Bild: Leif Zetterling
Bild: Leif Zetterling

Jan Myrdal är en frisk tänkare. Har man som jag följt hans skriverier sedan 1972 känner man förstås igen sig. Men lika förbannat träffar han huvudet på spiken som ingen samtida när han i FiB/Kulturfronts majnummer upprepar eller refererar till detta gamla citat av Strindberg. Jag citerar:

”Om underklassen (och medelklassen) visste vad Samhället är, och vad Överklassen är. De undre ana det ibland när de väckas ur sin slummer, men så stirra de sig återigen blinda på den ekonomiska fördelen, och glömma, att det finns andra tryck uppidrån, som håller de undre i osynliga kedjor. Folket, (vi veta nog vad ordet betyder) får motsatta lagar stiftade för dem, uppifrån, det veta de. Men allt vad de tänka, själva tankelagarna äro stiftade däruppe … ”

Jag kommer på mig själv med att känna mig lite underklassigt fåraktig när man i radion diskuterar kultur och samhällsfrågor. Jag förstår ofta inte vad de talar om. Jag blir också ilsken och undrar om dessa unga karriärister givit upp allt annant än sin egen framtoning på mediascenen. Häromdan var det en vänsterpartist som talade sig varm för den på senare tid ökade individuella valfriheten inom vård, skola och omsorg. Vem talar man för? Har de inte förstått att denna valfrihet är den starkes rätt? Är solidariteten med fattiga och svaga död? Är kulturklimatet så tankekrypande att världen bortom kröken inte längre existerar annat än på Internet?

Ja, det känns ofta som man hamnat bredvid som åskådare. Men jag tänker också att, kanske är det så att det är de många individerna, som flyter i den medialt marknadsstyrda malströmmen, som hamnat bredvid. De kommer vad det lider att känna marknadens iskalla hand och själva gripa efter mer mänskliga tankar. Då kommer de att förundras över vad redan Strindberg skrev och senare Myrdal och andra påminde om. Ja, de kommer att återupptäcka världen bortom kröken.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om:

Föregående artikelDödstråkig kultur
Nästa artikelSommarjobb
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.