Turkisk bombexpert i arbete
Turkisk bombexpert i arbete på bombplatsen

En bilbomb mot en militärbuss i Ankara 17 februari 2016 dödade 28 människor och sårade över 60. Turkiska myndigheter la omedelbart skulden på den kurdiska organisationen YPG* och PKK**. Men är det så säkert att det var dom? Kurderna har inget att vinna  på denna aktion. Det har däremot Turkiet. Turkiets jihadistvänner i Syrien tappar mark för varje dag som går, och sultan Recep Erdogan behöver en förevändning för att skicka reguljära turkiska styrkor in i kriget. Han behöver också något som kan tvinga USA att stödja eller i alla fall godta en intervention. USA stöttar YPG i Syrien, medan Turkiet ser dem som terrorister.

Steigan i arbete i Degerfors 2012
Pål Steigan i arbete 2012 i Degerfors

Turkiet tappar i Syrien
Med stöd av ryskt flygvapen har den syriska armén slagit ut flera terroristbaser i Nord-Syrien. I och runt städerna Aleppo, Latakia och Homs tappar terroristerna mark. Detta gör att snart kommer den syriska armén att kunna stänga av den strategiska gränspassagen från Turkiet, Azaz-korridoren, som Nato-landet har använt  för att försörja Islamiska Staten (IS) och andra terristgrupper i Syrien. Samtidigt rycker kurdiska YPG fram mot Azaz, uppenbarligen med USAs godkännande.

Turkiet har kritiserats av USA, Frankrike och EU för att ha angripit YPG-ställningar i Syrien. Turkiets allierade kräver att landet inställer dessa angrepp, skriver BBC.

Men turkiets statsminister Ahmet Davutoglu säger att «Vi kommer inte att tillåta att Azaz faller». Can Acun, en forskare från den regeringsvänligt tankesmedjan SETA säger till BBC att Azaz och området omkring är mycket viktigt för Turkiets säkerhet och framöver för kriget i Syrien. ”Detta område är den lanskorridor som både den humanitära hjelpen passerar och som rebellerna behöver hålla. Därför är Azaz av strategisk betydelse.”

Men det är just denna korridor som den syriska armén och YPG nu är i färd med att stänga till Ankaras stora förtvivlan.

Pilen till vänster på kartan visar var den lilla men strategiskt viktiga byn Azaz ligger

”False Flag?”
Både YPG och PKK förnekar att de har haft något med terroristaktionen att göra. Turkiska medier arbetar under extremt svåra förhållanden, i och med att både redaktörer och journalister kan riskera upp till livstids fängelse för att avslöja regeringens och säkerhetstjänsten MITs olagliga verksamhet.

Men ändå lyser det igenom i till exempel Today’s Zaman att nättidningen inte tror på regeringens påståenden om skuldförhållandet. Och den citerar folk som riktar misstankarna mot MIT och dess mäktige chef Hakan Fidan.

Säkert är under alla omständigheter att MIT är fullt i stånd att genomföra en ”falsk-flagg-aktion” eller att hjälpa terroristgrupper  att genomföra den.

Självmordsaktionen i den turkiska gränsbyn Suruc den 20 juli 2015 dödade 32 unga människor från det socialistiska ungdomsförbundet. Turkiska myndigheter hävdar att det var den Islamiska Staten i Syrien som låg bakom. En ”Ankara-insider” som kallar sig Faut Avni hävdar att aktionen genomfördes på order från presidenten. Avin hävdar att ordern om att genomföra terroraktionen i Suruc kom från chefen för den turkiska underrättelsetjänsten MIT, Hakan Fidan, som en del av Erdogans plan. ISIL-celler under kontroll av Fidans mörkermän sattes i aktion i Suruç.

Det kan inte uteslutas att det är något liknande som skett i Ankara.

Turkiska stridsvagnar

Turkiets farliga spel
Som det visat sig gång på gång, har Turkiet och Recep Erdogan varit den huvudsakliga stöttepelaren för terroristerna i Syrien. Det är genom Turkiet som Islamiska Staten/Da’esh fått sin försörjning av mat, vapen och rekryter. Och det är genom Turkiet som IS har exporterat sin stulna olja för att sälja den och göra förtjänster – med fullt stöd av den turkiska regeringen och familjen Erdogan. Och det är över denna gränsen IS har skickat sina sårade soldater till sjukhus och hälsocentraler.

Recep Erdogan har också visat att han vill och är i stånd till att använda flyktingar som vapen mot EU för att uppnå det han önskar. När han nu är inträngd i ett hörn på grund av terroristernas nederlag i Syrien, blir han inte mindre krigisk, utan mer.

När Turkiet bombar syriska och kurdiska styrkor i Syrien, så är det en hårsmån ifrån att utlösa ett krig mellan Ryssland och Nato-landet Turkiet. Och det vet förstås Erdo?an mycket väl – och han spelar med det.

Enligt flera källor har Turkiet skickat 500 soldater från Fria Syriska Armén in i Azaz för att kämpa mot kurderna därifrån. Turkiet har också hotat med en stödinvasion. Rysslands svar på det är att ett sådant angrepp riskerar att mötas med ryskt bombflyg.

I och med att nu både Ryssland och USA stöder YPG, är de en slags ”indirekt allierad”. Detta är livsfarligt för Erdo?an och hans strategi, därför vill han skapa en situation som tvingar USA att stöda Turkiet mot Ryssland. Och då är en terroraktion som YPG får skulder till och en efterföljande turkiskt ”straffaktion” mot YPG i Syrien en möjlig väg att gå.

* YPG: Kurdisk självförsvarsstyrka i Syrien.
** PKK: Kurdistans arbetarparti – i Turkiet och irakiska Kurdistan.

Föregående artikelTafsandet fortsätter
Nästa artikelSaudiarabien – terrorsponsor och ideologifabrik
Pål Steigan
Pål Steigan är före detta ordförande för norska AKP(ml) och nu redaktör för webbavisen steigan.no

1 KOMMENTAR

  1. Nu kommer uppgifter om att en liten utbrytargrupp ur PKK – TAK ”Kurdistans frihetsfalkar” – utfört dådet i Ankara. Denna grupp har ett osäkert ursprung, uppstod 2004 och PKK vill inte kännas vid dem. TAK är stämplad av EU som terristorganisation.

    Kan det vara mer passande för den turkiska regeringen just nu än att de skyldiga är en liten strikt terrorinriktad grupp med målet ”ett fritt Kurdistan”. Vi vet att Turkiet stöder IS i det fördolda. Varför skulle de inte också kunna stödja TAK? Alltså nyheterna om att det är ”kurderna som sprängt Ankarabomben” måste tas med en stor nypa salt.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.