Swebb-TV, Mikael Willgert och Lars Bern

Mikael Wilgert och Lars Bern ofta tillsammans på Swebb-TV – håller alltid med varandra.

SR-programmet Medierna gjorde i veckan en intervju med Mikael Willgert, som är Swebb-TV:s ansikte utåt. Programmet var förstås proffsigt klippt och framställde enligt gängse dramaturgi Willgert och Swebb-TV som konspirationsfixerade och som kolportörer av nationalism, rasism och annat skumt.

Detta retade upp Willgerts främste vapendragare Lars Bern till den grad att denne skrev en lång upprörd artikel på sin blogg antropocene där han för ovanlighetens skull helt verkade tappa fattningen. Rubriken var ”Åsiktsdikaturen visar sitt fula tryne” och illustrerades med en stor bild på Robert Aschberg. Vad han hade med saken att göra framgick inte, annat än att han är Publicistklubbens ordförande.

Jag har sett några intervjuer i Swebb-TV, bland annat den mycket omtalade med före detta Scaniachefen Leif Östling, men är inte imponerad. Willgert, som har en mjuk och sympatisk framtoning, är alltid överens med sina intervjupersoner. Andra kommer aldrig i fråga (de vill inte ställa upp). Hans metod är att få intervjupersonen att säga vad Willgert tänkt att personen ska säga. Så är det förresten i många av dessa alternativa mediekanaler. Dock en intervju med klimatpolitikkritikern Elsa Widding för cirka ett år sedan var intressant och givande.

Man kan förstås göra program och intervjuer med personer man vill lyfta fram som stöd för sin egen politiska agenda, men det blir till slut ointressant när alla alltid håller med varandra i rutan och bara kastar skit på de som inte kan komma till tals.

“Main Stream Media”
Även jag kritiserar dominerande svenska medier för enögdhet och flockmentalitet. Men det är inte entydigt. Och när det gäller Swebb-TV styrs de faktiskt själva helt av det de kallar för ”main stream media” (MSM) (ett begrepp jag konsekvent undviker). Om “MSM” framför en sak intar man reflexmässigt motsatt uppfattning.

Jag gjorde en intervju här på bloggen med Stefan Torssell som tidigare intervjuats i Swebb-TV. Efter det blev jag uppringd av Willgerts sekreterare som inbjöd mig till intervju. Jag tror jag förstod galoppen, jag skulle sitta med Willgert i studion och bekräfta hans färdigtuggade version om att även “vänstermänniskor” (som jag) har samma kritik mot “MSM” som han. Men så är det inte. Skillnaden är stor. Jag tackade nej.

Lars Bern, som är en välmeriterad och i allmänhet välformulerad herre i min ålder och har i sina bästa stunder mycket förnuftigt att framföra om medierna, den globaliserade ekonomin, om EU:s och västvärldens förödande inverkan på våra liv och på våra länders självbestämmande, självförsörjning m m. Han är så kallad antiglobalist och välkomnar därför de nya nationalistiska politiska partierna (SD och AfS) som motvikter mot ett förstockat etablissemang inklusive “MSM”. Så långt kan jag förstå hans resonemang och ofta hålla med.

Big Pharma
Men, han har en annan mer mystisk sida (som även är genomgående i Swebb-TV), som blir mycket framträdande nu i Coronatider. Det gäller frågan om det medicinindustriella komplexet – Big Pharma. All sjukvårdspersonal i svensk offentlig vård, vårdutbildning och forskning som ingår i den så kallade “skolmedicinen” ser han som offer för Big Pharma. Därför går han nu upp i falsett om att allt är fel med regeringens strategi i kampen mot pandemin. Det är helt ovettigt.

Han säger i ovan nämnda artikel till exempel att ”det är ett medvetet val från våra politiker” att skriva lagar så ”att de Covid-19 sjuka gamla får morfin i stället för syrgas på våra äldreboenden – något som mest liknar aktiv dödshjälp”. Han beskyller också “politikerna” för att medvetet svälta åldringar och ”flytta dessa sköra åldringar från det ena förvaret till det andra, det för att ge plats åt de hundratusentals ekonomiska migranter som politikerna tagit in i landet”.

Detta är förstås rena tokerier. Jo, det finns riktiga konspirationer, men i det här fallet ser Lars Bern mest spöken. Och han sprider oro och skräck i Coronakrisen, vilket är minst sagt ansvarslöst. Tror faktiskt att många av hans läsare inser det.

Jag har tidigare skrivit om att Swebb-TV utsatts för nedstängningsförsök och försvarat deras rätt att framföra sina åsikter i ett obalanserat och mediestöddopat medieklimat. Jag kräver inte att man ska stänga ner deras kanal. Tvärtom. Vad jag nu gör är att kritisera dem för vad jag anser vara grova överdrifter.

Så åter till illustrationen med Robert Aschberg. Hur kom Lars Bern på idén att helt omotiverat lyfta fram honom som ”Åsiktsdikaturens fula tryne”? Jag ska inte spekulera. Att lyfta fram en person på det viset är gravt oetiskt. Även alternativmedier måste avstå från tasksparkar och försöka hålla sig till sak.

  4 kommentarer for “Swebb-TV, Mikael Willgert och Lars Bern

 1. Bert Hoflund skriver:

  Bern syftar väl på att Aschberg i sitt Trolljägarprogram i TV3 ägnat sig åt Joakim Lamotte.

 2. Jan Arvid Götesson skriver:

  Knut L!
  Jag har skrivit att jag inte läser Lars Bs texter; stickprov visar att tokigheterna hos LB är så många och svårartade att det inte vore god användning av tid att leta efter guldkorn hos LB.

  Men även LB skall ha rättvisa. Kopplingen mellan å ena sidan politikers medvetna val och lagstiftning och dödshjälpsliknande morfindoser å andra sidan blev för stark i KLs referat av LB.

  LB skrev att ”det står klart att våra gamla har hamnat i välfärdens strykklass”, och att placeringen i strykklass ”är ett medvetet val från våra politiker” som ”märks inte bara i resursfördelningen utan också i hur lagarna är skrivna”. Åldringars placering i strykklass är enligt LB ”en skandal som SR inte vill röra vid och som är i klass med det som också sker nu, att de Covid-19 sjuka gamla får morfin i stället för syrgas på våra äldreboenden – något som mest liknar aktiv dödshjälp”.

  Jag menar att LB i den passusen inte var så ovettig och tokig som KLs referat (av misstag) gav intryck av att han var.

 3. […] “granskande” journalistik i SR:s Medierna har triggat Lindelöf.nu att vandra i samma  spår. Medierna presterar ingen saklig granskning av Swebbtv utan en vänsterideologisk sågning för det […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.