Staty av Nelson Mandela i Kapstaden (Foto: K Lindelöf)

Artikeln kommer från författarens Medium Sitem och har även publicerats på Consortium News 2024–01–05. Den är skriven av John Wight, redaktör för GAZA Weeps som skriver om politik, kultur, sport och mycket annat. Översättning till svenska av Henrik Linde.


Pretoria utmanar den israeliska regeringens anspråk på oskuld. Denna regering har alltför länge tillåtits agera ostraffat mot de sedan länge lidande palestinierna.

Den samlade västvärlden kommer för alltid att stå vanärad och avslöjad på grund av sitt blinda stöd till Israels folkmordsslakt av palestinska civila i Gaza sedan den 7:e oktober.

Vad som går för sig för regeringarna i Washington, Berlin, Paris, London med flera har under de senaste månaderna tvingat oss alla att bevittna barnamord och avskyvärda krigsbrott utan slut. Dessa brott har inte begåtts i självförsvar, utan snarare motiverats av etnisk nationalism, bosättarkolonialism och vit överhöghet.

Israels möjlighet att agera med straffrihet är ett resultat av det martyrskap de har för upprättandet av nationalhemmet för det judiska folket efter att Hitlers beslut att utrota dem – det europeiska folkmordet på judar, århundradets högst rankade brott.

Den tragiska aspekten av denna fruktansvärda episod i ”Europeisk historia” är det cyniska sätt på vilket den sionistiska rörelsen manipulerat den för att nå sin målsättning. Rotad i etnisk rensning av ett folk som anses befinna sig på en lägre nivå på en kulturtrappa.

Mantrat ”aldrig mer” har allt sedan dess använts som ett svärd mot ett folk och en region helt oskyldigt till försöket att avlägsna den europeiska judendomen från kartan. I stället för ett skydd som skulle säkerställa att ett folkmord aldrig skall utföras igen, mot något folk, någonstans och någonsin.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa 2019. (Wikimedia Commons)

Detta leder oss fram till det ganska fantastiska ställningstagandet av den nuvarande regeringen i republiken Sydafrika att få till stånd ett legalt ingripande mot staten Israel vid den Internationella domstolen i Haag. Genom Folkmordskonventionen som blev internationell lag vid bildandet av Förenta nationerna år 1948.

Israel har helt förutsägbart reagerat mot vad det anser vara en dumdristighet av varje regering, som vågar anklaga dem för folkmord. Anklagelse om ”blodförtal” har rests mot Pretoria. Med andra ord antijudisk rasism, tillsammans med en litania av grundlöst förtal.

Här uppmanas vi igen att hålla fast vid en återgivning av förintelsen som menar att det våld som släpps lös av staten Israel görs i namn av de döda i Auschwits och därigenom blir helgat med straffrihetens gloria.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahus brakade rätt in i denna myt med en fräck och avkylande biblisk uppmaning som han lade in i ett tal till sitt folk vid starten av Israels militära operation mot Gaza i oktober. Nämligen:

”Kom ihåg vad Amalek gjorde mot dig på vägen, när I drogen ut ur Egypten.” (Femte Mosebok 25:17).

Genom denna särskilda föreskrift i Gamla testamentet sanktionerar Gud utrotningen av den forntida stammen Amalek genom hans utvalda folk judarna när de kommer från fångenskapen i Egypten.

Att Netanyahu – ledaren för en stat under det 21:a århundradet – ser det som lämpligt att ta med denna uppmaning i ett tal vid starten av Israels markinvasion utgör ett de facto fall av folkmordsuppsåt, eller hur?

Förhandlingarna i Haag en milstolpe

Bland annat bildar detta uttalande underlag för förfarandena inför Internationella domstolen i Haag, som beräknas äga rum den 11:e och 12:e januari.

Interiör från Fredspalatset i Haag, Nederländerna, säte för Internationella domstolen, FN:s rättskipande organ 2011 (UN Photo/Andrea Brizzi)

Det svarta Sydafrika har länge stött Palestinas kamp. Berömt är, vad dess mest lysande son Nelson Mandela en gång deklarerade, efter ett tal år 1997, som markerade det årets Internationella dag av solidaritet med det palestinska folket: ”Men vi vet alltför väl att vår frihet ännu inte är total utan palestiniernas frihet”.

Observera bara ett enkelt omkväde som ”det krävs en för att känna en annan”. Sydafrika efter apartheidtiden har aldrig tvivlat på att Israel är en apartheidstat. I detta ställningstagande har de nu förenats med Human Rights Watch, Amnesty International och alla människor med samvete och medvetande världen runt.

Att post-apartheid-Sydafrika med detta rättsfall nu anklagar Israel för att vara en rasistisk stat bryter ny mark. På nytt – på en moralisk och historisk nivå – utmanar Sydafrika staten Israels anspråk på den oskuldfullhet som alltför länge har tillåtit landet att agera med straffrihet mot de sedan länge lidande palestinierna.

Det tål att betonas att Hamas i detta avseende snarare är ett symptom än en orsak. Hamas är produkten av strukturellt förtryck, apartheid, etnisk rensning och de oräkneliga 7:e oktober som palestinierna genomlidit sedan 1948. Det utgör inte orsaken.

Enligt en självklar analys så gäller internationell lag överallt, eller så gäller den ingenstans. Genom att lägga fram detta åtal mot staten Israel har republiken Sydafrika stått rakryggad. Dit de går kommer andra förhoppningsvis nu att följa efter. (Turkiet och Malaysia har uttryckt stöd för Sydafrikas folkmordsrättegång mot Israel.)

John Wight

Föregående artikelJEFFREY SACHS OM KRIG MELLAN RYSSLAND OCH VÄST
Nästa artikelAtt hamna i fel allians

2 KOMMENTARER

  1. ”Berömt är, vad dess mest lysande son Nelson Mandela en gång deklarerade, efter ett tal år 1997, som markerade det årets Internationella dag av solidaritet med det palestinska folket: ’Men vi vet alltför väl att vår frihet ännu inte är total utan palestiniernas frihet’”.

    All jordens frihetslängtande och tänkande befolkning förstår detta. Därför är det illa när en kommentator på annan plats på lindelof.nu skriver ”Sedan blev jag sur för att Flamman hyllade Nelson Mandela. Jag förstår varför västvärldens etablissemang hyllar Mandela. Han svek ju sina vallöften efter att ANC kommit till makten.” När någon skriver ”Jag blev sur för att….” visar denne upp att hen ännu inte är vuxen. Hen visar också att hen inte förstått liknelsen med grandet och bjälken eller citatet ”Den som är utan skuld kaste första stenen.”

    Nelson Mandela satt i fängelse på Robben Island i 18 år. Han anlände till ön den 12 juni 1964 och frigavs den 11 februari 1990. Under sin tid i fängelse tvingades han utföra hårt arbete i ett kalkstensbrott. När jag var på Robben Island 2010 berättade guiden där att Mandela efter alla år i kalkstensbrottet blev överkänslig för ljus.

    Nelson Mandela är inte bara för Sydafrika, utan för hela Afrika, samma som Thomas Sankara nu är för Burkina Faso, Kwame Nkrumah är för Ghana och så vidare. I vems intresse ligger det att försöka förminska deras storhet?

  2. Gigantisk Palestinademonstration i Köpenhamn i söndags. 50.000 deltagare, det måste varit en av nordens största demonstrationer. Inte ett ord i DN, GP eller Aftonbladet. Inte heller på SVT vad jag kan se.

    MSM försöker lura skjortan av svenska folket. Dags att bojkotta fulmedia totalt.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.