En märkligt medial undanskymdhet är den minst sagt välmeriterade folkrättsexpertens, ambassadörens mm Bo Theutenbergs nyutgivna Dagbok från UD i fem tjocka band. Han kartlägger där bland annat händelseförloppet runt Sveriges/Bofors/Palmes vapenaffärer runt om i världen – i hetluften mellan Sovjetunionen och Förenta staterna på 80-talet.

Theutenberg arbetade nära Palme och hade en god relation med honom. Men han blev aldrig klok på vilken sida av Palme som var den övervägande, USA-vännen eller vänster-/tredjevärlden-vännen. Palme spelade uppenbarligen ett dubbelspel. Men Palme var alltid noga med att uppehålla goda och nära kontakter med USA:s säkerhetsapparat.

Intervjun i SwebbTV som görs av Mikael Wilgert är mycket ingående och är ett uppföljningsprogram till ett tidigare med svensken Arnold Sundqvist, som jobbat för USA:s exportkontrollmyndighet och som nu berättat en smått fantastisk historia om svensk vapensmuggling under Olof Palmes tid.

Det faktum att Bo Theutenberg givit ut dessa dagböcker från sin tid på UD är på alla vis en intressant händelse. Den berör bland annat stora nationella trauman såsom Boforsaffären, andra vapenaffärer och inte minst Palmemordet. Bo Theutenberg är inte vilken liten statstjänseman som helst. Han tjänade Sverige i nyckelpositioner under ett kvarts sekel (1975-ca 2000) mycket nära den svenska regeringen. Nu berättar han vad han var med om och lyfter fram rent omskakande förhållanden.

Men på Wikipedia läser vi att han efter sin statstjänstemannakarriär inledde en gemenskap med den katolska Malteserorden, vilket säkerligen ligger honom i fatet idag. Gissar att detta räcker i etablerade mediekretsar för att gå betrakta honom som irrelevant. Så blir det SwebbTV som får lyfta fram materialet.

Ändå förvånar det mig att ingen journalist satt sig in i detta stora och sensationella material. Det rör i allra högsta grad vår syn på efterkrigstidens socialdemokrati, Olof Palme och hur vi ska se på oss själva som goda svenska världsmedborgare under efterkrigstiden.

Se alltså intervjun med Bo Theutenberg på SwebbTV

Föregående artikelNy svensk kurdpolitik nu klar
Nästa artikelDet ”önskade kriget” och det verkliga kriget, två helt skilda saker
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

  1. Jag såg programmet ganska pinsamt Theutenberg var stundtals inte närvarande. Annars intressanta iakttagelser med böckernas innehåll. Men programmet blev en flopp med en närmast förvirrad fd diplomat.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.