Svensk kortdokumentär från 2020

På en restaurang i Stockholm ska en grupp unga svenskar samlas för att heja på Donald Trump i valet om vem som ska bli USA:s nästa president. Vad är det för egenskaper och åsikter som lockar? Möt Julian och Emmie som tycker att konservatismen är det nya punk och att Trump är en viktig inspirationskälla.

SVT-dokumentär om konservatismen på frammarsch bland ungdomen.

Föregående artikelJan Myrdal och Bilden som Vapen
Nästa artikelGLOBAL TIMES: SVERIGE SKA SLUTA UTESLUTA KINESKISK TEKNIK MED ”SÄKERHET” SOM ARGUMENT

3 KOMMENTARER

 1. Med reservation för att jag bara lyssnat ca 5 minuter så undrar jag vad Knut L tänkt att denna video ska ge? Jag minns Konservativ Skolungdom från gymnasietiden och känner igen snacket. Jag är absolut emot snacket att Biden är bättre, troligen inte ens inrikespolitiskt och definitivt inte utrikes. Grabben är ju från Östermalm vilket förklarar en del (men inte allt).

  Mer intressant vore att undersöka varför SD gått fram inom arbetarklassen i Sverige. De 2 medverkande skulle jag vilja fråga om vad de menar med nationalism och svenskt Natomedlemskap, om svenskt deltagande i USA/Natos krig i Afghanistan, Irak. Detta för att få fram om de verkligen vill svenska folkets bästa.

 2. Ulf N!
  Svaret är diskussion.

  Det som i gängse mening anses vara ”vänster”; feminism, obegränsad invandring, hbtq-frågor, BLM, identitetspolitik… vänder man sig som ”konservativ” emot. Att mycket av detta inte har särskilt mycket med vänster att göra har de ingen pejling på. Det enda som är vänster som de nämnde är skatterna, som de vill sänka. Inte ett ord om EU, globalisering eller marknadisering av välfärden. Men detta fångar fina ungdomar från Östermalm, som smälter samman med SD. Problemet är att de har rätt i mycket av sin kritik av ”vänstern”.

 3. Intressant kortdokumentär, Knut L. De här ungdomarna från ”Öfre slummen” som man sade på 30/40-talen är ungefär lika välformulerade som vi i FNL-grupperna och/eller FiB/K var för sådär ett halvsekel sedan. Fast från andra sidan såklart. De ser sig som en del av en växande radikalkonservativ rörelse vilken med tiden ska dominera svensk offentlighet och politik. Särskilt Julian ser jag som en möjlig framtida makthavare. Han tjänar nu sina sporrar som politisk sekreterare hos SD. Inte helt olikt Carl Bildt eller Anders Borg som inledde sina karriärer på liknande positioner hos Moderaterna. Eller för den delen Olof Palme och Ingvar Carlsson som var talskrivare och idésprutor under Tage Erlander när det begav sig på 50-talet.

  Nu tycks mig självförtroendet hos de unga nykonservativa vara åtskilligt större än i kretsarna runt SAP. Reformisterna och Katalys möjligen undantagna, de är i tysthet tolererade, dock utan reellt inflytande i moderpartiet. Detta i motsats till de radikalkonservativa som efterhand påverkar och tar plats i SD, KD och MUF. Något som kommer att sätta avtryck i svensk politik, vare sig vi vill det eller inte.

  När jag besökte Myrdal förra sommaren resonerade vi samman med Sture Källberg en hel del kring denna ”negativa möjlighet”. Mycket oroande och farlig. Och ja, deras kritik mot vår numera felfokuserade ”vänster” har tyvärr en hel del för sig, vilket vi även diskuterade.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.