Jan-Eliasson
Jan Eliasson [Foto: Wikipedia]
Äntligen någon som lyckas bryta tystnaden och säga kloka och väl avvägda ord om dagsläget i det politiska spelet runt Syrienkriget. Det skedde i DN igår.

Redan den 30 oktober offentliggjordes en kommuniké från ett möte i Wien om Syrienkriget mellan Kina, Egypten, EU, Frankrike, Tyskland, Iran, Irak, Italien, Jordanien, Libanon, Oman, Qatar, Ryssland, Saudiarabien, Turkiet, Förenade Arabemiraten, Storbritannien, FN och USA. Redan då stod det klart att en ny situation höll på att värka fram. Då satt alltså konfliktens huvudkombattanter (USA, Ryssland, Saudiarabien och Iran) vid samma bord och förhandlade om hur Syrien skulle kunna hindras att totalt falla samman och en kommunikén antogs.

Hur det kunde ta svenska medier åtta dagar att upptäcka detta är tydligt nog för konstaterandet att Sverige (och många västländer) står under starkt propagandistiskt tryck från USA (med allierade). Det var ju de som den 2 augusti 2012 fick Kofi Annan att dra sig ur uppdraget som FN-medlare i Syrienkrisen. Nu är det viktigt att ingen av huvudkombattanterna ska behöva tappa ansiktet eftersom ett gemensamt intresse börjar sakta spira att ett fortsatt krig kan skapa mera problem än fördelar för dem alla. Strömmen av amerikanska vapen till IS via Saudiarabien måste stoppas t ex, vilket förstås är en dålig affär för USA och dessutom stärker al-Assads, Irans och Rysslands positioner. Det här är en besk medicin som man nu måste försöka svälja utan att visa hur illa den smakar. Men det börjar alltså att bli nödvändigt. Detta Syrienkrig kan få katastrofala konsekvenser, som man inte räknat med tidigare. Inte minst kan flyktingströmmarna därifrån knäcka EU och kasta in Europa i ett oöverblickbart politiskt kaos av rasism, fascism och nya krig.

Eliasson ser nu ”en ljusning i den syriska krisen”. Måtte nu resten av vår ”präktiga överhet” (för att använda ett uttryck från Alf Henriksson) också krypa fram ur sina ljudisolerade USA/Nato-förskansningar och börja resonera. Tack Jan Eliasson för att du öppnade en liten hoppets ventil.

Föregående artikelBakgrunden till ”Kristallnatten” 9-10 november 1938
Nästa artikelDet är rätt att göra uppror
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

4 KOMMENTARER

 1. Jan Eliasson sade …
  ”Ryssland och USA har en relativt bra dialog om förhandlingsprocessen även om de ryska bombningarna är ett osäkerhetsmoment där.”

  USA påstår sig ha bombat där i flera år. Varför har inte det klassats som ”osäkerhetsmoment”?

  Är det för att, som antyddes i den stygga videon härförleden, USA bara släppt bomberna ”ute i öknen”?

 2. Jag tackar Jan Eliasson, Staffan de Mistlar och Knut Lindelöf! Knut, för att jag fick läsa detta. Jag hade inte vetat det annars! Viktiga informationer, som ger hopp.

  Staffan de Mistura är ju medlaren i Syrien. Han intervjuades för några veckor sedan i radions Lördagsintervju (eller var det kanske Söndagsintervjun?). Hoppas att det fortfarande går att lyssna på den i SR-Play. Den var alldeles utmärkt och passar mycket bra med informationen i DN-artikeln. Jag berömde den strax efteråt i Ring P1, minns jag. En annan som ringde in hade inte förstått det fina i den kråksången.

  Kunskapen om hur konflikter bäst ska hanteras är tyvärr låg, när det gäller utrikes- och säkerhetspolitiken (vilket den här som ringde gav prov på). Staffan de Mistura och Jan Eliasson är fina undantag. Kommunikén från den 30 oktober borde inte ha varit möjlig att missa när man lyssnar på radionyheter och TV-dito regelbundet.

  Jag ser flyktingströmmarna som fredsdemonstrationer och menar att det är helt kontraproduktivt att tala om att kriget i Syrien kommer att fortsätta i flera år – något som tyvärr är vanligt. Jag tror inte alls det.

  NU MÅSTE ALLA FÖRSTÅ ATT KRIG INTE LEDER TILL NÅGOT GOTT OCH ATT VAPENEMBARGO ÄR NÖDVÄNDIGT. Stopp på vapenexporten överhuvudtaget vore så klart bäst.

  Så tack!

 3. Jag vill också framföra ett tack för information om den viktiga kommunikén och Jan Eliassons engagemang + intervjun med den kloka Tulsi Gabbard häromdagen. Tack Knut.

 4. Har nu insett att jag tappat förståndet. Jag började misstänka det när jag i FiB/K försvarade August Strindberg som argumenterade för att jorden inte roterar kring sin axel och inte går runt solen. Men bekräftelsen kom idag när jag tittade på denna intervju med Donald Trump, som ju enligt alla källor är galen – men som tycker precis som jag!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.