Det är inte ofta det händer verkligt viktiga saker i svensk inrikespolitik. Men de borgerliga partiernas uppgörelse om kärnkraften (energipolitiken) är viktig. En 30 år lång politisk förstoppning har löst upp sig. Socialdemokraterna trodde uppenbarligen inte att de borgerliga skulle lyckas komma överens. Nu försvann det trumfkortet. Socialdemokraternas beroende av de två mest kärnkraftsfientliga partierna är förödande. Det tvingar socialdemokraterna ännu längre ut i något man kan kalla det orealistiska alternativenergiträsket.

En längre tid har centern internt arbetat med en kursändring. Nu har man kommit ända fram till detta första steg. Fler kommer. Men det här räcker fram till valet och några år därefter. Forskning om kärnkraftens utveckling kan nu komma igång igen, vilket är mycket betydelsefullt. SCA-chefen vet vad han talar om när han säger att det på sikt säkert kommer fler beslut i kärnkraftvänlig riktning.

Överenskommelsen är förstås viktigt för Sverige som industrination. Men den är också viktigt för den svenska demokratin. Centern visar att man kan ta sig ur en prestigelåsning som varit en demokratins dumstrut. Likt strutsar har ledande politiker en hel generation kunnat stoppa huvudet i sanden och till exempel hävda att kärnkraftsavfallet är ett större problem än koldioxidutsläppen (den globala uppvärmningen – ökad fossilbränsleförbränning), att det är bättre att öka till exempel rysk kärnkraft än svensk, att så kallade alternativa energikällor inom rimlig tid kan ersätta fossila bränslen och kärnkraft.Endast på mycket lång sikt kan alternativ till kärnkraft tänkas vara möjligt, med ännu okänd teknik. Men då ska man förstås satsa på den, för visst vore det bra om man kunde minska mängden kärnkraftsavfall. Kanske kan nu äntligen den ideologiskt – ja närmast religiöst laddade energifrågan avdramatiseras och bli en riktig miljöfråga, som primärt styrs av teknisk och vetenskaplig utveckling på alla nivåer från komposteringsteknik till fusionskraft.

Alliansens viktiga överenskommelse om kärnkraften är ett allvarligt hot socialdemokraterna i valet. Man kan tycka att dom får skylla sig själva. Men det ökar risken för att Sverige på många andra områden drabbas av en folkfientlig politik. Hur blir det med Nato, försvaret, skolan, vården, arbetsrätten, integrationen …?

______

Tillägg 2013-07-15 (vid överföringen hit från gamla bloggen)

Sedan 2006 har mycket hänt i denna fråga. Dels har ett tekniskt genombrott kommit på solcellsområdet som gjort solceller mycket billigare och effektivare. Dels har olyckan i Fukushima inträffat efter en tsunami orsakad av en jordbävning i havet utanför Japan. Framför allt dessa två händelser har fått mig att tänka om. Jag ser nu en avveckling av den gamla storskaliga kärnkraften (som dominerar i den industrialiserade världen) som både nödvändig och fullt möjlig.

Föregående artikelDen automatiska skolan
Nästa artikelTrivsel anses viktigare än kunskaper
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.