birgitta-hambraeus
Birgitta Hambraeus, riksdagsman för Centerpartiet i 27 år fram till 1998, numera partipolitiskt obunden. Hon är mycket engagerad i energi-, miljö- och fredsfrågor.

Finns det något mer angeläget än fred i Syrien? Kan något vara värre än bombningen av Aleppo med tusentals civila instängda, utan mat eller vatten?

Jo! Alla tycker inte så. Fred i Syrien bekymrar Svenska Dagbladet den 14 november. Under ett stort foto av Donald Trump står rubriken: ”Grusat hopp om demokrati i Syrien”.

Om USA slutade stödja rebellgrupper i Syrien skulle det bli fred och den socialistiska regimen med Bashar al-Assad segra. Jo, kanske det, men skulle det bli demokrati om rebellerna vann inbördeskriget? Det tror inte det ansedda amerikanska magasinet Time. Hundratals grupper strider inbördes, stödda av olika länder och ingen har styrka att styra landet. FN:s säkerhetsråd har lamslagits. USA har inlagt veto om inte Bashar al-Assad avgår och Ryssland och Kina har lagt veto om han inte får sitta kvar.

Med ny regim i USA kan kanske stormakterna enas så att det blir fred och FN får äntligen ta över och hjälpa det arma Syrien att bygga en modern framtid.

USA samarbetar med kapitalistiska diktaturer, som Saudi Arabien, men avrättar diktatorer som inte gynnar USA:s sak, till exempel Kadaffi och Saddam Hussein. Resultatet blir inte demokrati utan kaos.

Vad är det man egentligen krigar om?

Och klimatet…
Donald Trump säger sig vara klimatskeptiker. Kan han sabotera klimatöverenskommelsen i Paris? Ekot rapporterade på tisdagen från mötet i Marrakech. Det var en uppmuntrande rapport. Omställningen går inte att stoppa! Solen har segrat! Hela världen satsar på förnybar energi.

Världens ”Energiewende” ger näringslivet en skjuts och människor kommer att arbeta i omställda eller nya företag med nya system. Den betalda aktiviteten ökar och därmed växer ekonomin.

Jag har länge hävdat att vi bör sluta använda BNP-begreppet, eftersom det är missvisande. BNP lägger ihop det dåliga och det goda, så när BNP växer vet man inte om det är bra eller dåligt. Men den omställning världen nu gör innebär en god tillväxt i ekonomin som hushållar med naturresurser i stället för att förstöra dem.

Rapporten var också välgörande för att den släppt tjatet om ppm, grader och utsläppsbegränsningar. Nu ställer världen om från det ohållbara till det hållbara!

Solen ger all energi vi behöver och den varar i all vår tid!

Som jag sagt många gånger, ju mer vi lär oss att använda denna eviga energikälla, desto enklare blir det att klara vår försörjning utan att förstöra.

Föregående artikelDet lyckliga Arabien (1)
Nästa artikelEn stulen revolution? (I): Estnisk historieskrivning
Birgitta Hambraeus
Birgitta Hambraeus, är en svensk politiker, som var centerpartistisk riksdagsledamot för Kopparbergs läns valkrets 1971–1998. Hon var aktiv i kampen mot kärnkraft inför folkomröstningen 1980 och mycket kritisk mot senare regeringars politik i freds- och miljöfrågor.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.