Västvärlden vann Qatar-VM. I etik. Vi fick rikliga tillfällen att visa upp vår politiska förträfflighet. Qatar var mer eller mindre chanslöst hur man än vrider och vänder. Visst, kritiken mot bristen på arbetarnas säkerhet och arbetsförhållanden, hbtq o s v var berättigad.

Själva turneringen genomfördes dock friktionsfritt. Arrangörerna skötte sig perfekt. Men det verkar inte gå ens att berömma landet för gott genomförande av själva VM-turneringen. Då riskerar man att kallas ”Qatar-kramare”.

Samtidigt som VM satt en journalist i Englands värsta fängelse, anklagad för – ingenting. Vårt århundrades Dreyffus-process. Närmast total tystnad i västliga medier. Inte ens när det brittiska parlamentet omringades av personer som krävde Julian Assanges frigivning brydde sig den brittiska pressen att rapportera. USA-Storbritannien agerar som vilken tredje världendiktatur som helst. Total mörkläggning.

Samtidigt med VM intensifierades förtrycket mot palestinierna. Det torterades, fängslades eller sköts ihjäl. Vi brydde oss inte. De palestinska böndernas olivträd rycks upp med rötterna. Familjerna körs iväg. Sedan kommer israeliska grävskopor och bygger judiska bosättningar. Väst skulle kunna sätta stopp. Men det sker inte.

Kriget mot Jemens barn fortsatte. Barnen svälter ihjäl. Väst kan stoppa Jemenkriget. Om man vill.

Under FN:s miljökonferens i november i Egypten satt 65.000 egyptier i fängelse, av politiska orsaker. Egypten kallas världens tortyrcentrum. Uppmärksamhet i våra medier? Nej, man kan blanda ihop fotboll och politik. Men tortyr, koncentrationsläger och miljö, sådant ska man inte blanda ihop. Egypten är ju västvänligt. Bäst att inte låtsas om.

På Haiti råder total laglöshet. De kriminella har tagit makten, ett glasklart resultat efter det att alla regeringar i landet som vill skapa ordning och reda störtats av väst.

I kulturradion sitter högt begåvade och respekterade litteraturvetare och på fullt allvar diskuterar om man helt enkelt ska bojkotta rysk litteratur, även om den skrevs för 200 år sedan. Vad blir nästa steg? Bokbål?

Ryssland får inte delta i fotbollsgemenskapen och inte i andra idrotter heller på grund av kriget i Ukraina. Kanske är det rätt. Men hur många brittiska och amerikanska idrottsmän utsattes för bojkott under Irakkriget.

Kanske tredje världen så småningom kommer på att man kan kritisera västvärlden för bristande respekt för mänskliga rättigheter, för brott mot folkrätten med mera. Men vi kör väl så länge det fungerar. Det gäller att vi kan bevara vår självbild som oantastliga försvarare av folkrätt och mänskliga rättigheter. Tack Qatar för att vi fick ta detta idrottsevenemang för att visa upp vår förträfflighet! Och tack alla journalister för att ni håller tyst om alla västerländska brott mot folkrätt och mänskliga rättigheter.

Föregående artikel”Skit rinner neråt”
Nästa artikelTrepartsmöte Erdogan – al Assad – Putin på gång
Peo Österholm
Peo Österholm är jorunalist och författare och aktiv i FiB/Kulturfront.

4 KOMMENTARER

 1. Underbart bra och välformulerat, mitt i prick! Det är en svår balansgång med å ena sidan den grundläggande kritiken av Väst och å andra att inte acceptera övergrepp i globala syd. Men PO lyckas bra. Jag lägger ut på min Fb!

 2. Hej!
  Jag läste en text om Haiti där det stod att det var Haiti som första land hade slavuppror 1804? och bestraffades av Frankrike.

  Dom tog hela statskassan och lämnade Haiti åt sitt öde. Dom har väl aldrig rest sig under de 200 år som gått. Sedan på 1900-talet så såg först ”Papa Doc” och sedan ”Baby Doc” till att landet hölls i strama tyglar.

  I Fotbolls-VM 1974 så missade en haitisk spelare en straff, fick därför fängelse när han kom hem.
  Det är intressant att jämföra Haiti och Cuba när det gäller orkaner och dess skador. Cuba får nästan inga skador p g a att Fidel Castro och hans myndigheter bygger dubbla väggar på hus i riskzoner.

  Bill Clinton och ”Drottningen av kaos”, så kallad av Diana Johnstone i hennes bok ”Hillary Clinton och USA:s utrikespolitik” där kan man läsa hur paret Clinton tjänar
  pengar på katastrofernas Haiti.

  Det var George Orwell som menade att ”svårast är att upptäcka det som är mitt framför näsan”.

 3. Jag har för mig att Qatar var inblandat i krossandet av Libyen, bl a sändes attackflyg. Och hur det slutade vet vi ju. Förmodligen har en massa pengar gått till islamisterna i Syrien också. Den som är utan skuld kaste den första stenen. Så något oskyldigt lamm är nog inte Qatar (heller).

 4. Hej Peo!
  Du glömde en av vår underbara tids värsta presidenter ”Rodrigo ”Rody” Roa Duterte, även känd som ”Digong”. Sedan han blev vald 2016 har jag sett uppgifter att 10.000 har blivit mördade av polis eller dödspatruller. Misstänkta kriminella och droglangare är det fritt fram att skjuta utan att straffas. I ett TV-program sa Duterte att han har mördat själv, ett svårslaget rekord.

  Och när skall någon journalist skriva om våra svenska brottslingar som har gömt ca 335 MILJARDER på hemliga konton. Detta såg jag på text-TV i november 2018.

  Men vi lever ju i ”den bästa av världar” som Voltaire sa.

Kommentera gärna, håll god ton, för- och efternamn krävs!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.