Sverige inbjuds att medverka i folkrättsbrott

Redaktionen för sajten alliansfriheten.se skriver idag en mycket viktig text under rubriken "En dålig koalition" med anledning av nyheten att USA begärt stöd av svensk militär i Syrien. Detta är lindrigt talat häpnadsväckande. Att frågan inte omedelbart avvisas och att svenska politiker inte verkar inse vad man här är på väg att ge sig in i. Hela texten återges nedan. Här måste nu folkrättsexperter tala klarspråk! Om detta kan man inte vara oenig.

USA begär att Sverige skall bidra till att säkra tidigare IS-kontrollerade områden i Syrien. Områdena skall ”stabiliseras och minröjas”.

Har USA någon rätt att kräva att Sverige medverkar i Syrien?

Sverige deltar militärt i Irak genom vår medverkan i koalitionen Inherent Resolve som leds av USA. Svenska regeringen menar att den insatsen är folkrättsligt grundad genom inbjudan från Iraks regering. Men vad gäller för insatser i Syrien – finns där någon liknande inbjudan från Syriens regering till den USA-ledda koalitionen? Nej, det finns ingen inbjudan. Istället har den syriska regeringen fördömt USA-koalitionens insatser i Syrien som kränkning av landets suveränitet.

Svenska regeringen vill inte låtsas om att Sverige medverkar i en koalition som begår folkrättsbrott och vill inte tala om att koalitionen på eget bevåg krigar även i Syrien.  För svenska folket ges bilden av en närmast fredsbevarande insats i Irak som saknar kopplingar till USA:s krig i regionen.

Inför sina militära partners i koalitionen är regeringen mer öppen. På koalitionens hemsida citeras utrikesminister Margot Wallström den 16 mars 2016:

Sweden’s commitment to the Global Coalition is broad and long-term. With other Coalition partners we aim to pursue a path to long-term stability in Iraq and Syria through a multifaceted contribution including extensive political, military and development support.

Koalitionen har en talande slogan som sammanfattar det gemensamma syftet med operationerna: One Mission, Many Nations.

För Sverige innebär ett fortsatt deltagande i koalitionen att vi undergräver trovärdigheten både till alliansfriheten och för folkrätten. Risken är nu uppenbar att Sverige också dras in i Syrienkonflikten.

Vi har på den här sajten (alliansfriheten.se KL) tidigare behandlat Sveriges medverkan i koalitionen och faran med att följa försvarsminister Peter Hultqvists deklaration att “vi skall vara en trovärdig, lyhörd och aktiv del av koalitionen” vidare in i en potentiell stormaktskonflikt i Syrien.

Det är hög tid att Sverige nu drar sig ur den USA-ledda koalitionen. Sverige kan fortsätta ge humanitärt bidrag till de krigsdrabbade staterna i regionen men det gör vi bäst som alliansfria och inte som en part i en militärkoalition.

Redaktionen (alliansfriheten.se)

... är läst 332 gånger!

  3 kommentarer for “Sverige inbjuds att medverka i folkrättsbrott

 1. Bengt Svensson skriver:

  Hultquist sa “lyhörd” men menade “lydig”.

 2. Bengt Svensson skriver:

  Roland S!
  Evakuering till Mars är precis vad en del amerikanska miljardärer satsar på med Elon Musk i spetsen. Peter Thiel och andra har köpt upp land och fastigheter på Nya Zeeland som apokalypsförsäkring.

 3. Hans Andersson skriver:

  Kan bara instämma i vad övriga redan skrivit. USA försöker att ytterligare dra in vårt land i denna amerikanska dyngan. Fortfarande inte ett ord om påskriften av kärnvapenförbudet. Nu detta.
  Frågan om militärt folkrättsvidrigt deltagande och att man bad om att få fundera på saken och inte sa blankt nej omedelbart är i sig oroande.

  Frågan är om Sverige kan säga nej. USA kan använda sig av den brittiska JET-styrkan som bara tar uppdrag av Nato och FN.

  Svensk regering har ingen som helst befogenhet att lägga sig i var, när och hur den svenska JET styrkan agerar. BEFÄLSORDNINGEN INOM NATO BESTÄMMER VILKA UPPDRAG SOM GENOMFÖRS!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.