Sveriges utbildningsminister Anna Ekström har sagt att religiösa skolor ”inte är bra för samhället” och att stoppa dem är nödvändigt för integration.

Den svenska regeringen avser att stoppa framtida etablering av privata friskolor som ett sätt att markera att Sverige är en sekulär stat.

Som ett resultat av en överenskommelse mellan den styrande rödgröna koalitionen och dess underordnade stödpartier, Centern och Liberalerna, så är nu en undersökning av religiösa inslag i utbildningssystemet på gång. Uppdraget till den specielle utredaren, Lars Arrhenius, är att lägga fram ett förslag om totalt stopp för nyetablering av grund- och gymnasieskolor som har religiösa inslag.

”De senaste åren har vi sett exempel på skolor som i religionens namn separerar flickor och pojkar, knappt undervisar om sex- och samlevnad och jämställer evolutionen med religiösa skapelsemyter. Det är fullkomligt oacceptabelt. Nu tar regeringen de första stegen mot att stoppa nya religiösa friskolor”,

… säger utbildningsminister Anna Ekström i ett uttalande.

Enligt henne så kommer möjligheten att starta friskolor med konfessionell inriktning förmodligen att till slut tas bort. Befintliga religiösa skolor skall få finnas kvar men kan komma att få revidera sina regler.

”I den svenska skolan ska varje elev vara fri att forma sin egen uppfattning och framtid. Inte ett enda barn ska tvingas delta i konfessionella inslag eller nekas undervisning om exempelvis evolutionsläran eller sex- och samlevnad. Det är en fråga om att försvara själva grunden för skolan – att fokus ska vara på kunskap och bildning, inte religiös fostran.”

… förklarade Anna Ekström.

I en intervju med den kristna tidningen Dagen, så framförde Ekström att religiösa friskolor ”inte är bra för samhället” och att stoppa dem är en fråga om integration.

Det kommer emellertid att bli ett viktigt undantag. Judiska skolor skall undantas från förbudet, försäkrade den socialdemokratiske civilministern Ardalan Shekarabi efter kritik från judiska centralrådet.

”Det finns speciella regler för de minoriteter som vi ha i Sverige. Den judiska minoriteten är lagligt skydda och det innebör att den kan fortsätta med speciell träning”

… citerades Shekarabi i Aftonbladet.

Krönikören Ivar Arpi noterade att i stort sett alla argument som ställs mot konfessionella skolor riktas mot muslimska skolor och inte kristna eller judiska.

”Om alla vet vilka skolor som anses hindra integrationen av invandrare, varför inte säga det rent ut? Hur vore det med lite ärlighet?”

… skrev Arpi i sin kolumn i Svenska Dagbladet och som hade rubriken ”Kristna skolor straffas utan anledning”.

Skolrapporten måste vara klar senast den 19:e december 2019.

För närvarande har Sverige cirka 70 skolor som hävdar att de har åtminstone en del konfessionellt innehåll, för det mesta kristet eller muslimskt.

År 2017 fann en forskningsrapport att 59,9 procent av svenskarna räknade sig som kristna med 48,7 procent tillhörande svenska kyrkan, och av resten var de flesta utan medlemskap i någon församling. Antalet muslimer har uppskattats till över 8 procent av Sveriges befolkning på 10 miljoner.

Som kontrast till detta är judarna i diasporan (förskingringen ö.a.) bara 20.000. Av dessa är ungefär 7.000 medlemmar i någon församling.


Översättning till svenska: Bertil Carlman

Föregående artikelOhlsson och Uddén ekar lydigt om Syrien
Nästa artikelStalin i Stockholm (6) – Grabben från landet

5 KOMMENTARER

 1. Verka vara från Fria Tider – ihopsatt av texter från Aftonbladet och Dagen, båda nya och gamla. Direktiven till utredare gäller nya, ej redan existerande religiösa friskolor. Tyvärr. Skolan bör ej vara konfessionella eller vinstdrivna.

  https://www.friatider.se/s-ska-regeringen-f-rbjuda-religi-sa-friskolor-f-rutom-judiska

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/p64ezR/s-vill-forbjuda-religiosa-friskolor

  https://www.dagen.se/nyheter/anna-ekstrom-s-religiosa-friskolor-ar-inte-bra-for-samhallet-1.1533159?paywall=true

 2. Måste säga att jag imponeras av hur morgonpigga, och webbflinka mina läsare är. Vinnare och föremål för ett extra vänligt leende blir Mike Powers. Heders!


  ”Svensson, K1, vänligt leende i aftonsolens sken. mellan 1949 och 1950”. [Bilden hämtad från Sveriges militärhistoriska arv (Arkiv över svensk kulturell allmänning
  länk >>)]

  Anders Persson var visserligen några minuter före Powers, men levererade ingen länk.

 3. När en individ eller organisation har ett besvärligt politiskt problem finns det ett välkänt sätt att hantera detta: skifta fokus, prata inte om problemet, prata om något annat istället. Förslaget på förbud av etablering av nya religiösa friskolor, läs profitskolor, är ett utmärkt exempel på detta. Till att börja med godkänner förslaget redan existerande skolor som drivs på religiös grund. Men huvudproblemet trollas bort; det förutsätts att det skall vara tillåtet med friskolor, profitskolor.

  Ett annat exempel i tiden är Margot Wallströms konferens om kärnvapenförbud när uppgiften borde vara att ratificera FN:s förbud mot kärnvapen. Även på denna blogg finns det ”elefanter i rummet”.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.