Olle Wästberg (Foto: Wikipedia)

TATA TILLFÄLLIGT TYST om folkmord. Så lyder en rubrik i Svenska Dagbladet 29 juli. I artikeln hävdas att i Sverige tvingas vi hålla tyst om folkmordet mot kristna i Turkiet 1915–1925. Av politiska skäl tvingas vi – tillfälligt – hålla tyst om detta folkmord om vi ska kunna bli medlemmar i Nato. Det räcker inte med att vi håller kurderna om ryggen.

Vem var det då som skrev denna artikel. Jo, liberalen Olle Wästberg. Bra att han fördömer folkmord. Visst! När han ändå håller på, varför inte då nämna folkmordet mot irakier (som fortfarande pågår)? Orsaken är förstås att hans parti stödde invasionen 2003.

När jag mejlar Wästberg och frågar om hans inställning till Irakkriget säger han att han var emot. Men om Jan Björklund vid invasionen talar positivt om invasionen och dessutom tycker att Sverige borde delta i den, vad gör Västberg då? Vad gjorde han när Björklund några år senare valdes till partiledare? Gick han ur partiet? Antalet döda irakier – 1,5miljoner – var lika många offer som det krig mot de kristna turkarna som Wästbergs artikel handlar om.

Visst kan man fördöma folkmord. Inte minst Mellanöstern är full med sådana; armenier, syrier, palestinier, yazidier…

Men bäst att först låta det gå hundra år!


Peo Österholm är författare till boken Folkmordet i Irak

Föregående artikelRegeringens Natoansökan visar på allvarlig spricka i förtroendet för politiken
Nästa artikelJag skräms av Europas ”Drang nach Osten”
Peo Österholm
Peo Österholm är jorunalist och författare och aktiv i FiB/Kulturfront.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.