provokatar_300I Uppsala överfölls tre ungkommunister (RKU) av drygt tio maskerade politiska motståndare. Allt talar för att de var högerextremister av något slag, kanske nynazister. De tre RKU-arna överöstes med sparkar och slag. En fick sin arm bruten av slag från en fjäderbatong. De fick sina skador omsedda på Akademiska sjukhuset.

Hade jag varit i Uppsala nu på lördag (4/4) skulle jag velat framföra följande på det möte på Forumtorget som RKU-arna kallat till:

För mig är det viktigt att säga att jag ogillar RKU-arnas och deras moderpartis (KP) åsikter i många frågor som just rör demokratins grund. Bland annat är deras krav på ett förbud mot nazistiska organisationer djupt odemokratiskt. I kristider skapar kravet ökade spänningar ute på gatorna mellan ytterkantsgrupper. Med tanke på tendensen att stämpla alla israelkritiker som antisemiter och flera länders lagstiftning mot antisemitiska åsikter, borde just ”vänster”-organisationer vara principiella i frågan om allas rätt till yttrandefrihet. Även kommunisters alltså.

När detta nu är sagt vill jag uttrycka min avsky mot detta övergrepp på tre unga kommunister här i Uppsala. Att fysiskt ge sig på motståndare för att skrämma och tysta är inte bara brottsligt i civilrättslig mening, det är också ett brott mot demokratin. Det håller på att bli ett  stort problem med de huliganfasoner som politiska provokatörer av olika slag tar till på gator och torg. När våldet okontrollerat breder ut sig hänger demokratin på en skör tråd. När polisen får svårigheter att upprätthålla ordningen vid demonstrationer blir inskränkningar i förenings-, demonstrations-, och yttrandefrihet fort populära förslag från maktens opportunistiska män och kvinnor.

Min slutsats blir att alla typer av ”politiska” gatuslagsmål måste stoppas i alla sammanhang. Demonstrationsarrangörer måste själva sätta stopp för alla våldsverkare och provokatörer som går utanför gemensamma överenskommelser. Kommunisterna bör i konsekvens med det här  ompröva sitt krav på förbud av nazistiska organisationer.

Tack för ordet.

Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelEn bild …
Nästa artikelWilhelmsons hopkok
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

10 KOMMENTARER

 1. Tror inte jag själv skulle haft det inledningsstycket. Kanske inte heller du i verkligheten – det här var ju hypotetiskt, eller hur.

  Frånsett detta – ”djupt odemokratiskt” om att förbjuda nazistiska organisationer. Din formulering är överdriven – tycker jag. Bättre att det är fel (kontraproduktivt) för demokratin att förbjuda organisationer. Men ”djupt” odemokratiskt”? Kan uppfattas som att det är speciellt odemokratiskt att förbjuda nazistiska organisationer, vilket du självklart inte menar, men som de säkert slickar i sig.
  I Tyskland har man – inte bara vänstern – en annan mening. Förbud är inne – förståeligt på grund av historien, Men ändå fel – kontraproduktivt.
  Tror att skillnaden inte bara beror av olika historisk erfarenhet, utan mer av olika beskrivningar av densamma.

 2. Till Sixten A:
  Jag förstärker ”odemokratiskt” med ”djupt” för att jag tycker medvetenheten om organisationsfrihet (föreningsfriheten) är så erbarmerligt urvattnad. Det är alltså i princip lika odemokratiskt att förbjuda Sverigedemokraterna som att förbjuda Kommunistiska partiet eller Folkpartiet.

 3. Att Lindelöf inleder med att ta avstånd från de angripna – inte angriparna – passar utmärkt väl ihop med det avslutande kravets inriktning. Att de angripna, ”Kommunisterna bör i konsekvens med det här ompröva sitt krav på förbud av nazistiska organisationer.”

  Det framgår av texten att han ser det kravet som motiverande för den ökade spänningen mellan ”ytterlighetsgrupper” i kristiden och att han därmed med ”det här” syftar tillbaka på det aktuella överfallet.
  En ursäkt för de angripande som det inte finns några som helst belägg för ute i verklighetn. Det finns såvitt känt inga nazistiska partier eller organisationer som någonstans ens nämnt detta krav från Kommunistiska Partiet eller RKU:s sida och allra minst när det gäller det aktuella, vilket ingen organisation tagit på sig ansvaret för.

  Vad som sticker av mot helheten i Lindelöfs ohållna tal och det enda som har någon som helst likhet med det som framfördes av Lars Drake för FiB/kulturfront i Uppsala, är att Lindelöf samtidigt faktiskt också ser anledning att ”uttrycka … avsky mot detta övergrepp på tre unga kommunister här i Uppsala”.

 4. Till Fred Torssander:
  Vänsterns tillkortakommanden de senaste 35 åren har med förhållandet till demokratin att göra. KP [f d KPML(r)] har vi (i FiB/K) haft som motståndare i dessa frågor sedan IB-affärens dagar. De bär därför ett ansvar för situationen idag. De är sannerligen inte ensamma om detta, men fortsätter att kräva inskränkningar i organisationsfriheten t ex. Det tänker jag fortsätta att diskutera, även om Fred Torssander ogillar det. Samtidigt fördömer jag politiskt gatuvåld, även mot kommunister alltså. Det går att hålla två saker i huvudet samtidigt. I FiB/K är det här både möjligt och eftersträvandvärt. Det är för övrigt samma sak som det påpekande Lars Drake från FiB/K-Uppsala gjorde sist i sitt tal på togrmötet den 4/4 i Uppsala: ”Vi som samlats här idag har olika politiska uppfattningar i andra frågor men vi är enade om att fördöma det politiska våldet.”

 5. Det är en god sak att Lindelöf är beredd att fördöma ”politiskt gatuvåld, även mot kommunister”.
  Med tanke på att nazister/nationalister och allt vad nu den svenska vit-maktrörelsens gangsters kallat sig har mördat 23 personer sedan 1983 medan den kommunistiska rörelsen inte har något som helst jämförbart brottsregister, är Lindelöf dock inte direkt balanserad i sitt ohållna tal. Den svenska verkligheten är inte balanserad, kommunisterna är inte lika goda kålsupare, vilket Lindelöf försöker väga upp genom att kritisera kommunisterna desto mer.
  Att Lars Drakes tal även det publicerades på FiB/k:s hemsida visar för övrigt att Lindelöfs rabiata kålsuperitaktik mot kommunister inte är helt accepterat i de kretsarna heller.

 6. Till Fred Torssander
  Jag har inte jämställt RKU/KP med nazister. Det vore en grov förenkling, lika stollig som att kräva statlig kampanj för ”upplysning” om kommunismens brott likt kampanjen ”Om dett må vi …”. Nej, det är villkorandet av organisationsfriheten jag ogillar hos RKU/KP. Krångligare är det inte.

 7. Det är alldeles riktigt att Lindelöf inte jämställt RKU och Kommunistiska Partiet med nazisterna. Tvärt om utnyttjade han det nazistiska angreppet mot RKU (alltså inte ett överfall av RKUare mot nazister) till att publicera ett tal vilket han till större delen ägnar åt kritik mot vänstern i allmänhet och RKU/Kommunistiska Partiet i synnerhet.
  Lindelöf går till och med så långt att han förespeglar läsarna att ursäkten för hans just nu aktuella fördömande av kommunisternas krav, det krav som gäller förbud mot nazistiska organisationer, vilket han betecknar som djupt odemokratiskt också skulle vara det som skapar ”ökade spänningar ute på gatorna mellan ytterkantsgrupper.”.
  Att Lindelöf menar detta ”djupt” odemokratiska krav och de därmed ökade spänningarna vara en godtagbar ursäkt eller åtminstone förklaring till överfallet bekräftar han genom att avslutningsvis rikta sitt enda konkreta krav mot kommunisterna.

 8. Till Fred Torssander
  KP har varit föredömliga att hålla ordning i stora demonstrationer på senare tid. Det är inte här KP har sitt demokratiproblem. Andra vänstergrupper är de principlösa och släpper in autonoma (AFA m fl) i gemenskapen.
  Jag upprepar och avslutar detta meningsutbyte med FT med att upprepa det viktigaste i blogginlägget. ”När våldet okontrollerat breder ut sig hänger demokratin på en skör tråd. När polisen får svårigheter att upprätthålla ordningen vid demonstrationer blir inskränkningar i förenings-, demonstrations-, och yttrandefrihet fort populära förslag från maktens opportunistiska män och kvinnor.”

 9. Du borde skämmas! Bredvid texten om att några ungdomar på grund av sitt kommunistiska engagemang blivit misshandlade av nazister väljer du att sätta en bild på en anarkist som sparkar av polisens blålyse. Helt otroligt! Vad har det ena med det andra att göra?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.