokodiltårar över de tartarer som ursprungligen befolkade (halv)ön innan den införlivades i det tsarryska riket i slutet på 1700-talet. Men det var att förmoda att detta skulle leda till jämförelser med vad de amerikanska nybyggarna gjorde mot urbefolkningen i Nordamerika vid samma tid.

  En mer slående jämförelse är dock Hawaii – “Amerikas Krim”. Liksom Krim (Sevastopol) är ju Hawaii en mycket viktig amerikansk marinbas. En titt på historien https://sv.wikipedia.org/wiki/Hawaii visar att Hawaii, som självständig nation, ockuperades av USA 1893 efter en statskupp.

  Så låt oss tala tyst om krimtartarerna . . .

 8. Anders Persson
  2016-08-30 kl. 10:15

  Finlands president och statsminister har varit på Harpsund och talat med sina svenska kollegor. På svenska YLEs sida twittade förre
  utrikesministern Erkki Tuomioja (på finska i min översättning):

  “På Harpsund var Stefan Löfven idag värd för en krabbfest*) för att bland annat tala om säkerhetspolitiken i Finland och Sverige. När vi vet att kontakterna mellan grannländerna försiggår på alla nivåer kan talet att Sverige när som helst skulle kunna producera obehagliga överraskningar för oss, närmast ses som en del av några av våra pågående skrämselkampanjer.”

  Tuomioja avser omsvängningen i Sveriges attityd till EU i början på 90-talet, vilket skedde utan konsultationer med Finland. Nu är finnarna oroliga för att Sverige, hux flux, en dag går med i Nato.

  *) Jag misstänker att de åt kräftor.

 9. Anders Persson
  2016-10-31 kl. 21:25

  I förra veckan var Finlands förre, och ännu populäre president Tarja Halonen i Sotsji på en tillställning med Vladimir Putin. Detta rapporteras klart i finska medier som t ex Helsingin Sanomat länk och finska TV:n (Ta hjälp av Google för att få en 75% översättning till engelska).

  I svenska tidningar har jag inte sett en rad om det. Man undrar varför? Vore det inte på plats att man i vanlig still allvarligt förmanade ännu en av dessa finnar som inte kan hålla sig borta från Putin.

  Men mer remarkabelt är att varken svenskspråkiga Hufvudstadsbladet eller “Svenska Yle” har en rad om Halonen och Putins träff. Omfattas dessa icke-svenska medier också av den i Sverige i hemlighet inrättade “Informationsstyrelsen” och får också de små grå lappar där det står vad man bör och inte bör skriva?

 10. Anders Persson
  2016-11-05 kl. 9:27

  Vad var det jag sade? Sverige hänger inte med!
  Lite mer sardonikst uttrycker sig uppsalaprofesosrn Svante Hedlund i GP:

  “Det absolut sämsta måste vara den linje som förknippats med Carl Bildt (M) och Margot Wallström (S), ett högljutt politiskt orerande och fördömande, kopplat till en total avsaknad av egen militär förmåga. Det kan faktiskt drivas till en punkt där Putin i rent vredesmod beordrar ett angrepp mot Gotland, för att få tyst på svenskarna.”

  Om jag känner Putin och Lavrov rätt så kommer deras taktik mot Sverige snarare att vara tystnaden för att för alla övriga få oss att framstå som löjliga.

 11. Anders Persson
  2017-04-07 kl. 8:35

  Det verkar ha undgått de svenska medierna att Kinas president Xi Jinping på sin väg till USA gjorde en mellanlandning i Finland för att träffa president Sauli Niinistö, Se 3 1/2 minut in i Uutiset i onsdags.

 12. Anders Persson
  2017-08-29 kl. 21:43

  Dagens “Uutiset” dvs SVT:s finskspråkiga nyheter med SVENSK textning – hade tre intressanta nyheter:

  1. Utförligt och mycket intressant reportage om Niinistös besök hos Trump i Vita Huset. Den senare sade sig vilja ha bra relationer med Ryssland.

  2. En svensk muslim beskrevs som hjälte sedan han, på tillfälligt besök i Åbo, hjälpt attentatsoffer och själv blivit knivstucken

  3. Reportage om journalist som är på jakt efter ryska “troll” och andra fulingar från öst som sprider information som inte är sanningsenlig och därmed kan påverka svenska valet nästa år!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.